Hjem >> kolesterol >> Hva er sammenhengen mellom overgangsalder og kolesterolnivåer?

Hva er sammenhengen mellom overgangsalder og kolesterolnivåer?

En persons kolesterolnivå kan øke under eller etter overgangsalderen, på grunn av reduserte nivåer av hormonet østrogen i kroppen. Østrogen hjelper til med å regulere kolesterolnivået.

Kolesterol er et voksaktig, fettlignende stoff som produseres i kroppen. Det faller inn to kategorier , avhengig av lipoproteinet som bærer det. Det er low-density lipoprotein (LDL) kolesterol og high-density lipoprotein (HDL) kolesterol.

Når en person har for mye LDL-kolesterol, bygges det opp i veggene i blodårene deres, noe som får disse til å innsnevres. Dette kan forårsake brystsmerter eller mer alvorlige helsehendelser, for eksempel hjerteinfarkt.

Lipoproteiner med høy tetthet bringer HDL-kolesterol til leveren, som deretter skyller det ut av kroppen. Å ha høye nivåer av HDL er et tegn på god helse og lavere risiko for hjertesykdom og slag.

Menopause er et stadium i livet preget av slutten av menstruasjonen. Det begynner vanligvis mellom 40 og 58 år.

Overgangsalderen er ikke et helseproblem, men det kan forårsake symptomer som hetetokter, vaginal tørrhet, søvnforstyrrelser og humørsvingninger.

Forandringer i hormonnivåer forårsaker de fleste endringene som skjer i overgangsalderen. En reduksjon i hormonet østrogen kan føre til at LDL-kolesterolnivået øker.

Nedenfor utforsker vi sammenhengen mellom kolesterol og overgangsalder i mer dybde og ser på de neste trinnene som en person og legen deres kan ta.

Hva er koblingen mellom overgangsalder og kolesterol?

Del på Pinterest
Hans Neleman/Getty Images

Under og etter overgangsalderen kan en persons kolesterolnivå stige.

EN 2018-studie bekrefter at kjønnshormoner som østrogen gir en viss beskyttelse mot hjertesykdom før overgangsalderen.

Og en 2020-studie fant at nivåene av totalkolesterol, LDL-kolesterol og triglyserider var mye høyere hos mennesker etter overgangsalderen, sammenlignet med personer i de tidlige stadiene. HDL-kolesterolnivået ble redusert hos alle deltakerne.

Leveren spiller en viktig rolle i metabolismen ved å bruke fettsyrer, triglyserider og kolesterol for å dekke kroppens metabolske behov.

Østrogen hjelper til med å regulere metabolismen av lipider i leveren. Som et resultat fører nedgangen i østrogennivåer i overgangsalderen til høyere LDL-kolesterol og triglyseridnivåer.

Å oppleve dette fallet i østrogen tidlig kan øke visse helserisikoer. I følge Australasian Menopause Society har personer som går tidlig i overgangsalderen dobbelt så stor sannsynlighet for å utvikle hjertesykdom, sammenlignet med tilsvarende eldre kvinner som ennå ikke har gått inn i overgangsalderen.

Hva du kan forvente i overgangsalderen med høyt kolesterol

Høyt kolesterol har vanligvis ingen symptomer, og en person innser kanskje først at de har det etter å ha opplevd et hjerteinfarkt eller et slag.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler å kontrollere kolesterolnivået minst hver gang 5 år . Under og etter overgangsalderen kan en person vurdere å ha denne screeningen oftere.

Alle med et familiemedlem som har høyt kolesterol bør spørre en lege om hvor ofte de bør gjennomgå screening.

Helsepersonell kan sjekke kolesterolnivået ved hjelp av en blodprøve som kalles en lipidprofil. Et laboratorium analyserer blodprøven for å måle nivåer av:

 • totalkolesterol
 • LDL-kolesterol, som kan være skadelig
 • HDL-kolesterol, som kan vise god helse
 • triglyserider

Her kan du lære om tegn og risikofaktorer for hjerteinfarkt hos kvinner.

Behandling og administrasjon 

Noen mennesker trenger medisiner for å redusere kolesterolnivået. Statiner er hovedtypen medisin for dette formålet. De reduserer kroppens produksjon av kolesterol, og senker LDL-kolesterolnivået. De øker også leverens evne til å fjerne LDL-kolesterol fra blodet.

En helsepersonell kan også foreskrive hormonbehandling (HRT). En studie fra 2019 fant at HRT reduserte LDL-kolesterolnivået etter overgangsalderen.

Diett

Noen matvarer kan bidra til å redusere kolesterolet. Løselig kostfiber kan binde seg med kolesterol i fordøyelsessystemet og fjern den fra kroppen.

Plantesteroler og stanoler er kolesterollignende forbindelser i plantemat, og de kan forhindre kroppen fra å absorbere kolesterol.

For å støtte sunne kolesterolnivåer, kan en person inkludere disse matvarene i kostholdet sitt:

 • egg
 • ost
 • yoghurt
 • skalldyr
 • magert rødt kjøtt
 • innmat, som nyrer, hjerte og lever
 • sardiner
 • fisk og annen mat rik på omega-3-fettsyrer

Lær mer om matvarer som senker kolesterol her.

Hvordan forebygge høyt kolesterol under overgangsalderen

Rundt overgangsalderen, før den, og når som helst i livet, er det mange måter å forhindre høyt kolesterol på.

Mat rik på mettet fett og transfett kan øke nivåene av LDL-kolesterol i kroppen. Spesielt i forkant av overgangsalderen kan en person ønske å redusere inntaket av mat som inneholder disse fettene.

Å slutte å røyke og være fysisk aktiv kan også senke kolesterolnivået. CDC anbefaler å få minst 150 minutter av moderat intensitet aerobic aktivitet hver uke.

I tillegg øker det å ha fedme eller overvekt nivået av LDL-kolesterol i kroppen. En måte å løse dette på, eller forebygge høyt kolesterol, er å holde en moderat vekt.

Sammendrag

Nivåer av LDL-kolesterol kan øke under eller etter overgangsalderen, på grunn av en reduksjon i kroppens nivåer av østrogen. Dette hormonet hjelper leveren med å regulere kolesterolnivået.

Å ha høyt kolesterol kan forårsake ingen symptomer, men det kan bidra til alvorlige helseproblemer, som hjertesykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag. CDC anbefaler at alle får sjekket kolesterolnivået hver gang 5 år i det minste, og en person kan ønske å ha denne screeningen oftere under og etter overgangsalderen.

En person kan ta flere skritt for å forhindre eller redusere høyt kolesterol, for eksempel å være fysisk aktiv, ha et sunt kosthold og opprettholde en moderat vekt. Medisiner, som HRT og statiner, kan også hjelpe.