Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er culdocentesis?

Hva er culdocentesis?

culdocentesis er en klinisk prosedyre som brukes til å identifisere unormalt i den kvinnelige bekkenet. Under prosedyren, er et stempel sprøyte brukes til å samle væske fra recto-livmor posen, en plass som ligger like bak livmoren i nedre del av magen. Basert på innholdet og mengden av fluidprøven hentes, kan en lege være i stand til å bestemme tilstedeværelsen av bekkensykdom (PID), en ovariecyster, en ektopisk svangerskap, eller en annen type komplikasjon. En lisensiert gynekolog, kan fødselslege, eller akutt medisinsk lege vanligvis utfører poliklinisk prosedyre i løpet av minutter.

recto-livmor posen, også kalt blindgate og posen av Douglas, ligger bak vagina og rektum ovenfor. Det er den laveste delen av en kvinnes tom bukhulen. Hvis det er en cyste, bakteriell lesjon, eller en annen abnormitet i bekkenet, kan fluid unnslippe og basseng opp i posen. I sjeldne tilfeller kan en graviditet utenfor livmoren oppstår når et befruktet egg bygger utenfor livmoren ved siden av posen, som fører til fostervann buildup. Culdocentesis er en effektiv test for å fastslå hvorvidt slike problemer eksisterer.
Ad

Pasientene er vanligvis gitt beroligende midler før under culdocentesis for å gjøre dem mer komfortable. En lokalisert bedøvelse blir også injisert inn i vagina for å begrense smerte. Til å begynne prosedyren, bruker gynekolog et spekulum å skille vaginal veggene for enklere tilgang. En sprøyte blir så brukt til å stikke hull på baksiden av vagina. Legen er forsiktig når du velger en punktering sted å unngå uhell skade tynntarmen, endetarmen eller nyrer

Stempelet sprøyte brukes til å hente væske -. Hvis det er faktisk til stede. En tørr prøve betyr vanligvis at ingen store komplikasjoner eksisterer, men legen kan bestemme seg for å gjenta prosedyren for å sørge for at han eller hun ikke gå glipp av væske bassenget på første forsøk. Hvis væske er samlet inn, blir det sendt til et laboratorium for analyse. En stor mengde klar væske kan indikere en ovariecyster, mens puss og tykk gul væske er tegn på bakteriell infeksjon. Fostervann og mørke, tynne blodet er typiske funn med svangerskap utenfor livmoren.

På grunn av fremskritt i diagnostisk bildeteknologi, er culdocentesis ikke ofte utført i moderne sykehus og gynekologiske klinikker. Ultralyd maskiner kan vanligvis oppdage væske buildups i recto-livmor pose med større nøyaktighet enn culdocentesis prosedyrer. I tillegg ultralyder er ikke invasiv og bære nesten ingen risiko for en pasienters helse. Culdocentesis er fortsatt populært i områder av verden hvor det er begrenset tilgang til bildediagnostikk utstyr. Prosedyren er noen ganger foretrukket i nødssituasjoner, for eksempel mistanke om brudd av ektopisk svangerskap i recto-livmor posen, der det ville ta for lang tid å sette opp, administrere og tolke ultralydundersøkelser.