Hjem >> Mental Helse >> Trøtt og stresset? Du kan ha en Qi-mangel

Trøtt og stresset? Du kan ha en Qi-mangel

Så viktig som det er å forstå betydningen av qi for å fullt ut forstå kinesisk filosofi når det gjelder helse, finnes det ikke en bokstavelig ekvivalent i den vestlige verden eller en enkel måte å forklare hva den representerer. I USA og andre vestlige nasjoner ligner qi mye på det vi tenker på som kroppslig "energi", og det er grunnen til at en qi-mangel kan ha en negativ innvirkning på helsen vår.

I følge tradisjonell kinesisk medisin (TCM) og gammel kinesisk filosofi, er qi oversatt til noe som ligner på «den sirkulerende livskraften». Konseptet qi går under mange navn rundt om i verden. Det kalles "prana" eller shaki i India, "ki" i Japan, "pneuma" i Hellas, "Great Spirit" av mange indianere, og "aske" av visse afrikanske grupper. (1, 2) I Vesten er energibegrepet generelt veldig annerledes enn det er i Østen. I vårt hektiske samfunn tenker vi ofte på å være for opptatt eller «stresset "som en god ting. Mange mennesker bærer stresset sitt som et hederstegn, som setter likhetstegn mellom en fullpakket timeplan og lite tid til hvile som et tegn på hardt arbeid, ambisjon og flid.

Men i østlig medisinpraksis er det ikke bra å ha lite tid til deg selv for å reflektere og tjene penger. Faktisk er det problematisk for både din fysiske og mentale helse, mest fordi det forstyrrer riktig hormonbalanse . I over 2500 år har TCM-utøvere trodd at når de er under mye stress, blir kroppen skjør og mer utsatt for sykdommer av alle slag. (3) Det er fordi en overflod av virksomhet, drivkraft og perfeksjonisme fører til en økning i stresshormoner, reduksjon i visse kjønnshormoner og stillestående energi i organer som nyrer og lever – som er grunnen til at en qi-mangel er så farlig.

Så hva er en qi-mangel, og hvordan kan du overvinne en? La oss ta en titt.


5 trinn for å overvinne Qi-mangel eller blodstagnasjon

1. Prioriter søvn og hvile

Alltid sliten ? Dette er et av de mest åpenbare tegnene på qi-mangel. Det er ikke uvanlig at mange hardtarbeidende voksne overanstrenger energien og unnlater å prioritere hvile. Mellom å administrere en jobb, balansere familieforpliktelser, håndtere økonomiske problemer og holde tritt med den sosiale scenen, er det lett å føle at det ikke er nok tid i løpet av dagen.

Men gjør ingen feil med det, søvn er avgjørende for generell helse og velvære. Hvis du føler at dine daglige forpliktelser krever mer energi enn du har tilgjengelig for å gi, er det på tide å gjøre noen endringer.

Søvn bidrar til å holde stresshormoner balansert, bygger energi og lar kroppen restituere seg skikkelig. (4) Hvis du ikke kan sove eller bare hopper over søvnen, pass deg. Mangel på søvn har vært korrelert med høyere nivåer av morgenkortisol, nedsatt immunitet, problemer med arbeidsytelse og en høyere mottakelighet for angst, vektøkning og depresjon. Selv om ting sikkert dukker opp nå og da som forstyrrer å få en god natts søvn, sørg generelt for å få syv til ni timers søvn hver natt.

