Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er tunneleffekten?

Hva er tunneleffekten?

Hallusinogene legemidler kan forårsake tunnelsyn.

Tunneleffekten er et perseptuelt fenomen der hjernen vil anta at et objekt er vedvarende når det forsvinner utover en okklusjon og deretter dukker opp igjen. For eksempel, hvis en person ser en hest trave bak en låve og en hest kommer ut på den andre siden, hun vil anta at det er samme hest, så lenge dyrets bane gir mening. Selv om dette kan virke åpenbart, det innebærer faktisk litt komplisert kognitiv manøvrering og spiller en viktig rolle i den visuelle behandlingen av objekter i bevegelse.

Personer som merker endringer i synet, bør søke råd fra en øyepersonell.

Forskere som studerer tunneleffekten, bemerker at hvis et motiv ser et objekt i bevegelse og det blir tilstoppet av en hindring, motivet vil forutsi hvor og når objektet vil dukke opp igjen. Hjernen er avhengig av objektets bane og hastighet før den forsvinner for å beregne denne informasjonen, selv om den har en tendens til å undervurdere reisetiden gjennom "tunnelen, ”Den tiden det er usynlig på grunn av okklusjonen.

Tunnelsyn kan oppstå som følge av ekstremt stress.

Gjennom tunneleffekten, hjernen vil oppfatte et vedvarende objekt som beveger seg gjennom samme rom og tid, selv om den forsvinner og dukker opp igjen. Uten dette perseptuelle fenomenet, hvis noe forsvant bak et annet objekt og dukket opp igjen, hjernen tror kanskje det var et annet objekt. Kognitivt, hjernen kan bli forvirret om hva som skjedde med det første objektet, og også usikker på opprinnelsen til det "nye" objektet. En versjon av dette kan sees i å spille kik-på-et-bu med veldig små spedbarn, som fortsatt utvikler kognisjon og oppfatning og kanskje ikke først forstår hva som skjer når en forelder manipulerer et objekt inn og ut av syne.

Tunneleffekten kan også innebære en bevegelig okklusjon og et stasjonært objekt. En person som står på et gatehjørne, for eksempel, kan legge merke til en nyhetsbod på motsatt hjørne. Når en bil går forbi og lukker kiosken, hjernen antar at den vil dukke opp igjen etter at bilen har passert, og at det blir den samme nyhetsstanderen. Interessant, i studier om hvordan tunneleffekten fungerer, forskere har vist at triks som å endre farge eller størrelse på objektet ikke lurer hjernen, og den leser fortsatt objektet som vedvarende, heller enn å tro at det er nytt.

Menneskelig oppfatning er kompleks. Noen perseptuelle fenomener er hardwired og begynner å manifestere seg i veldig ung alder, mens andre utvikler seg i barndommen og begynner å modnes. Å gi barn et rikt miljø er avgjørende for tilrettelegging av kognitiv utvikling. Uten stimuli, barn vil gå glipp av sjansene til å utvikle viktige ledninger i hjernen, og de kommer kanskje aldri igjen.