Hjem >> avhengighet >> Hva du bør vite om alkohol og hypoglykemi

Hva du bør vite om alkohol og hypoglykemi

Leger forbinder alkoholforbruk med en høyere risiko for lavt blodsukker, som er kjent som hypoglykemi. Kroppen må opprettholde blodsukkerbalansen for å fungere ordentlig.

Leveren er ansvarlig for å holde blodsukkeret innenfor de typiske grensene. Dette organet lagrer og produserer sukker i henhold til hormonelle signaler fra insulin og glukagon.

En annen rolle til leveren er å avgifte kroppen av alkohol. Når noen bruker alkohol, kan leveren forsømme blodsukkernivået til fordel for å bryte ned alkohol. Personen kan da oppleve hypoglykemi.

Personer med diabetes må være spesielt oppmerksomme på alkoholforbruket på grunn av dets effekt på blodsukkernivået.

Denne artikkelen utforsker alkohol og hypoglykemi, dets symptomer og behandling. Den ser også på forholdet mellom alkohol og diabetes og alkoholisme og hypoglykemi.

Kan alkohol forårsake hypoglykemi?

Del på Pinterest
Catherine Falls Commercial/Getty Images

Alkohol kan gjøre hypoglykemi mer sannsynlig. Mekanismen bak denne effekten involverer leveren.

Leveren er et organ som spiller en viktig rolle i å stabilisere glukosenivået. Den gjør dette ved å fungere som et reservoar for karbohydrater. Når en person spiser, lagrer leveren sukker som glykogen, som den kan frigjøre etter behov for å holde kroppens drivstoff jevnt.

Når en person ikke spiser over natten og mellom måltidene, omdanner leveren lagret glykogen til glukose og frigjør det til blodet. Denne prosessen lar kroppen opprettholde blodsukkernivået.

Leveren er også viktig for å avgifte kroppen. Det bryter ned giftstoffer, som alkohol, til komponenter som nyrene deretter skiller ut.

Det oppstår imidlertid problemer hvis leveren må velge mellom å balansere blodsukkeret og avgiftning fordi den ikke kan utføre disse handlingene samtidig. Hvis organet må velge mellom å opprettholde blodsukkeret eller avgifte alkohol, forbrenner leveren alkohol. Hvis det ikke kan oppfylle sin rolle i å opprettholde blodsukkernivået på det tidspunktet, kan en person oppleve hypoglykemi.

I tillegg, hvis en person drikker på tom mage eller når blodsukkeret allerede er lavt, øker det sannsynligheten for hypoglykemi.

Tegn og symptomer

Symptomene på hypoglykemi inkluderer:

  • tøsighet
  • sløret tale
  • forvirring
  • føler seg skjelven
  • rask hjerterytme
  • himmelhet eller svimmelhet
  • sult
  • kvalme
  • hodepine
  • anfall

Mange av disse symptomene er også tegn på å være full, noe som gjør det vanskelig å si om noen er hypoglykemiske eller beruset.

Alvorlig hypoglykemi oppstår når noen har svært lave blodsukkernivåer. Uten behandling kan det føre til tap av bevissthet og koma. Derfor er det viktig å søke øyeblikkelig legehjelp for å bekrefte denne diagnosen og motta passende behandling.

Behandling

Selv om alkohol kan senke blodsukkeret, er det sjelden hos personer som ikke har diabetes.

De med tilstanden må behandle hypoglykemi umiddelbart. Hvis blodsukkernivået er under 70 milligram per desiliter (mg/dl), anbefaler leger å følge «15–15-regelen». Dette er en retningslinje som anbefaler en person å ha 15 gram karbohydrater og kontrollere blodsukkernivået på nytt etter 15 minutter. Hvis nivåene forblir for lave, bør de gjenta disse trinnene til blodsukkernivået er over 70 mg/dl.

Når personens blodsukkernivåer er innenfor et trygt område, bør de spise en matbit eller et måltid for å forhindre at blodsukkeret faller igjen.

Personer med diabetes hvis blodsukkernivå er for lavt til å behandles med 15–15-regelen på en sikker måte, kan trenge glukagoninjeksjoner.

Forebygging

Hvis noen planlegger å innta alkohol, bør de spise nok mat på forhånd, da alkoholinntak kan svekke blodsukkeret i flere timer. Leger anbefaler å sikre karbohydratinntak før og mens du drikker vedlikeholde blodsukkernivåer i målområdet.

Folk bør også unngå anstrengende aktiviteter samme dag som de inntar alkohol. En økning i aktivitet øker insulinfølsomheten og øker risikoen for hypoglykemi.

Les mer om hvordan alkohol påvirker blodsukkernivået.

Alkohol og diabetes

Alkohol kan lettere forårsake hypoglykemi hos personer med diabetes. Lavt blodsukker kan oppstå når alkohol blandes med diabetesmedisiner, som insulin og sulfonylurea.

I tillegg til økt sannsynlighet for hypoglykemi, øker alkohol også risikoen for diabeteskomplikasjoner som øyeproblemer, synstap, hjertesykdom og slag.

Alkoholholdige drikker gir kroppen kalorier, men inneholder få næringsstoffer.

Derfor, hvis en person bruker flere kalorier enn de trenger, kan det bidra til vektøkning. Å opprettholde en moderat vekt bidrar til å redusere risikoen for type 2 diabetes og andre helsekomplikasjoner som hjertesykdom og hjerneslag.

Alkoholisme og hypoglykemi

Estimater tyder på at 95 % eller flere personer med alkoholmisbruk har lavt blodsukker.

Den eksakte begrunnelsen bak dette er ukjent, men trender viser at når personer med alkoholmisbruk slutter å konsumere alkohol, tyr de ofte til mat med høyt kaloriinnhold for å gi glede.

I tillegg er det mulig for personer med denne tilstanden å utvikle diabetes type 2 på grunn av forstyrrelsene som kronisk drikking kan forårsake på ulike metabolske prosesser.

Når hjernen ikke får nok glukose, kan den bli skadet, som kan føre til kronisk hukommelse og lærevansker.

Ubehandlet hypoglykemi kan føre til alvorlige og langsiktige helseproblemer, og det er derfor det er avgjørende å holde blodsukkernivået innenfor et typisk område.

Personer med alkoholmisbruk kan oppleve kroniske helseproblemer på grunn av gjentatt hypoglykemi.

Når skal du søke hjelp

Hvis noen besvimer eller kollapser, kan dette bety alvorlig lav blodsukker, som krever akutt legehjelp.

Hvis en person med diabetes er hypoglykemisk og blodsukkernivået ikke forbedres etter å ha spist karbohydrater, bør de søke legehjelp. En lege må kanskje gi behandling med glukagon for å gjenopprette de vanlige blodsukkernivåene.

Sammendrag

Alkohol og hypoglykemi er en utrygg kombinasjon, spesielt hos personer med diabetes og de som drikker ofte.

Leveren spiller en avgjørende rolle både for å avgifte blodet fra alkohol og opprettholde blodsukkernivået. Den sliter imidlertid med å utføre begge prosessene samtidig og prioriterer alkoholmetabolisme fremfor vedlikehold av blodsukkeret, noe som kan føre til hypoglykemi.

Personer som drikker på tom mage er spesielt utsatt for hypoglykemi. Derfor er det viktig å spise mat før du drikker alkoholholdige drikker.

Personer med diabetes må være forsiktige når de bruker alkohol. Dette er fordi kroppen deres allerede har problemer med å balansere blodsukkernivået, noe som øker sannsynligheten for å oppleve hypoglykemi.