2. Spis et nærende kosthold

I tillegg til søvn, er den andre måten vi tilegner oss mesteparten av vår kroppslige energi på gjennom diettene våre. Noen matvarer gir oss mer energi og beskytter oss mot qi-mangel eller leverstagnasjon bedre enn andre. For å hjelpe med optimal hormonbalanse og fordøyelseshelse, fokus på et helbredende kosthold :

 • sunt fett høyt innhold av kort-, mellom- og langkjedede fettsyrer, som kokosolje, avokado, gressfôret smør og villfanget laks (svært høy i omega-3)
 • mat med mange fytonæringsstoffer og fiber, som grønnsaker, frisk frukt, nøtter og frø som linfrø, chiafrø, valnøtter og mandler
 • gjæret mat som støtter tarmhelsen og sunn fordøyelse, inkludert beinbuljong, kefir og fermenterte grønnsaker
 • rene kilder til proteinmat , inkludert animalsk mat som er gressmatet, beiteoppdrettet og er burfri eller villfanget
 • vurder også å supplere med adaptogene urter , en unik klasse med helbredende planter som fremmer hormonbalanse og beskytter kroppen mot de syke effektene av stress

3. Reduser forbruket av giftstoffer som stresser leveren

I følge TCM er leveren et av de mest hardtarbeidende organene i kroppen og avgjørende for den generelle helsen, både følelsesmessig og fysisk. Den har hovedansvaret for å avgifte kroppen din ved å hjelpe til med å rense blodet, produsere gallen som trengs for å fordøye fett riktig, bryte ned hormoner og lagre viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og jern. TCM-utøvere tror også at leveren hjelper oss med å behandle vanskelige følelser. (5)

Av denne grunn etterligner symptomene på en treg lever og dårlig fordøyelsessystem tett symptomene på en skjoldbruskkjertelforstyrrelse eller hormonell ubalanse (tretthet, fordøyelsesproblemer osv.).

Jo flere giftige stoffer du putter inn i kroppen din, desto hardere må leveren din jobbe for å fjerne dem og gjenopprette homeostase. I tillegg til å rense blodet, regulerer leveren blodsammensetningen for å balansere protein, fett og sukker, pluss at den beskytter helsen vår ved å hjelpe til med å behandle overflødige hormoner.

De beste tingene du kan gjøre for å hjelpe rense leveren din og bekjempe qi-leverstagnasjon?

 • Reduser inntaket av unødvendige medisiner eller antibiotika
 • Reduser konvensjonelle husholdnings- eller kroppspleieprodukter som inneholder mye DEA, parabener, propylenglykol og natriumlaurylsulfat.
 • Bruk glass og rustfritt stål til å oppbevare mat eller vann i stedet for plast for å unngå BPA-gifter, pluss bruk keramiske eller støpejernspanner.
 • Prøv å spise mer økologisk mat uten kjemiske sprøytemidler.
 • Oppretthold et sunt kosthold fullt av antioksidanter, vitaminer og mineraler.
 • Reduser inntaket av alkohol, sigaretter, rusmidler og kunstige mattilsetningsstoffer.
 • Arbeid med å opprettholde en sunn kroppsvekt (mange mennesker med fettleversykdom er overvektige og underernærte).
 • Trener regelmessig – skyt for å gjøre fysisk aktivitet i minst 30 minutter om dagen.

4. Tilbring tid med folk du er glad i

Dette kan komme som en overraskelse eller ikke, men å fremme gode relasjoner er en av nøklene til langsiktig lykke og en av de beste måtene å bekjempe stress til slutt. . Den er nå godt støttet av vitenskapelige studier, som den 75 år gamle «Harvard Happiness Study ," at sosiale forbindelser til familie, venner og lokalsamfunn fører til at folk blir lykkeligere, fysisk sunnere og lever lengre enn folk som er mer ensomme og mer isolerte. (6)

Med tanke på at ensomhet øker stresshormoner og kan redusere immunitet og hjernefunksjon, er det viktig å være sosialt forbundet for å støtte sterk qi.

