Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Periventricular Leukomalacia?

Hva er Periventricular Leukomalacia?

Periventrikulær leukomalasi fører ofte til cerebral parese.

Periventrikulær leukomalasi er en type hjerneskade der hjernevev mykes opp ved at hvitt materiale dør; det påvirker både fostre og nyfødte spedbarn. De fleste babyer viser ingen umiddelbare symptomer på denne hvitsaken, men vanlige indikatorer som senere kan vises inkluderer manglende evne til å dyrke grunnleggende motoriske ferdigheter, redusert mental utvikling, anfall, og syns- eller hørselsproblemer. Epilepsi eller cerebral parese utvikler seg ofte etter hvert som barnet modnes.


De fleste babyer viser ingen umiddelbare symptomer på periventrikulær leukomalasi.

Veksten av periventrikulær leukomalasi initieres av to hovedfaktorer. Den periventrikulære delen av hjernen, som består av den hvite substansen som ligger i nærheten av cerebrale ventrikler, mister oksygen eller blod under hjernens utvikling. Når de er parret med skader på cellene som tilbyr støtte for nervesystemet, betingelsene for periventrikulær leukomalasi er tilstede. Dette settet av omstendigheter er mest dominerende hos premature babyer, plassere dem med størst risiko for periventrikulær leukomalasi.


PVL er ofte tydelig på hjerneskanninger.

Omfanget av periventrikulær leukomalasi er praktisk talt umulig å bestemme i de tidlige stadiene av et spedbarns liv. Siden nedsatt motorikk er et tegn på at og alle nyfødte har begrenset motorikk, sykdommen kan bare diagnostiseres ved ultralyd av hodet. En ultralyd, derimot, kan ikke umiddelbart lese skaden, og den mer nøyaktige magnetiske resonansavbildningen (MR) kan brukes.


Passende prenatal omsorg kan bidra til å forhindre periventrikulær leukomalasi.

Periventrikulær leukomalasi har varierende alvorlighetsgrad, helt avhengig av omfanget av skade på hjernevevet. Noen spedbarn kan være uvanlig trege på forskjellige områder av fysiologisk utvikling, har lav puls, eller står overfor problemer med koordinering og balanse. I mer alvorlige tilfeller, spedbarn vil utvikle store problemer med motoriske funksjoner eller alvorlige uregelmessigheter i modenhet av organer. Spedbarn som faller inn i denne sistnevnte kategorien kan en dag bli quadriplegic eller få epilepsi eller cerebral parese.


Babyer og småbarn med PVL har ofte svekket motoriske ferdigheter sammenlignet med sine jevnaldrende.

Ofte referert til ved akronymet PVL, periventrikulær leukomalasi har ingen tilsvarende behandling. Symptomene på skaden behandles fra sak til sak, og i de fleste tilfeller, leger vil følge pasientene nøye, på grunn av nervesystemets sensitive natur og mangfoldet av komplikasjoner som kan oppstå. Behandlingen kompliseres ytterligere av det faktum at medisiner som virker hos voksne med PVL kan være skadelig for spedbarn. Prognosen for personer med PVL er avhengig av alvorlighetsgraden av skaden.


Sengeleie kan bidra til å forhindre diagnosen PVL.

Forebyggende tiltak er nøkkelen for å unngå diagnosen PVL. Det vanligste av disse tiltakene innebærer å gjøre alt for å forhindre for tidlig fødsel, fra riktig ernæring og medisiner til sengeleie. Passende fødselsomsorg sikrer at fosterets utviklingsfremgang vil bli overvåket nøye.