Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er sammenhengen mellom Afasi og Strokes?

Hva er sammenhengen mellom Afasi og Strokes?

Afasi og slag er to forskjellige medisinske tilstander som oppstår i hjernen. Afasi er en lidelse der en person har problemer med å uttrykke og forstå språket, og et hjerneslag er en tilstand der blodtilførselen til hjernen er avskåret. Når et slag forårsaker skade på deler av hjernen som er ansvarlig for språk, det påvirker en persons evne til å kommunisere. Sammenhengen mellom afasi og slag, da, er at slag forårsake afasi.

Det er to hovedtyper av slag: hemoragisk og iskemisk. Under en hemoragisk slag, til et blodkar i hjernen sprekker, noe som fører blod renner inn i hjernen. I en iskemisk slag, reiser en blodpropp eller former i et blodkar, blokkerer bevegelsen av blod. Som et resultat av enten en spreng eller blokkerte blodårer, hjernens blodstrømmen og oksygen stopper; dette fører til hjerneceller å dø i området der slag inntraff. De fleste som opplever et hjerneslag få varige skader fra å miste disse hjerneceller.
Ad

Hvis et hjerneslag oppstår nær deler av hjernen som en person bruker for språket, kan det føre til skade på denne funksjonen, og dermed resultere i afasi . Avhengig av hvilket språk området av hjernen lider skade, kan en person utvikle ekspressiv afasi, mottakelig afasi eller global afasi. Ekspressiv afasi er når en person har problemer med å uttrykke seg med ord og setninger. Mottakelig afasi er når en person sliter med å forstå hva andre sier. Global afasi er når en person lider av både å uttrykke seg og forstå andre.

Det er viktig å forstå at selv om afasi og slag er koblet til, ikke alle slag forårsake afasi og ikke alle tilfeller av afasi oppstå som et resultat av slag. Med andre ord, er forbindelsen mellom afasi og slag ikke eksklusive. Ettersom et slaglengde kan forekomme hvor som helst i hjernen, kan det føre til en rekke andre problemer, noe som betyr at en person som har slag vil ikke nødvendigvis utvikle afasi. For eksempel kan en person som lider et slag i stedet opprettholde hukommelsestap, muskelsvakhet eller lammelser.

Selv om hjerneslag er den vanligste årsaken til afasi, kan hjerneskade oppstå fra en rekke andre medisinske tilstander eller hendelser. Trauma, for eksempel, kan skade en del av hjernen som brukes for språket. Enhver tilstand som skader språk deler av hjernen, og kan også føre til afasi. I tillegg til dette, kan afasi utvikles gradvis som et resultat av hjernecelle degenerering.