Hjem >> barns helse >> Homofili:Fakta for tenåringer

Homofili:Fakta for tenåringer

Hva er seksualitet?

Seksualitet refererer til hvordan du føler og handler når det gjelder sex. Det er noen relaterte begreper som kan være forvirrende å forstå.

 • Seksuell legning. Dette refererer til kjønn, eller kjønn, av mennesker du er seksuelt tiltrukket av. Det er ingen feil orienteringstype.
  • Du kan være homofil, homofil, eller lesbisk hvis du tiltrekkes av mennesker av samme kjønn som deg selv.
  • Du kan være heterofil hvis du tiltrekkes av mennesker av det motsatte kjønn som deg selv. Ordet "rett" kan brukes for å referere til heterofile menn og kvinner.
  • Du kan være bifil hvis du er tiltrukket av begge kjønn.
  • Du kan være pansexuell hvis du tiltrekkes av mennesker uansett kjønn, eller kjønn. Ordet “skeiv” kan brukes for å referere til panseksuelle menn og kvinner. Dette kalles noen ganger poliseksualitet eller omniseksualitet.
  • Du kan være aseksuell hvis du ikke tiltrekkes av begge kjønn.
 • Seksuell preferanse. Dette refererer til spesifikke kvaliteter hos mennesker du er seksuelt tiltrukket av. For eksempel, høy, blond, og muskuløs. Det er ingen feil preferanser.

Kjønnsidentitet er forskjellig fra seksualitet. Dette refererer til hvordan du ser på deg selv når det gjelder kjønn. Du kan se deg selv som mann eller kvinne. Dette kan være det samme som kjønnsorganene du ble født med eller annerledes. Eller du kan se på deg selv som både mann og kvinne, eller ingen av dem.

Forskere som studerer menneskelig seksualitet tror at seksuell legning kan vokse og forandre seg i en persons liv. Å ha følelser om eller ha en seksuell opplevelse med en person av samme kjønn betyr ikke nødvendigvis at du er homofil. Det er vanlig at folk eksperimenterer med sin seksualitet. Dette skjer oftere i ungdomsårene og i ung voksen alder.

Veien til velvære

Nedenfor er vanlige spørsmål og svar knyttet til homofili.

Hva forårsaker seksuell legning?

Ingen vet hvorfor vår seksuelle legning er hva den er. Det er ingen vitenskapelig forskning som beviser en årsak. Noen forskere mener at seksualitet er et resultat av genetikk, sosial, og individuelle faktorer, alene eller i kombinasjon.

Seksuell legning er ikke en sykdom, defekt, eller psykisk lidelse. Ideen om at familieproblemer kan forandre ens seksualitet er en myte. Prøv å ikke la det bekymre deg eller forårsake stress og angst. Det er vanlig å være usikker eller ukomfortabel med seksualiteten din. Snakk med folk du stoler på om hvordan du føler det. Dette inkluderer familie, venner, leger, eller rådgivere. De kan hjelpe deg med å behandle dine tanker og følelser, og få deg til å føle deg bedre og ikke alene.

Kan folk bli tvunget eller overbevist om å bytte fra homofil til straight, eller omvendt?

Nei. Noen mennesker føler seg presset til å endre seksualitet. Dette er ikke mulig. Å prøve å være noen du ikke er, kan føre til stress, angst, og depresjon. Det kan være skadelig for din mentale, fysisk, og emosjonell helse.

Jeg tror jeg kan være homofil. Hvordan vet jeg om jeg virkelig er det?

Over tid, du vil finne ut om du er homofil, rett, ingen, eller begge. Du kan eksperimentere for å se hva som gjør deg komfortabel og glad. Prosessen kan ta en stund. Beslutningen din kan være vanskelig for deg og/eller andre i nærheten av deg å godta. Det er viktig å være ærlig med seg selv og med andre.

Hva betyr "å komme ut"?

Prosessen med å fortelle folk om ens seksuelle legning blir ofte referert til som "å komme ut." Denne prosessen kan være enkel eller vanskelig. Uttrykket "i skapet" kan brukes for å referere til noen som er homofil, lesbisk, eller biseksuell, men har ikke fortalt venner og familiemedlemmer ennå.

Når og hvordan kommer jeg ut?

Når, hvordan, og hvem du forteller om din seksualitet er din beslutning. Det er sunt for deg å dele følelsene dine med andre. Det er viktig å vite at det kanskje ikke alltid er lett eller hyggelig å fortelle andre - selv folk som er i nærheten av deg. Hvis du føler at du ikke kan fortelle det til foreldrene dine, snakk med en venn eller noen du stoler på. Det er mulig at folk allerede vet og venter på at du skal være komfortabel nok til å snakke om det.

Ting å vurdere

Homofobi refererer til frykt, fordommer, eller diskriminering av homofile, lesbisk, eller bifil. Det kan ha mange former, fra navneoppretting og mobbing til alvorlige forbrytelser som overgrep og drap. Det er ikke greit at folk blir behandlet på denne måten på grunn av sin seksualitet. Snakk med noen i politiet hvis du blir utsatt for fysisk eller verbal mishandling.

Prosessen med å utvikle og eksperimentere med seksualiteten din kan være vanskelig og forvirrende. Det kan forårsake stress og angst. Det kan føre til en periode med depresjon. Hvis dette skjer, det er viktig å snakke med andre og få hjelp. Det kan hjelpe å bli med i en støttegruppe, slik at du ikke føler deg alene i prosessen. Husk at hver type seksualitet er normalt og greit. Det er ingenting å skamme seg over.

Når skal du oppsøke lege

Kontakt legen din dersom du:

 • Er deprimert eller tenker på selvmord.
 • Har spørsmål om seksualitet eller kjønnsidentitet.
 • Har spørsmål om beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer (STD).

Spørsmål til legen din

 • Hvordan påvirker min seksuelle legning helsen min?
 • Hvordan kan jeg beskytte mot STD?
 • Er det en støttegruppe du anbefaler?