Hjem >> kolesterol >> Arcus senilis:Hva du trenger å vite

Arcus senilis:Hva du trenger å vite

Arcus senilis vises som en hvit, grå eller blå ring eller bue rundt øyets hornhinne. Tilstanden ses vanligvis hos eldre voksne, men kan påvirke mennesker i alle aldre, selv ved fødselen.

Arcus senilis er generelt ufarlig, selv om det noen ganger kan være et tegn på høyt kolesterol hos personer under 45 år.

I denne artikkelen tar vi en titt på årsakene og risikofaktorene for arcus senilis, sammen med hva som kan gjøres for å behandle det.

Oversikt

Del på Pinterest
Arcus senilis kan vises som en hvit, grå eller blå ring i øyet.
Bildekreditt:Afrodriguezg, 2014

Arcus senilis er også kjent som arcus senilis corneae. Hos personer under 40 år kan det også bli kjent som arcus juvenilis.

De som er berørt av denne øyetilstanden vil legge merke til en halv sirkel, hel sirkel eller bue rundt hornhinnen i øyet. Hornhinnen er den klare, kuppellignende fremre delen av øyet.

Buen eller sirkelen er vanligvis hvit, grå eller blå. Den dannes foran iris, som er den fargede delen av øyet.

Selv om utseendet til arcus senilis kan være alarmerende, anses det vanligvis ikke for å være en fare for en persons helse eller et tegn på at synet blir dårligere.

Å besøke en lege vil imidlertid sikre at det ikke er noen skjulte årsaker som kan føre til ytterligere helsekomplikasjoner hvis øyeforandringen forblir ubehandlet.

Årsaker og risikofaktorer

De aller fleste som rammes av arcus senilis er eldre voksne, siden hovedårsaken til tilstanden er aldring.

Faktisk vil nesten 100 prosent av personer over 80 år bli berørt. Rundt 60 prosent av personer over 60 år vil også ha denne tilstanden.

Arcus senilis oppstår på grunn av fettavleiringer, ofte referert til som lipider, som dannes i den ytre delen av hornhinnen. Fett i blodet kommer fra fet mat i en persons kosthold og produseres også av leveren.

Kolesterol er en type fett som vises i blodet. Men forekomsten av arcus senilis betyr ikke nødvendigvis at noen har høyt kolesterol.

Blodårene i øynene utvides med alderen. Når noen blir eldre, lar blodårene deres bygge opp mer kolesterol og annet fett i øyet.

Hvis arcus senilis vises hos personer under 40 år, vil legene utføre en test for å sjekke for høyt kolesterol.

Hvis en person viser seg å ha høyt kolesterol, kan dette skyldes livsstilsfaktorer eller en arvelig tilstand kjent som Schnyder sentral krystallinsk dystrofi. Denne tilstanden fører til at kolesterolkrystaller bygges opp i den sentrale hornhinnen sammen med arcus senilis i den perifere hornhinnen.

Selv om arcus senilis er en vanlig tilstand, er det det mer sannsynlig oppstår hos menn. Det er også mulig for spedbarn å bli født med arcus senilis, men dette er ekstremt sjeldent.

For de fleste er arcus senilis ingen grunn til bekymring, og den vil etter hvert dukke opp hos nesten alle som når høy alder.

Symptomer

En person med arcus senilis kan legge merke til:

  • En hvit, grå eller blå sirkel eller bue rundt øyets hornhinne.
  • Sirkelen eller buen vil ha en skarp ytre kant, men en uskarp indre kant.
  • Hvis noen har en bue, kan linjene vokse til en hel sirkel foran iris.

Personer med arcus senilis har neppe noen andre symptomer. Synet forblir upåvirket.

Diagnose

Del på Pinterest
En øyelege kan bruke en spaltelampe for å diagnostisere arcus senilis.

For å diagnostisere arcus senilis, vil en lege utføre en øyeundersøkelse. Øyelegen vil undersøke fronten av øyet med et mikroskop som kalles en spaltelampe.

