Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Tendinose?

Hva er Tendinose?

Et diagram over akillessenen og vanlige seneproblemer, inkludert tendinose.

Tendinose er det medisinske uttrykket som brukes for å beskrive betente eller irriterte sener som ikke groer og til slutt begynner å degenerere. Tilstanden kalles noen ganger kronisk seneskade eller kronisk senebetennelse . Sener er de tykke båndene av fibrøst vev som forbinder muskler med bein, og de er vanligvis i stand til å tåle betydelig spenning. Overbruk eller skade på senene, derimot, kan føre til betennelse eller degenerasjon i alvorlige tilfeller.


Skade og overforbruk er de vanligste årsakene til tendinose.

Tendinose påvirker vanligvis bare ett område av kroppen om gangen, og er mer vanlig hos middelaldrende individer. Senene blir mer slitte og utsatt for betennelse med alderen, men tilstanden kan ramme hvem som helst. Personer som regelmessig utfører repetitive oppgaver som å skrive, er mer sannsynlig å utvikle lidelsen senere i livet.


De vanligste årsakene til tendinose er skade eller overforbruk. Hvis en sene er skadet og ikke får gro, det vil begynne å degenerere, som resulterer i smerter og ubehag i det berørte området. I sjeldne tilfeller, en infeksjon i seneskjeden, eller membranlag rundt senen, kan forårsake tilstanden.


Personer med tendinose kan ha nytte av et skreddersydd fysioterapiregime.

Symptomene på tendinose ligner på tendinitt, noe som noen ganger gjør diagnosen vanskelig. Vanlige symptomer inkluderer smerter og stivhet rundt seneområdet, en brennende følelse rundt senen, smerter som forverres under og etter aktivitet, hevelse og væskeansamling rundt senen. Senene kan også forårsake en gitterlyd som en lege kan høre med et stetoskop når de gni mot seneskjeden.


En ortotisk seler kan brukes til å behandle tendinose i ankelen.

Det er mange tendinose -behandlinger tilgjengelig, men de er generelle og fremskynder ikke dramatisk helbredelsesprosessen. De kan, derimot, brukes til å håndtere symptomer, redusere smerte og begynne å helbrede de skadede senene. Vanlige behandlinger inkluderer hvile, fysioterapi, sjokkbølgebehandling, kald behandling, ortotikk, kosttilskudd og som en siste utvei, kirurgi.


Vekslende varm og kald terapi kan anbefales for å redusere smerte og hevelse fra tendinose.

Hvile og fysioterapi kan være de mest effektive behandlingene som er tilgjengelige for tendinose. Hvile lar senen gro seg, og fysioterapi kan hjelpe til med å fremskynde helbredelse hvis de riktige øvelsene er foreskrevet. Sjokkbølgebehandling er en relativt ny behandling som leverer lydbølger direkte til den berørte senen, som antas å redusere smerte og fremskynde helbredelse. Kald behandling er en midlertidig smertelindringsmetode der ispakker plasseres på området for å redusere symptomene.

Over tid, tendinose i håndleddet kan forårsake svekkende smerter og sterkt redusert mobilitet.

Ortotika brukes ofte til å behandle tendinose i håndleddet, albue, ankel og kne. Ortotiske seler hjelper til med å støtte senene under aktivitet, men kan ikke brukes hele tiden, ellers kan styrke og fleksibilitet gå tapt. Noen ganger brukes kosttilskudd sammen med andre behandlinger. Selv om det ikke er mye vitenskapelig bevis som støtter påstandene om disse kosttilskuddene, mange pasienter har rapportert gode resultater fra å ta vitamin C, vitamin E, glukosamin og kondroitin. Kirurgi utføres kun for behandling av tendinose når pasienten opplever alvorlig, kroniske smerter og reagerer ikke på andre behandlinger.