Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Herpes

Herpes

Hva er herpes?

Herpes er navnet på en gruppe virus som forårsaker smertefulle blemmer og sår. De vanligste virusene er:

 • Herpes zoster. Dette forårsaker vannkopper og helvetesild.
 • Herpes simplex -virus (HSV) type 1 og type 2. Type 1 forårsaker vanligvis forkjølelsessår eller feberblemmer rundt munnen. Type 2 forårsaker vanligvis sår på kjønnsorganene (kjønnsorganene). Men det er mulig å ha type 2 på kjønnsorganene og type 1 rundt munnen.

Genital herpes er en seksuelt overførbar infeksjon (STI). Når du er smittet, du har viruset resten av livet.

Symptomer på herpes

Mange som får herpes har aldri symptomer. Noen ganger er symptomene milde og forveksles med en annen hudtilstand. Hvis du opplever symptomer, de kan inneholde:

 • Smertefulle sår i kjønnsområdet, anus, baken, eller lår.
 • Kløe.
 • Smertefull vannlating.
 • Vaginal utslipp.
 • Ømme klumper i lysken.

Under det første utbruddet (kalt primær herpes), du kan oppleve influensalignende symptomer. Disse inkluderer kroppssmerter, feber, og hodepine. Mange mennesker som har herpesinfeksjon vil ha utbrudd av sår og symptomer fra tid til annen. Symptomene er vanligvis mindre alvorlige enn det primære utbruddet. Hyppigheten av utbrudd har også en tendens til å synke over tid.

Stadier av infeksjon

Når du har blitt smittet med viruset, du vil gå gjennom forskjellige stadier av infeksjon.

Primærtrinn

Dette stadiet starter 2 til 8 dager etter at du er smittet. Vanligvis, infeksjonen forårsaker grupper av små, smertefulle blemmer. Væsken i blærene kan være klar eller grumsete. Området under blemmer vil være rødt. Blærene bryter opp og blir åpne sår. Du merker kanskje ikke blemmer, eller de kan være smertefulle. Det kan gjøre vondt å tisse under dette stadiet.

Mens de fleste mennesker har et smertefullt primærstadium av infeksjon, noen har ingen symptomer. De vet kanskje ikke engang at de er smittet.

Latent etappe

I løpet av dette stadiet, det er ingen blemmer, sår, eller andre symptomer. Viruset beveger seg fra huden din til nervene i nærheten av ryggraden.

Nedkastningsstadiet

I nedbrytningsstadiet, viruset begynner å formere seg i nerveendene. Hvis disse nerveendene er i områder av kroppen som lager eller er i kontakt med kroppsvæsker, viruset kan komme inn i kroppsvæskene. Dette kan omfatte spytt, sæd, eller vaginale væsker. Det er ingen symptomer i denne fasen, men viruset kan spres i løpet av denne tiden. Dette betyr at herpes er veldig smittsom i denne fasen.

Gjentakelser

Mange mennesker har blemmer og sår som kommer tilbake etter at det første herpesangrepet forsvinner. Dette kalles en gjentakelse. Vanligvis, symptomene er ikke like ille som de var under det første angrepet.

Understreke, være syk, eller å være sliten kan starte en gjentakelse. Å være i solen eller ha menstruasjon kan også forårsake gjentakelse. Du vet kanskje at en gjentakelse er i ferd med å skje hvis du føler kløe, prikking, eller smerter på stedene der du først ble smittet.

Hva forårsaker herpes?

Viruset som forårsaker genital herpes spres vanligvis fra en person til en annen under vaginal, muntlig, eller analsex. Viruset kan komme inn i kroppen din gjennom et brudd i huden din. Det kan også komme inn gjennom munnhuden, penis, vagina, urinveisåpning, eller anus.

Herpes spres lettest når blemmer eller sår kan sees på den infiserte personen. Men den kan spres når som helst, selv når personen som har herpes ikke opplever noen symptomer. Herpes kan også spres fra ett sted på kroppen din til et annet. Hvis du berører sår på kjønnsorganene, du kan bære viruset på fingrene. Deretter kan du overføre den til andre deler av kroppen din, inkludert munnen eller øynene.

Hvordan diagnostiseres herpes?

Legen din vil gjøre en fysisk undersøkelse og se på sårene. Han eller hun kan gjøre en kultur av væsken fra et sår og teste det for herpes. Blodprøver eller andre tester på væsken fra en blister kan også utføres.

Kan herpes forebygges eller unngås?

Den beste måten å unngå herpes er å ikke ha sex med noen som har viruset. Det kan spres selv om personen som har det ikke viser noen symptomer. Hvis partneren din har herpes, det er ingen måte å vite sikkert at du ikke får det.