Undersøkelsen kan også innebære å legge spesielle øyedråper inn i personens øye som utvider pupillen. Disse dråpene lar legen inspisere blodårene på baksiden av øyet for tegn på sykdom.

Legen vil sjekke tykkelsen på karene for økte nivåer av fettavleiringer. De vil også se etter tegn på aterosklerose, som er en tilstand der arterier blir tette med fettstoffer.

Hvis det er mistanke om både arcus senilis og aterosklerose, blir folk vanligvis henvist til primærlegen, en internist eller en kardiolog.

En blodprøve vil avgjøre om noen har høyt kolesterol. Hvis de gjør det, kan de få foreskrevet medisin eller råd om et passende kosthold og treningsprogram for å senke kolesterolet i blodet.

Medisiner som brukes for å senke nivåene av kolesterol inkluderer:

  • Statiner :Disse blokkerer et stoff leveren bruker for å lage kolesterol. Mulige resepter inkluderer atorvastatin (Lipitor), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Altoprev), pravastatin (Pravachol) og rosuvastatin (Crestor).
  • Gallesyrebindende harpikser :Disse ber leveren om å bruke kolesterol til å produsere flere fordøyelsesstoffer kjent som gallesyrer. Å gjøre det senker mengden kolesterol i blodet. Mulige resepter inkluderer kolestyramin (Prevalite), colesevelam (Welchol) og colestipol (Colestid).
  • Kolesterolabsorpsjonshemmere :Disse kan redusere mengden kolesterol som absorberes av kroppen. En mulig resept er ezetimibe (Zetia).

Kolesterolkoblinger

Del på Pinterest
Høyt kolesterol kan være en årsak hvis arcus senilis vises hos noen som er yngre enn 40 år.

Koblingen mellom arcus senilis og høyt kolesterol hos eldre mennesker er gjenstand for debatt blant medisinske fagfolk.

Noen eksperter tror at det er en sammenheng mellom tilstanden og høyt kolesterol, som kan føre til kardiovaskulære problemer.

Andre argumenterer det er et normalt tegn på aldring og at det ikke er noen sammenheng mellom tilstanden og høyere nivåer av kolesterol.

Hvis arcus senilis dukker opp hos en person under 40 år, er det mer sannsynlig at det er grunn til bekymring, da det kan tyde på at de har høye kolesterolnivåer.

Høyt kolesterol kan skyldes kosthold, livsstil eller genetiske forhold, som familiær hyperlipidemi (FH). FH er en arvelig tilstand der ekstremt høye nivåer av kolesterol eller triglyserider finnes i en persons blod, noe som gir dem økt risiko for hjertesykdom.

Mulige komplikasjoner

Arcus senilis alene er ikke kjent for å ha noen komplikasjoner med mindre det er et tegn på høyt kolesterol. Høye nivåer av kolesterol i en persons blod kan forårsake betydelige problemer, for eksempel koronarsykdom eller hjerte- og karsykdommer.

Behandling

Det finnes ingen kur eller behandling for arcus senilis. Når den først vises, vil den ikke falme eller forsvinne.

Noen velger en teknikk kjent som hornhinnetatovering for å dekke ringen, men leger anbefaler ikke dette.

Hvis arcus senilis er et tegn på høyt kolesterol, kan en lege anbefale en diett som er lav i mettet fett og høy i frukt, grønnsaker og fiber. Økt trening og røykeslutt kan også hjelpe.

Det er imidlertid ingen bevis for at senking av kolesterolinntaket da vil få arcus senilis til å forsvinne.

Outlook

Det er ingen grunn til at utseendet til arcus senilis skal påvirke noens syn. Tilstanden alene utgjør heller ingen direkte fare for helsen deres.

Men hvis noen er diagnostisert med arcus senilis og er under 40 år, kan de ha økt risiko for hjertesykdom eller hjerneslag. Hvis dette er tilfelle, anbefales de å søke råd fra legen sin.