Hjem >> Sove >> Påvirker skinnende blått lys på huden virkelig søvnen?

Påvirker skinnende blått lys på huden virkelig søvnen?

  • I 1998 gjorde forskere en utrolig oppdagelse:skinnende blått lys på baksiden av knærne tilbakestiller den indre klokken. Forskere var fascinert, og begynte å prøve å bruke lyseksponering på huden for å hjelpe mot jetlag, depresjon, søvnløshet og mer.
  • Det viser seg at den opprinnelige studien var feil. Blått lys på huden påvirker ikke søvnkvaliteten din, og vil ikke påvirke døgnrytmen din.
  • Men det å skinne forskjellige lys på huden din har stor innvirkning på biologien din. Les videre for å finne ut mer.

Tilbake i 1998 gjorde forskere en ekstraordinær oppdagelse:skinnende blått lys på baksiden av knærne dine kunne tilbakestille den indre klokken. Det tok opp en fascinerende mulighet:at huden din kan absorbere lys og sende signaler som endrer hjernen din.

Science, den største forskningspublikasjonen i verden, kåret studien til en av årets beste. Det representerte et stort håp for mennesker med jetlag, søvnløshet, depresjon og andre tilstander som roter med døgnrytmen - kroppens daglige biologiske klokke. På baksiden antydet det også at for mye eksponering for blått lys kan påvirke søvnen negativt når den absorberes gjennom huden.

Det er en interessant idé, men nyere forskning har satt spørsmålstegn ved den opprinnelige studien. I en nylig Bulletproof Radio-podcast-episode [iTunes], forklarer Satchin Panda, Ph.D., en ledende ekspert innen forskning på døgnrytme:

«Det er døgnrytme i huden, men hudens døgnrytme er ikke direkte følsom for svakt lys eller blått lys. Lys kan ha en annen effekt på huden.”

Blått lys forstyrrer søvnen din når du ser på det, for eksempel, på en bærbar datamaskin eller smarttelefonskjerm. Men har det samme innvirkning når det skinner på huden din? Her er det du trenger å vite om hvordan blått lys på huden påvirker søvnen.

Den opprinnelige studien:blått lys på huden reduserer søvnkvaliteten

Forskerne bak den opprinnelige studien visste at å utsette øynene dine for sterkt lys kan endre den indre klokken din, og de ønsket å se om du kunne få de samme resultatene fra å skinne lys på huden.

Forskerne fikk folk til å legge seg i et mørkt rom. De satte øyemasker på deltakerne, og lyste deretter enten blått lys eller placebo (ingen lys) på ryggen til deltakernes knær. Resultatene rystet det vitenskapelige samfunnet:mennesker med lys skinte på baksiden av knærne kom ikke like lett inn i dyp søvn, våknet mindre uthvilt og hadde en generell nedgang i søvnkvalitet.

Det virket som om huden var lysfølsom, og kunne kontrollere døgnrytmen din. Men det viser seg at forskerne gjorde en feil da de satte opp studien.

Ny forskning:blått lys på huden påvirker ikke søvnen

Forskere begynte å prøve å gjenskape resultatene fra den opprinnelige studien på blått lys bak kneet og søvn. Ingen fant noen effekt, og til slutt motbeviste en annen gruppe forskere funnene fra den opprinnelige forskningen.

«Den største feilen i [1998-studien],» forklarer Panda, «var å holde disse menneskene våkne, de hadde TV-en på.»

Det viser seg at forskere distraherte deltakerne med en TV som hadde skrudd opp volumet. Målet var å hindre dem fra å sovne mens de hadde lyst på baksiden av knærne. Imidlertid forstyrrer støy søvnen, spesielt hos enkelte personer. Det var ikke lett på huden som rotet med deltakernes søvnkvalitet; det var skravling fra TV-en.

Selvfølgelig er det fortsatt en verdifull ting å vite. Hvis du bor i et støyende område, kan du få bedre søvn hvis du bruker ørepropper eller støyreduserende hodetelefoner om natten.

Og selv om lys på baksiden av knærne ikke vil påvirke den indre klokken din, er det noen viktige måter å skinne lys på huden din endrer biologien din på.

Hvordan lys på huden faktisk påvirker kroppen og hjernen din

Det viser seg at huden din er ganske følsom for lys på flere forskjellige måter. Selv om det ikke vil rote med søvnen din, kan skinnende fluorescerende blått lys (den vanligste typen i kontorbygg) på huden din øke risikoen for hudkreft.

På baksiden, utsetter huden din for rødt og infrarødt lys gir deg alle slags fordeler, inkludert:

  • Redusert betennelse
  • Bli kvitt akne (spesielt når det kombineres med blått lys)
  • Hud mot aldring , fra økt kollagenproduksjon og redusert rynker
  • Raskere sårheling, igjen takket være kollagenproduksjonen

For mer informasjon kan du lese om de helsemessige fordelene ved rødt lysterapi. Og fremover trenger du ikke å bekymre deg for å utsette huden din for lys om natten. Så lenge du beskytter øynene dine mot eksponering for blått lys, vil du sove dypt.

Les neste: How to Sleep Better:Science-Backed Sleep Hacks to Wake Up Ready to Go