Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva indikerer neglerygger?

Hva indikerer neglerygger?

De parallelle linjene som går fra basen til spissen av en negl blir mer fremtredende med alderen.

Neglene kan være en god indikator på potensielle uregelmessigheter i kroppen. Unormale negler, som hvite flekker eller vertikale og horisontale neglerygger, kan være indikatorer på mineralmangel, sirkulasjonsproblemer, eller til og med underliggende sykdommer. Neglene er lik stammen på et tre ved at de kan dokumentere hendelser i neglens levetid.


Underernæring kan føre til neglerygger og andre unormale negler.

Den vanligste formen for neglerygger er vertikale rygger; disse åsene går fra bunnen av negleplaten til spissen og er generelt parallelle. På grunn av neglens anatomi, disse åsene dannes ved at spikerplaten beveger seg fremover på neglesengen. Fuktighet og oljenivå i negleplaten og sengen kan reduseres med alderen, som i sin tur, fører til økt fremtredelse av vertikale rygger. Bruk av kjemiske rengjøringsmidler kan også øke deres fremtredendehet ettersom disse produktene reduserer oljenivået i negleplaten. Disse åsene er vanligvis ikke et tegn på dårlig helse eller underliggende sykdom, og de kan reduseres ved påføring av vitamin E -olje på neglebåndet og negleplaten.


Muehrckes linjer kan indikere nyresykdom.

Horisontale neglerygger kan indikere underliggende helseproblemer, men kan også være forårsaket av traumer. Noen horisontale rygger kan skyldes avbrudd i veksten av negleplaten etter endring i kostholdet, fra fysisk traume - for eksempel slagskader eller andre negleskader - eller alvorlig følelsesmessig stress. De er kjent som Beaus linjer. Disse fordypningene i negleplaten kan også være forårsaket under sykdom og kan forsvinne etter en restitusjonsperiode.


Neglerygger kan indikere leversykdom.

Andre typer negleforstyrrelser er Muehrckes linjer og Mees linjer. Muehrckes linjer er parallelle par av hvite, innrykkede linjer som går på tvers av neglen. De følger ikke spikervekstens vei og beveger seg ikke mot spissen av neglen over tid. Muehrckes linjer kan indikere nyresykdom, leversykdom, og former for underernæring. Mee's linjer er en sjelden form for fingernail ridge og er normalt en indikator på arsenforgiftning; i motsetning til Muehrckes linjer, Mee's linjer beveger seg langs neglesengen når negleplaten vokser. Medisinsk konsultasjon anbefales etter utvikling av noen form for horisontale spikerrygg, ettersom de er en viktig indikator på underliggende helseproblemer.