5. Ta skritt for å redusere stress

Nå har du sannsynligvis innsett at stress er mest skyld i qi-mangel og til og med dårlig blodstatus. Forskning viser om og om igjen at stress kan føre til endringer i serumnivået til mange hormoner, inkludert kortisol, glukokortikoider, katekolaminer, veksthormoner, dopamin og prolaktin. (7, 8)

Stresslindring ser forskjellig ut for hver person, enten det er å trene regelmessig for å blåse av, lese eller skrive, bruke avslappende essensielle oljer for å balansere hormoner , tilbringe tid utendørs, meditere eller praktisere helbredende bønn . Gjør det som fungerer best for deg, og prøv å planlegge disse øvelsene i din daglige rutine akkurat som du ville gjort med alt annet som er veldig viktig for helsen din.


Hva bestemmer Qi?

Qi er både ervervet ved fødselen og opptjent gjennom hele livet. Det avhenger av livsstilsfaktorer som kvaliteten på kostholdet, balansen mellom hvordan vi bruker tiden vår, generelle følelser, fysisk trening og eksponering for miljøgifter. (9) Det er også delvis arvet fra foreldrene våre og med oss ​​fra unnfangelsestidspunktet, og da lagrer vi det i organene våre ettersom det er med på å bestemme vårt temperament, personlighet, kroppskonstitusjon og mottakelighet for sykdommer.

Hvordan Yin og Yang påvirker Qi-stagnasjon

Du er sannsynligvis kjent med det svart-hvitt-symbolet kalt «yin og yang», men visste du at dette i øst faktisk representerer likevekt og begrepet balanse mellom motstridende krefter i livet? (10) Yin yang-betydningen og symbolet dateres tilbake til det gamle Kina og ble skapt for å representere hvordan vi må håndtere motstridende, men komplementære former for energi (som arbeid og hvile) for å bygge sunne liv. Yin og yang i balanse er kjernen i hormonell helse og sterk immunitet i henhold til østlig filosofi fordi det representerer fred i sinnet, næring og generell lykke.

Nyrene og leveren er grunnleggende røtter til all yin og yang energi. De hjelper oss å absorbere næringsstoffer, spre stoffer i hele kroppen, balansere kjønnshormoner og eliminere avfall. En sunn lever og nyrer er derfor knyttet til fruktbarhet, lang levetid, sunn aldring og mental klarhet, ifølge kinesisk medisin.

En stor forskjell mellom østlig og vestlig medisin er at i øst er hormoner en del av komplekse, sammenhengende funksjonelle systemer i hele kroppen. Mens yin og yang ikke akkurat samsvarer med de to kjønnene, sies yin-energi å omfatte mer typiske feminine kvaliteter, mens yang-energi ligner mer på de vi tenker på som maskuline egenskaper.

Yin kan betraktes som de kvinnelige kjønnshormonene (som østrogen og progesteron ) siden det kjøler ned kroppen, gir næring til kroppen ved å tilføre næringsstoffer til organene gjennom blod, og hjelper kroppen med å hvile og holde seg rolig. På den annen side, yang-energi (som testosteron). ) bidrar til å produsere styrke og varme, motivasjon, utholdenhet og fysisk energi.

Tegn på yin-mangel kan omfatte:

 • tørr hud og hår
 • nattsvette
 • overdreven tørste og tørr munn eller svelg
 • muskelsmerter
 • svakhet, spesielt i knærne eller korsryggen
 • dårlig hukommelse
 • angst, irritabilitet, humørsvingninger og lett å bli skremt
 • rastløshet, dårlig søvn eller våkne ofte gjennom natten

På den motsatte enden av spekteret inkluderer tegn på yang-mangel vanligvis:

 • lav kjerneenergi
 • lav seksuell energi
 • muskelsmerter eller -svakhet
 • tap av styrke
 • et fall i energi på ettermiddagen rundt klokken 15.
 • angst, panikkanfall og frykt
 • kalde føtter og hender
 • generell kaldhet i kroppen


Symptomer på Qi-mangel

Fra et østlig perspektiv er menneskekroppen en del av det større aspektet av naturen og de styrende lovene som bidrar til å holde ting balansert. Kroppen i seg selv er en mikroorganisme som representerer det som skjer rundt den – så det er ingen overraskelse at når ting er hektiske i livene våre, lider kroppene våre og blir uklare.

