Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Helvetesild?

Hva er Helvetesild?

Helvetesild er en virusinfeksjon som ofte ledsaget med en svært karakteristisk utslett. I tillegg til å være ganske smertefullt, kan helvetesild føre til alvorlige komplikasjoner som kan ha en langsiktig effekt på pasientens visjon og nervesystemet. Et tilfelle av helvetesild er vanligvis lett å kjenne igjen når den kommer ut utslett, og det finnes en rekke måter å behandle helvetesild, slik at det blir mindre alvorlige. Hvis du opplever en helvetesild utslett i ansiktet ditt, er det ekstremt viktig å se en lege.

For å få helvetesild, en pasient må først ha hatt vannkopper. Etter en kopper infeksjon, forblir viruset latent i nervesystemet. Når det er reaktivert på grunn av stress, en fallende immunforsvar, eller annen årsak, framgår helvetesild. Det begynner som en smertefull nervesystemet tilstand; pasienten kan oppleve en følelse av prikking, følsomhet for berøring, og kløe i flere dager før de helvetesild utslett vises.

Utslettet sprer seg langs linjene i nervesystemet, danner distinkte band. Huden begynner å se rødlig og irritert, og da det begynner å få blemmer. Fra det øyeblikket utslettet viser til blemmer pop og skorpe over, pasienten anses smittsom. Mennesker som aldri har hatt kopper vil få vannkopper hvis de blir utsatt for pasienten. Etter flere uker, utslett forsvinner, selv om pasienten kan oppleve smertefulle symptomer fra nervesystemet på lang sikt.
Ad

Mens utslett er til stede, kan smerte og kløe kan behandles med kompresser og beroligende bad. I noen tilfeller vil antivirale medikamenter bli brukt for å forkorte varigheten av utslett. Disse stoffene må tas med 72 timers fremveksten av utslett å være effektive. For ekstrem betennelse og smerte, kan kortikosteroider brukes. Det er viktig å holde huden ren og tørr, for å redusere risikoen for hudinfeksjon og alvorlige betennelser, og folk bør unngå kontakt tilsølte klær og sengetøy. Skulle en helvetesild utslett vises på ansiktet, er aggressiv behandling er nødvendig, siden det kan forårsake skade på øyet.

Helvetesild er også kjent som herpes zoster, en referanse til viruset som forårsaker den. En vaksinasjon for helvetesild er tilgjengelig, men eksponering for noen smittet med vannkopper kan bidra til å hindre fremveksten av helvetesild i tillegg. Leger hypotese at eksponering for vannkopper fremmer antistoffdannelse, og dermed hjelpe kroppen til å bekjempe viruset før det stimulerer en helvetesild smitte.