Det er ingen tid som er helt trygt å ha sex og ikke spre herpes. Hvis du har herpes, du må fortelle sexpartneren din. Du bør unngå å ha sex hvis du har noen sår. Herpes kan lett spre seg fra en person til en annen når sår er tilstede.

Du bør bruke kondom hver gang du har sex. De kan bidra til å redusere risikoen for å spre herpes. Men det er fortsatt mulig å spre seg eller få herpes hvis du bruker kondom.

Herpes behandling

Hvis du tror du har herpes, se legen din så snart som mulig. Det er lettere å diagnostisere når det er sår. Du kan starte behandlingen tidligere og kanskje ha mindre smerter med infeksjonen.

Det er ingen kur mot herpes. Men medisiner kan hjelpe. De kan leveres som en pille, krem eller et skudd. Medisiner som acyklovir og valacyklovir bekjemper herpesviruset. De kan fremskynde helbredelsen og redusere smerten ved herpes for mange mennesker. De kan brukes til å behandle et primært utbrudd eller et tilbakevendende.

Hvis medisinene brukes til å behandle en gjentakelse, de bør startes så snart du føler at det kribler, brennende, eller kløe. De kan også tas hver dag for å forhindre gjentakelser.

Herpes og graviditet

Det er viktig å unngå herpes under graviditet. Hvis partneren din har herpes og du ikke har det, Sørg for å bruke kondom under samleie til enhver tid. Partneren din kan overføre infeksjonen til deg selv om han for øyeblikket ikke opplever et utbrudd. Hvis det er synlige sår, unngå å ha sex helt til sårene har grodd.

Hvis du er gravid og har genital herpes, eller hvis du noen gang har hatt sex med noen som hadde det, fortell legen sin. Han eller hun vil gi deg en antiviral medisin. Dette vil gjøre det mindre sannsynlig at du får et utbrudd på eller i nærheten av det tidspunktet du fødte babyen din.

Hvis du har en aktiv genital herpesinfeksjon på eller nær leveringstidspunktet, du kan gi den videre til babyen din. Når barnet passerer gjennom fødselskanalen, det kan komme i kontakt med sår og bli infisert med viruset. Dette kan forårsake hjerneskade, blindhet, eller til og med død hos nyfødte.

Hvis du har et utbrudd av genital herpes på leveringstidspunktet, legen din vil mest sannsynlig føde babyen din etter C-seksjon. Med en C-seksjon, barnet vil ikke gå gjennom fødselskanalen og bli utsatt for viruset. Dette reduserer risikoen for å gi herpes til babyen din.

Lever med herpes

Det er vanlig å føle skyld eller skam når du får diagnosen herpes. Du kan føle at sexlivet ditt er ødelagt eller at noen du trodde du kunne stole på har såret deg. Du kan føle deg trist eller opprørt. Snakk med fastlegen din om hvordan du har det.

Husk at herpes er veldig vanlig. Omtrent 1 av 6 voksne har det. Herpes kan bli mindre alvorlig etter hvert som tiden går. Du kan bidra til å beskytte sexpartneren din ved å ikke ha sex under utbrudd og ved å bruke kondom andre ganger.

Tips for å håndtere herpes

 • Snakk med legen din dersom du tror du kan ha herpes.
 • Husk at du ikke er alene. Millioner av mennesker har herpes.
 • Hold deg frisk og begrens stresset.
 • Ikke rør dine sår.
 • Fortell sexpartneren din og bruk kondom.

Tips for å lindre smerten

 • Ta aspirin, acetaminophen (Tylenol) eller ibuprofen (Advil, Motrin).
 • Legg lune eller kule kluter på det ømme stedet.
 • Ta lunkent bad. (En kvinne kan urinere i karet på slutten av badekaret hvis hun har smerter ved vannlating. Dette kan hjelpe til å fortynne urinen slik at den ikke brenner sårene så dårlig.)
 • Hold området tørt og rent.
 • Bruk undertøy i bomull.
 • Bruk løstsittende klær.

Spørsmål til legen din

 • Hva er den beste behandlingen for meg?
 • Er det noen bivirkninger ved behandlingen min?
 • Er det trygt å ha ubeskyttet sex hvis jeg ikke har noen sår?
 • Kan jeg gi meg selv kjønnsherpes hvis jeg også har oral herpes?
 • Kan jeg gi noen andre herpes selv om jeg ikke får et utbrudd?
 • Hva er den beste måten å forhindre herpesutbrudd?
 • Kan jeg leve et normalt liv med herpes?
 • Har jeg risiko for å utvikle andre sykdommer?
 • Er det noen støttegrupper i mitt område?
 • Hvis jeg gir babyen min herpes, hva er behandlingen?