Noen med god qi vil sannsynligvis spise et nærende kosthold, trene på en moderat måte som hjelper ham eller henne til å føle seg bedre i motsetning til nedslitte, tilbringe tid med folk han eller hun elsker, og dedikere nok tid til å naturlig lindre stress eller bare være alene. Oftere enn ikke har denne personen balansert qi og er lykkelig, sunn, rolig og sentrert som et resultat - i motsetning til panisk, trøtt, sint eller bitter.

Selvfølgelig er det normalt å ha stressende perioder og å håndtere situasjoner som endrer kostholdet, timeplanen eller søvnen. Men generelt betyr det å bygge god qi at energien flyter fritt, og derfor er det vanligvis ganske enkelt å komme tilbake fra stressende hendelser, sykdommer eller skader. På denne måten beskriver noen eksperter qi som en bankkonto:Du setter inn mye energi i gode tider, slik at du er bedre i stand til å håndtere vanskelige situasjoner og komme deg raskere når ting blir tøffe.

Hormonelle ubalanser og digesitve problemer som leversykdom kan utvikle seg når våre energireserver faller for lavt. (11) Qi-stagnasjon sies å oppstå når vi ikke lenger har tilgjengelige ressurser til å «møte stormen» og håndtere ubehagelige situasjoner som oppstår. Leveren og endokrine (hormonelle) systemer blir utmattet akkurat som musklene og vevet våre gjør. Når qi er utarmet, kan symptomene manifestere seg både fysisk og mentalt. For eksempel kan vi komme saktere etter en forkjølelse eller influensa, utvikle en psykisk lidelse eller til og med møte en kronisk sykdom.

Tegn og symptomer på qi-mangel kan omfatte:

 • skjoldbruskkjertelforstyrrelser
 • uregelmessige menstruasjoner
 • infertilitet
 • angst
 • tretthet
 • autoimmune lidelser
 • høyere mottakelighet for infeksjoner
 • muskelsmerter
 • allergier
 • leversykdom
 • endringer i appetitt og vekt
 • og mye mer

Hvordan Qi-mangel påvirker blodstatus og leverhelse

Fra et vestlig perspektiv er qi-mangel først og fremst et resultat av for mange stresshormoner som sirkulerer i hele kroppen. Overflødig stresshormoner, som kortisol eller noen ganger adrenalin, kan forårsake en rekke bivirkninger, inkludert alle de som er oppført ovenfor.

En overflod av stresshormoner tømmer den naturlige balansen av kjønnshormoner, som kan forstyrre normale funksjoner i hele kroppen. Dette inkluderer hypothalamus i hjernen, reproduktive organer, lever og fordøyelsessystemer, lymfesystemet , skjelettsystem og kardiovaskulært system. Fordi de hjelper til med å motvirke effekten av stress, praksis som akupunktur , massasjeterapi, qi gong og tai chi brukes i TCM for å gjenopprette balansen.

Faktisk har noen vitenskapelige studier funnet ut at denne praksisen faktisk fører til positive hormonelle endringer i kroppen, som reduserer skadelig betennelse og dårlig immunforsvar. I en studie fra 2003 som involverte 94 voksne, fant Center for Integrative Medicine i Sør-Korea at korte økter med «qi-terapi» bidro til å fremkalle positive psykologiske og fysiologiske effekter, som for eksempel redusering av angst og blodtrykk. (13)

Hva er qi-terapi? Det involverer holistiske praksiser, for eksempel qi gong, som ifølge Qi Qong Research Center er "et kraftig system for helbredelse og energimedisin fra Kina ... det inkluderer kunst og vitenskap om bruk av pusteteknikker, milde bevegelser og meditasjon for å rense, styrke , og sirkulere livsenergien.» (14)

En riktig balanse av kjønnshormoner er viktig for å bygge og vedlikeholde sterke bein, et velfungerende hjerte, holde betennelser i sjakk og bidra til å kontrollere energinivået, appetitten og kroppsvekten. For eksempel er østrogen, det dominerende kvinnelige kjønnshormonet, nødvendig for fruktbarhet, mange hjertefunksjoner og for å bygge beinmineraltetthet. Skjoldbruskkjertelhormoner er ansvarlige for å opprettholde et sterkt stoffskifte, sunn kroppsvekt, kroppstemperatur og søvnsyklus.

