Hjem >> hjertesykdom >> HLR og rask tenkning redder 37-åringer i plutselig hjertestans

HLR og rask tenkning redder 37-åringer i plutselig hjertestans

Hvis noen du er glad i får plutselig hjertestans, vet du hva du skal gjøre? Hvordan en manns kunnskap reddet kona hans.

Da Dan Kwiatkowski ble sertifisert som førstehjelper for jobben som ingeniør som jobbet i avsidesliggende regioner, drømte han aldri om at han skulle bruke ferdighetene sine til å redde livet til sin unge kone.

MER FRA MICHIGAN:Registrer deg for vårt ukentlige nyhetsbrev

Men det var akkurat det som skjedde i august da 37 år gamle Wendy Kwiatkowski fikk hjertestans i familiens hjem i Livonia, Michigan.

Heldigvis var Dan i det tilstøtende rommet og hørte henne kollapse. Han begynte umiddelbart med HLR da en av parets tre døtre hjalp til med å ringe 911.

I løpet av minutter kom nødetatene. Wendy levde og pustet, takket være mannens raske handling. Akuttteamet tok over, ved å bruke en automatisk ekstern defibrillator, eller AED, for å sjokkere Wendys hjerte tre ganger før de ankom et sykehus.

Da oksygennivået hennes fortsatte å synke og legene oppdaget at tilstanden hennes var utenfor deres ekspertise, ble Wendy fraktet til University of Michigan Frankel Cardiovascular Center i Ann Arbor

Et underliggende problem

Wendy hadde tidligere blitt diagnostisert med premature ventrikulære sammentrekninger (PVC), eller ekstra unormale hjerteslag som begynner i et av hjertets to nedre pumpekamre, men hun hadde ingen andre hjerteproblemer. Danseinstruktøren på videregående sier at hun nøt en stressfri sommerdag uten symptomer eller advarselstegn da hun fikk hjertestans.

Hjertestans oppstår når hjertet feiler og slutter å slå uventet. Det kan være reversibelt hos noen ofre hvis det behandles innen få minutter med HLR og en hjertestarter. Men rundt 90 prosent av personer som har hjertestans utenfor sykehus dør, ifølge American Heart Association.

HLR, hvis utført umiddelbart, kan doble eller tredoble et hjertestansoffers sjanse for å overleve.

"Det er avgjørende å identifisere grunnårsaken til den unormale rytmen for fremtidig klinisk behandling og for potensielle arvelige årsaker, spesielt hos individer som Wendy som opplever hjertestans i ung alder," sier Wendys lege, Frankel kardiolog Adam Helms, MD

"Alle Wendys tester på dette tidspunktet viser at hun har en normalt fungerende hjertemuskel. Vi undersøker en mulig sammenheng med hennes hyppige PVC-er, som vanligvis ikke er forbundet med farlige hjerterytmer.»

SE OGSÅ:Buckeye-fan takknemlig for behandling i «fiendtlig territorium» etter hjertestans

Genetisk testing kan også være nyttig i tilfeller som Wendys, sier Helms, da arvelig arytmi eller hjertemuskeltilstander, som hypertrofisk kardiomyopati eller utvidet kardiomyopati, kan påvirke familiemedlemmer annerledes og kan bli oversett. Testing kan også identifisere andre familiemedlemmer som kan være i faresonen, men som kanskje ikke har symptomer.

Forsetter for HLR

I mellomtiden har Wendy beskyttelse mot en implanterbar cardioverter-defibrillator som ble implantert under hennes første sykehusopphold for å beskytte henne mot fremtidige arytmier.

«Wendy var ekstremt heldig at mannen hennes hadde blitt opplært i HLR. Historien deres er en påminnelse om den kritiske betydningen av HLR-trening i det generelle samfunnet, sier Helms. "Tidlig defibrillering med en AED av nødhjelp var den andre nøkkelen som førte til Wendys overlevelse."

AED-er er nå tilgjengelig på mange skoler og offentlige områder og er designet for å være enkle å bruke av nesten alle, sier Helms.

"Større tilgjengelighet og bevissthet om hjertestarter og HLR vil bidra til å øke overlevelsesraten for hjertestans," legger han til.

Wendy sier at hun føler seg velsignet over at mannen hennes, som hun kaller sin «ydmyke helt», var der for å utføre HLR. Hun og familien har blitt talsmenn for HLR- og AED-opplæring. Dan har startet en kampanje på jobben for å fremme trening, og parets døtre på 9, 7 og 5 år har snakket om det livreddende aspektet ved HLR på skolen.

"Vi setter alle pris på verdien av å kunne HLR," sier Wendy, som var forpliktet til å komme tilbake til undervisningen innen uker etter hjertestansen hennes. Som skjebnen ville ha det, underviser hun i en helseklasse dette semesteret og planlegger å introdusere elevene sine for HLR-trening.

"Jeg tenkte at hvis jeg overlevde dette, burde jeg gjøre noe positivt," sier hun.