Hjem >> allergi >> Hva du bør vite om angioødem og elveblest

Hva du bør vite om angioødem og elveblest

Angioødem er en rask hevelse av de dype lagene under overflaten av huden eller slimhinnen. Elveblest kan følge med hevelsen, og både angioødem og elveblest kan skyldes en allergisk reaksjon.

Angioødem påvirker hovedsakelig områder med løs hud, for eksempel rundt kjønnsorganene, ansiktet eller under nakken. Hevelsen er et resultat av opphopning av væske.

Når angioødem oppstår rundt halsen, kan det bli livstruende. Angioødem oppstår ofte med elveblest, men de vises kanskje ikke alltid sammen.

I denne artikkelen utforsker vi sammenhengen mellom angioødem og elveblest. Vi ser på symptomene og årsakene til de to tilstandene og potensielle behandlinger og komplikasjoner.

Hva er elveblest og angioødem?

Del på Pinterest

Elveblest, medisinsk kjent som urticaria, er hevede, kløende områder som vises på huden og kommer plutselig og uten forvarsel. De er ofte røde, varierer i størrelse og vises vanligvis i grupper.

Omtrent 25 % av mennesker i USA kan utvikle elveblest i løpet av livet.

Angioødem kan oppstå samtidig med eller uavhengig av elveblest. Mens elveblest involverer hevelse på hudens overflate, forårsaker angioødem hevelse i de dypere hudlagene og under fettet.

Angioødem kan være alvorlig når hevelsen oppstår rundt halsen og nakken. I følge en studie fra 2014 rapporterte sykehus 5 785 dødsfall mellom 1979–2010, noe som indikerer at dødsfall fra angioødem er sjeldne.

Bilder 

Symptomer 

Det primære symptomet på angioødem er hevelse i nesten alle kroppsområder, men det er også assosiert med elveblest og andre symptomer.

Følgende er mulige symptomer en person kan oppleve på grunn av angioødem:

Hevelse

Plutselig eller rask hevelse under huden er den mest vanlig symptom på angioødem. Hevelse kan oppstå hvor som helst på kroppen, men det er mest vanlig rundt leppene, tungen eller øynene.

Hevelse kan også vises rundt hender, føtter eller kjønnsorganer.

Livstruende hevelse

En mer alvorlig reaksjon kan forårsake hevelse rundt luftveiene og endringer i blodtrykket. Hurtigvirkende medisiner kan bidra til å forhindre alvorlige komplikasjoner og død.

Symptomer å se etter det kan indikere alvorlig angioødem inkluderer:

 • stemmeendringer
 • hevelse i hals eller tunge
 • kollapser
 • alvorlige og plutselige pusteproblemer
 • føler seg svak
 • stridor (en hard, vibrerende lyd når du puster)

Elveblest

Elveblest følger ofte med angioødem. Elveblest er et kløende, hevet utslett som vanligvis er rødt.

Andre symptomer

I tillegg til hevelse og elveblest, kan angioødem forårsake andre symptomer som ikke er relatert til huden, slik som:

 • magesmerter
 • pustebesvær
 • besvimelse
 • svimmelhet

Årsaker 

Den vanligste årsaken til angioødem er allergi. Når allergier forårsaker angioødem, kan en person også oppleve elveblest sammen med hevelse. Hypertyreoidea tilstander, som Hashimotos eller Graves sykdom, kan også årsak angioødem med elveblest.

I tillegg til allergier, kan en person oppleve en ikke-allergisk reaksjon på en medisin. En av mer vanlig årsaker til medisinutløst angioødem er et blodtrykksmedisin kjent som angiotensin-konverterende enzymhemmere (ACE-I).

En annen mulig årsak er arvelig. I dette tilfellet er visse enzymer i immunsystemet utilstrekkelige eller har skade.

Ervervet angioødem oppstår på grunn av autoimmun sykdom eller infeksjoner. Selv om det er sjeldent, kan det også være et resultat av kreft som lymfom.

I noen tilfeller kan det hende at legene ikke vet årsaken til angioødem.

Når kan noen ha angioødem uten elveblest?

En person er mest sannsynlig å oppleve angioødem med elveblest på grunn av allergier og skjoldbruskkjertelsykdom.

Andre årsaker til angioødem, som reaksjoner på medisiner, vil vanligvis ikke forårsake elveblest.

Risikofaktorer 

Risikofaktorer for angioødem kan omfatte:

 • å være latinamerikansk
 • en hjerte- og lungesykdom
 • en historie med røyking
 • ACE-I-medisiner

En studie identifisert at ACE-I-indusert angioødem forekommer hos mindre enn 1 % av personer som tar ACE-I-medisiner og forekommer hyppigere hos afroamerikanere.

I tillegg setter tidligere angioødem en person høyere risiko for å utvikle det igjen. Å leve med allergi kan også gi en person høyere risiko for angioødem.

Behandling 

Ofte starter angioødem med eller uten elveblest plutselig og går raskt over uten behandling.

En lege kan anbefale steroider eller antihistaminer for å hjelpe symptomene å forbedre seg raskere. I livstruende eller alvorlige tilfeller kan en person trenge adrenalin, en injiserbar medisin.

Med eller uten behandling er angioødem tilbakefall vanlig . Folk bør passe på å unngå triggere som allergener eller medisiner.

Livsstil og hjemmemedisiner

Folk kan prøve å gjøre livsstilsendringer for forebyggende medisin. Ved å unngå kjente triggere kan en person forhindre at angioødem oppstår ofte eller i det hele tatt.

Når hevelse oppstår, kan en person bruke kjølige, våte omslag for å gi litt lindring. De kan også oppleve at det hjelper å bruke løstsittende klær.

Komplikasjoner 

Angioødem kunne årsak en persons luftveier for å lukke. Når luftveiene lukkes, trenger en person akutt legehjelp og trenger vanligvis en injeksjon.

I de fleste tilfeller er angioødem og elveblest selvbegrensende, noe som betyr at de vil gå over av seg selv.

Forebygging 

En person kan ta skritt for å forhindre at angioødem oppstår ved å unngå kjente allergener. Å unngå medisiner eller andre stoffer som utløser en respons kan også hjelpe.

Noen vanlige allergener inkluderer:

 • støv
 • mugg eller mugg
 • insektbitt
 • medisiner
 • giftig eføy eller andre planter
 • mat
 • pollen
 • latex

En person kan vurdere å oppsøke en allergiker for å finne ut om mulige allergener å unngå.

Diagnose 

Diagnostisering av angioødem og elveblest kan variere avhengig av den mistenkte årsaken.

Allergener forårsaker de fleste tilfeller av angioødem og elveblest. En del av diagnosen kan involvere en allergiker som kan hjelpe med å identifisere allergener som utløser en respons og anbefale forebyggende behandling.

Ved mistenkte arvelige årsaker vil en lege bestille blodprøver.

Outlook 

De fleste tilfeller av angioødem forbedres enten av seg selv eller ved bruk av medisiner. De fleste vil oppleve full bedring.

Selv om en person kan dø av en alvorlig angioødemreaksjon, er dette sjelden og skjer vanligvis bare når hevelsen påvirker luftveiene.

Sammendrag

Angioødem og elveblest forekommer ofte sammen. Den vanligste årsaken til angioødem er allergener. Andre årsaker inkluderer visse medisiner, gener og andre tilstander og sykdommer.

En person trenger kanskje ikke behandling, men behandlinger kan bestå av antihistaminer, steroider eller injeksjoner. En person bør alltid snakke med legen sin for å få en riktig diagnose av tilstanden.