Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er egentlig muskelknuter?

Hva er egentlig muskelknuter?

Muskelknuter kan dannes på baksiden av nakken.

Fenomenet muskelknuter er ikke uvanlig. I bunn og grunn, muskelknuter er seksjoner i de forskjellige musklene i kroppen som har innsnevret og skaper smerter som er konsekvente. Tilstanden er vanlig nok til å fortjene anvendelse av et vitenskapelig navn, som er myofasiale triggerpunkter. Selv om det foreløpig ikke er noen definitiv medisinsk forklaring på hvorfor muskelknuter dannes, flere teorier er under utprøving. Her er litt informasjon om arten av muskelknuten, samt noen av behandlingsmetodene som er i bruk i dag.


Massasje kan være spesielt effektiv for å løsne stramme muskler i rygg og nakke.

Det allment aksepterte svaret på hvorfor muskelknuter dannes er at noe utløser en reaksjon der muskelen aldri slapper av. I virkeligheten, muskelen er alltid i en tilstand der den ser ut til å være mer aktiv enn passivt i bruk. Dette er uvanlig, siden selv med slike aktiviteter som vektløfting, løping, eller noen form for tung løfting av muskelen går gjennom en rekke av og på sykluser. Den konstante aktive tilstanden til muskelen fører til muskelspasmer, som igjen fungerer som roten som forårsaker muskelknuten.


Yoga kan bidra til å forhindre spasticitet ved å holde utøverens muskler fleksible og avslappede.

Kirurgisk fjerning av en del muskelknuter har ført til oppdagelsen av tilstedeværelsen av uvanlige forekomster av protein i vevet. Det er også en teori om at en for stor mengde bindevev som omgir muskelen også kan bidra til utvikling av muskelknuter. Derimot, Det er gjort svært lite forskning på bindevev, så de fleste leger kjenner ikke igjen det som en medvirkende faktor i utviklingen av et myofascialt triggerpunkt.


Tunge løft kan føre til muskelknuter.

Det er flere anbefalte behandlinger for muskelknuter. Noen innebærer bruk av massasjeterapi for å roe knutene. Mens massering av knuten kan være litt smertefull under prosessen, det er rapporter om en midlertidig lindring av muskelspasmer. Andre behandlinger innebærer påføring av varme eller kalde pakninger på muskelknuter, som et middel for å hjelpe muskelen til å slappe av. Elektrisk stimulering, i tillegg til ultralydbehandlinger er også vanlige måter å håndtere muskelknuter på.


Bruk av varme eller kalde pakninger på det berørte området kan hjelpe musklene til å slappe av.

Akkurat nå, det ser ikke ut til å være et effektivt middel for å eliminere tilstedeværelse av muskelknuter, selv om forskjellige mennesker reagerer på en eller flere av disse behandlingene over tid. Selv om det er sjeldent, det er rapporter om at muskelknuter forsvinner under behandlinger. Derimot, i de fleste tilfeller, behandlinger er mer fokusert på å håndtere tilstanden, i stedet for å eliminere tilstedeværelsen av muskelknuter.