Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en avbrutt aortabue?

Hva er en avbrutt aortabue?

Et diagram over aorta, inkludert aortabuen.

Avbrutt aortabue er en uvanlig fødselsdefekt der aorta, et blodkar som er ansvarlig for å føre oksygenert blod fra hjertet til resten av kroppen, er ikke riktig dannet. Denne fødselsdefekten er veldig alvorlig og må behandles med kirurgi så snart som mulig etter fødselen. Etter behandling, barnet skal fortsette å utvikle seg normalt og bør ikke oppleve ytterligere medisinske problemer med mindre barnet har andre medfødte tilstander.


En avbrutt aortabue kan forårsake hjerteklump.

Denne tilstanden oppstår som et resultat av feil under fosterutvikling, og er vanligvis tilfeldig. Det kan være assosiert med andre hjertefeil og er også kjent for å være assosiert med en genetisk tilstand som kalles DiGeorge Syndrome. Ofte, den avbrutte aortabuen identifiseres under rutinemessige ultralydundersøkelser prenatal, gi advarsel på forhånd. I andre tilfeller, barnet begynner å gjøre det dårlig kort tid etter fødselen, opplever svakhet, utmattelse, og blått av ekstremitetene.


En avbrutt aortabue blir ofte identifisert under en rutinemessig prenatal eksamen.

Så lenge fosteret er i livmoren, fosterets sirkulasjonssystem er operativt og en struktur som kalles ductus arteriose omgår aorta, gi barnet passende sirkulasjon. Når barnet er født, denne strukturen stenger. Når det begynner å stenge, en pasient med en avbrutt aortabue vil oppleve stopp av blodstrømmen til noen områder av kroppen. Dette vil forårsake et raskt utbrudd av alvorlige symptomer innen dager etter fødselen.


Babyer med denne tilstanden blir vanligvis født på full sikt og ser friske ut ved fødselen, med mindre de har andre medisinske problemer. Umiddelbar behandling for avbrutt aortabue er administrering av medisiner for å holde ductus arteriosus åpen til babyen kan tas til operasjon. Ved kirurgi, en reparasjon utføres for å la babyens hjerte fungere normalt. Kirurgi kort tid etter fødselen medfører risiko, som babyer kan være veldig skjøre, men alternativet er å la feilen forbli ubehandlet, som fører til kongestiv hjertesvikt og død.


Hvis en avbrutt aortabue blir identifisert på et prenatal besøk, foreldrene kan diskutere planer for håndtering av defekten så raskt som mulig etter fødselen. Dette vil også hjelpe dem med å forberede et sykehusopphold for babyen og det følelsesmessige stresset som er forbundet med kirurgi. I tilfeller der babyer blir født uten en prenatal diagnose, defekten kan ikke identifiseres før en undersøkelse avslører hjertemusling og andre tegn på problemer, som flekker i huden og dårlig fôring etter hvert som babyens sirkulasjonshemming blir mer uttalt. I disse situasjonene, beslutninger må tas raskt for å få passende hjelp til babyen så snart som mulig.