Hjem >> hjertesykdom >> Alkohol og atrieflimmer

Alkohol og atrieflimmer

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Spør legen

Q. Jeg begynte å drikke mer under pandemien. Men jeg har hørt at alkohol kan øke risikoen for atrieflimmer, en tilstand som moren min allerede har. Hvor mye alkohol er farlig når det gjelder atrieflimmer?

EN. Vi har lenge visst at overdreven drikking (inntak av store mengder alkohol på kort tid) kan utløse et anfall av atrieflimmer, den raske, uregelmessig hjerterytme kjent som afib. Leger omtaler dette fenomenet som "feriehjerte" fordi de ser flere tilfeller av det rundt høytiden, når folk er mer sannsynlig å overindulge i alkohol.

Derimot, økende bevis tyder på at generelt sett jo mer du drikker daglig, jo mer sannsynlig er det at du får diagnosen afib. Selv små mengder gjør en forskjell. En observasjonsstudie som sporet mennesker over et gjennomsnitt på 14 år fant at til og med en drink per dag - et glass vin, en øl, eller et skudd whisky, gin, eller andre brennevin - var knyttet til en 16% høyere risiko for å utvikle afib sammenlignet med ikke å drikke i det hele tatt.

For folk som allerede har afib, alkohol ser ut til å ha en nesten umiddelbar effekt på hjerterytmen, ifølge en nylig studie. Personer i studien hadde på seg pulsmålere og spesielle ankelsensorer for å måle alkoholinntaket. Forskere fant at en enkelt drink doblet oddsen for at en kamp med afib skulle skje i løpet av de neste fire timene.

I enda en studie, forskere laget tredimensjonale strukturelle kart over venstre atrium (en av de to øvre kamrene i hjertet) hos mennesker med afib. Sammenlignet med lette drikkere og ikke -drikkere, moderate drikkere hadde mer bevis på arrdannelse og elektriske signalproblemer i atria. Alvorligheten av disse problemene var direkte knyttet til alvorlighetsgraden av afib blant deltakerne.

Poenget er at selv små mengder alkohol kan skade hjertet ditt, derfor kan det være den tryggeste måten å unngå alkohol eller begrense deg til en og annen drink ved spesielle anledninger. Alkoholbruk er knyttet til mange andre helsetrusler, inkludert bilulykker, vold, høyt blodtrykk, og ulike kreftformer, og risikoen stiger i takt med mengden du drikker.

Forresten, afib ser ut til å ha en genetisk komponent, selv om graden av ekstra risiko for familiemedlemmer til mennesker som har afib ikke er helt klar. Når det gjelder andre måter å redusere din personlige risiko, opprettholde en sunn vekt og få regelmessig mosjon kan hjelpe.

- Deepak L. Bhatt, M.D., M.P.H.
Sjefredaktør, Harvard hjertebrev

Bilde:© tommaso79/Getty Images