I TCM, blodstase (kalt Xue Yu ) er betegnelsen som brukes for patologien til mange sykdommer som er forårsaket av redusert sirkulasjon og statisk energi mellom leveren og hjertet. (15) Stillestående blod forårsaket av dårlig leverhelse over tid utvikler seg til blodstase, som er roten til de fleste kroniske sykdommer. Blodstase ligner mye på det vestlige uttrykket «betennelse ," siden det er observert etter utvikling av hormonelle ubalanser, etter operasjon eller etter traumatiske opplevelser og skader.

Mens leveren er det mest påvirkede organet fra stillestående blod, kan hjertet, lungene, magen og tarmene også lide og bidra til stillestående qi. Qi-mangel kan utvikle seg sakte over tid, men samtidig setter mange mennesker i Vesten aldri likhetstegn mellom helseproblemer og en underliggende hormonell eller energiubalanse. Etter en tid kan qi (i orden, energi eller hormonbalanse) bli så utarmet at det blir tydelig og vanskelig å ignorere. For eksempel viser det seg i form av generell svakhet, «hjernetåke ” på jobb, seksuell dysfunksjon eller psykiske funksjonsnedsettelser.


Takeaways for Qi-mangel

 • I USA og andre vestlige nasjoner ligner qi mye på det vi tenker på som kroppslig "energi", og det er grunnen til at en qi-mangel kan ha en negativ innvirkning på helsen vår.
 • Du kan overvinne qi-mangel ved å prioritere søvn og hvile, spise et nærende kosthold, redusere forbruket av giftstoffer som stresser leveren, tilbringe tid med mennesker du er glad i og ta skritt for å redusere stress.
 • Du er sannsynligvis kjent med det svarte og hvite symbolet kalt "yin og yang", men visste du at i øst representerer dette faktisk likevekt og begrepet balanse mellom motstridende krefter i livet? Konseptet er en stor del av qi.
 • Tegn på yin-mangel inkluderer tørr hud og hår; nattesvette; overdreven tørste og tørr munn eller hals; muskelsmerter; svakhet, spesielt i knærne eller korsryggen; dårlig hukommelse; angst, irritabilitet, humørsvingninger og lett skremt; og rastløshet, dårlig søvn eller å våkne ofte gjennom natten. Tegn på yang-mangel inkluderer lav kjerneenergi; lav seksuell energi; muskelsmerter eller svakhet; tap av styrke; fall i energi på ettermiddagen rundt 15:00; angst, panikkanfall og frykt; kalde føtter og hender; og generell kulde i kroppen.
 • Å bygge god qi betyr at energien flyter fritt, og derfor er det vanligvis ganske enkelt å komme tilbake fra stressende hendelser, sykdommer eller skader.
 • Qi-stagnasjon sies å oppstå når vi ikke lenger har ressursene tilgjengelig for å "møta stormen" og håndtere ubehagelige situasjoner som oppstår. Tegn og symptomer på qi-mangel inkluderer:skjoldbruskkjertelforstyrrelser, uregelmessig menstruasjon, infertilitet, angst, tretthet, autoimmune lidelser, høyere mottakelighet for infeksjoner, muskelsmerter, allergier, leversykdom, endringer i appetitt og vekt og mye mer.

Les neste: Hva er akupunktur? 6 måter det kan forbedre helsen din på!