Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er akroosteolyse?

Hva er akroosteolyse?

Akroosteolyse, som noen ganger er kjent som akro-osteolyse, er en sjelden tilstand som resulterer i tap av bein og vev i fingre og tær.

Akroosteolyse, som noen ganger er kjent som akro-osteolyse, er en sjelden tilstand som resulterer i tap av bein og vev i fingre og tær. I de fleste tilfeller, denne tilstanden er arvet, selv om det også kan skyldes overeksponering for polyvinylklorid (PVC) eller et alvorlig tilfelle av frostskader. Pasienter med denne tilstanden mister ofte vev fordi akroosteolysen begynner å ødelegge beinene, endene av fingre og tær må fjernes kirurgisk, slik at vev i nærheten ikke blir skadet. Noen sykdommer kan også føre til tap av beinvev i endene av sifrene.

Pasienter som lider av akroosteolyse må kanskje fjerne endene på fingre og tær kirurgisk.

Hos mennesker, beinet på spissen av hver finger eller tå ender med en struktur kjent som en tuft. Disse tuftene er bredere, flatere del av beinet, og de finnes på endene av bein kjent som de distale falangene. Ved akroosteolyse, disse tuftene går i oppløsning, fører til permanent skade på fingre og tær. Denne skaden oppstår sakte og kan være vanskelig å diagnostisere i tide å behandle. Ubehandlet, tapet av bein får det omkringliggende vevet til å dø.

Akroosteolyse kan skyldes et alvorlig tilfelle av frostskader.

Selv om det kan være vanskelig for pasienter å avgjøre om det oppstår skade på endene av beinene under huden på fingre og tær, det er noen få eksterne symptomer på akroosteolyse. Det kan dannes sår på fingertuppene og tærne hos pasienter med denne tilstanden. I mange tilfeller, disse sårene kan ikke gro eller helbrede og dukke opp ofte. Vevet i endene av sifrene kan også trekke seg tilbake ved akroosteolyse, forårsaker at fingre og tær forkortes uregelmessig.

Medisinsk bildediagnostikk kan brukes til å kontrollere tilstanden til bein og sikre at ingen skader har blitt gjort.

For å teste for akroosteolyse, leger må undersøke tettheten av beinene i hender og føtter. Blodprøver kan brukes til å avgjøre om kalsium blir utvasket fra beinene. Røntgen- og magnetiske resonansbilder (MR) kan også tas slik at leger kan se om det har vært noen skade på beinene.

Det er ingen behandling for akroosteolyse. Når tilstanden er oppdaget, Amputasjon må kanskje utføres for å forhindre spredning av vevsnekrose og smertefull sårdannelse på de berørte tallene. I noen tilfeller, akroosteolyse som er forårsaket av en annen medisinsk tilstand, kan behandles gjennom behandling av denne lidelsen.

Amputasjon kan være nødvendig når akroosteolyse er oppdaget for å forhindre spredning av sykdommen.

Leger er ikke sikre på nøyaktig hvorfor akroosteolyse oppstår, selv om de har identifisert en rekke forhold som kan føre til det. Eksponering for ekstrem varme eller kalde kan fysisk skade beinene på slutten av sifrene, og langvarig eksponering for visse plaster kan også forårsake irreversibel skade. Hyperparatyreoidisme, spedalskhet, og arvelig sensorisk og autonom nevropati kan også føre til denne tilstanden.