Hjem >> barns helse >> Hvilken alder er vanskeligst å være foreldre?

Hvilken alder er vanskeligst å være foreldre?

En fersk undersøkelse viste at foreldre til 12 til 14 år gamle tenåringer hadde det vanskeligere enn småbarnsforeldre, barneskolebarn, videregående barn og voksne barn.

Fra raserianfall til småbarn til tenåringsangst, det kan være vanskelig å oppdra barn i alle aldre. Forskning viser at noen synes det er vanskeligst å bli foreldre med barn i ungdomsskolen. Pubertet og gruppepress kan få disse tenåringene til å føle seg sinte, alene og forvirret, noe som kan forårsake dårlig oppførsel og uenighet.

Hvorfor er ungdomsskoleelever vanskelige å være foreldre?

Mens tilfeller varierer mellom foreldre, viste en undersøkelse av mer enn 2000 mødre at foreldre til 12- til 14 år gamle tenåringer hadde det vanskeligere enn foreldre til småbarn, barneskolebarn, videregående barn og voksne barn. Disse mødrene følte mer stress, tomhet og ensomhet, samt lavere foreldreskap og livstilfredshet.

Det er flere grunner til at ungdomsskoleårene er vanskelige for forholdet mellom barn og foreldre:

 • Endringer under puberteten
 • Problemer med identitet
 • Problemer med dating
 • Problemer med venner
 • Introduksjon til alkohol og røyking

Ungdomsskoleelever kan begynne å ignorere foreldrenes autoritet og i stedet fokusere på mennesker utenfor familieenheten, som jevnaldrende jevnaldrende. Foreldre kan føle seg frustrert over barnets nyvunne uavhengighet, noe som kan føre til krangel.

Uenigheter mellom foreldre og tenåringer

Vanlige områder med uenighet mellom foreldre og deres ungdomsskoleelever inkluderer:

 • Portforbud og sosiale restriksjoner
 • Vennevalg
 • Skoleprestasjoner
 • Dating
 • Klær og sminke

I alvorlige tilfeller kan barn vise tegn på selvdestruktiv atferd, som drikking og røyking. De kan også opptre på voldelige eller kriminelle måter.

For å begrense uenighet bør du forstå og respektere tenåringens behov for mer frihet samtidig som du setter rimelige grenser. Åpen kommunikasjon er nøkkelen for en jevn overgang til de senere tenårene.

Slik snakker du med tenåringen din

Da barnet ditt var lite, kunne du sannsynligvis ha direkte samtaler uten store problemer. Men å stille direkte spørsmål til ungdomsskoleelever, for eksempel "hvordan gjorde du det på quizen?", kan virke for mye.

Indirekte kommunikasjon er mer nyttig. Prøv å lytte aktivt uten mye forstyrrelser eller spørsmål. Å lytte til barnet ditt får dem til å føle seg trygge nok til å fortelle deg hva som skjer og be om råd når de trenger det.

Ungdomsskoleelever er følsomme for foreldres reaksjoner. Du bør ta opp upassende oppførsel, men prøv å myke opp språket ditt slik at du ikke kommer over for hardt eller fordømmende.

Du bør snakke med tenåringen din om pubertet, narkotika og alkohol. Selv om det kan virke for tidlig, begynner noen barn å bruke narkotika og alkohol bare når de er 9 eller 10 år gamle. Seksuell utvikling er også en stor del av de tidlige tenårene og kan være en kilde til forvirring.

Du trenger ikke å takle alt i en stor snakk. Gi heller barnet ditt alderstilpasset informasjon når de eldes gjennom ungdomsskolen. Bøker som The Boy's Body Book (av Kelli Dunham) og The Care and Keeping of You (av Valarie Schaefer) er gode for å ta opp temaet pubertet.

Hvordan sette rimelige grenser

Ungdomsskoleelever bør ha mer uavhengighet enn små barn, men foreldre bør fortsatt gi veiledning og sette grenser på noen områder. Ta følgende tiltak for å sikre at barnet ditt vokser opp lykkelig og sunt:

 • Respekter personvernet: ikke snok etter barnets anrop eller tekstmeldinger, men sørg for at du vet hvor de er til enhver tid.
 • Kvalitetstid: sett av tid borte fra jobb og annet ansvar for å gi barnet full oppmerksomhet.
 • Begrens skjermer: begrense skjermtiden og angi portforbud for teknologibruk for å oppmuntre til god søvn.
 • Internettsikkerhet: snakk med barnet ditt om farene ved sosiale medier og lær dem å være internettkyndige.

Det er normalt for ungdomsskoleelever å tilbringe mer tid borte fra foreldrene og henge med venner og jevnaldrende. Husk at barnet ditt ikke avviser deg - de prøver bare å finne ut sin egen identitet. Å tvinge tenåringen din til å dele alt med deg vil bare gjøre dem mer fjerne.

Når skal du oppsøke lege eller psykiater

Sporadiske uenigheter mellom foreldre og ungdomsskoleelever er ganske normalt. Men plutselige, langsiktige endringer i atferd kan være symptomer på et dypere problem, som narkotikamisbruk eller en spiseforstyrrelse. Hold øye med disse tegnene:

 • Ekstrem vektøkning eller -tap
 • Problemer med søvn
 • Hopp over skolen
 • Snakker eller tuller om selvmord
 • Bruke narkotika eller alkohol

Annen uvanlig eller upassende oppførsel som varer i mer enn 6 uker - som at en elev i karakter A ikke har sviktet - kan også være et tegn på et dypere problem. Å snakke med barnet ditt om eventuelle bekymringer du måtte ha kan være nyttig i noen situasjoner, men ofte vil ikke barn diskutere problemer de opplever med foreldrene sine. Kontakt legen din eller psykiateren i disse tilfellene.