Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er urinsyre?

Hva er urinsyre?

Nyre ultralyd kan utføres for å bekrefte diagnosen urinsyre.

Urinsyrer, produkter av purinmetabolisme, regnes som uønsket avfall inne i kroppen som må fjernes gjennom urinen eller avføringen. Når det er en høy konsentrasjon av urinsyre i urinen, dannelse av urinsyrestein eller kalkulus, kan forekomme. De fleste urinsyre steiner finnes i nyrene, i urinblæren, og noen kan sette seg fast i urinlederen. Urinlederne er tynne rør som bærer urin fra nyrene ned til urinblæren for lagring, og til slutt for utskillelse.


Urinsyre stein kan være synlig på ultralyd av nyrene.

Urinsyrestein dannes ofte på grunn av overproduksjon av urinsyre, og defekter ved reabsorpsjon og utskillelse av urinsyre i nyrene. Å ta for store mengder purin vil også føre til større konsentrasjon av urinsyre i blodet. Dehydrering eller utilstrekkelig mengde væske i kroppen øker vanligvis urinsyrekonsentrasjonen i urinen, fører dermed til steindannelse. Noen legemidler har også en tendens til å øke urinsyrenivået.


Blod i urinen er et mulig symptom på urinsyre steiner.

Personer med urinsyrestein i urinveiene klager ofte over uutholdelige smerter på hver side av magen, spesielt på ryggen. De kan også oppleve smerter i testiklene og lyskeområdet. Disse symptomene oppstår hovedsakelig når en urinsyrestein blokkerer urinstrømmen eller når den beveger seg langs urinveiene. Andre manifestasjoner av urinsyre steiner inkluderer kvalme, oppkast, frysninger, og feber. Tilstedeværelse av blod i urinen samt endringer i urinfarge observeres også.


Det er viktig for personer med urinsyrestein å drikke rikelig med vann for å fortynne urinen.

Nefrologer er leger som behandler pasienter med urinveisproblemer. De kan be pasienten om å gjennomgå en ultralyd av nyrene for diagnose. Analyse av pasientens urin samt undersøkelse av blod kan også gjøres for ytterligere evaluering av pasienter som viser tegn og symptomer på urinsyrestein.


Behandlingen inkluderer bruk av sitrat eller bikarbonat, som ofte er effektive for å løse opp urinsyre steinene. Det er også medisiner gitt for å senke mengden urinsyre i blodet. Andre pasienter må kanskje opereres for fjerning av større steiner. De fleste pasienter anbefales å drikke rikelig med vann for å fortynne urinen, og for å unngå matvarer med høyt purininnhold, for eksempel orgelkjøtt, fisk, nøtter, og colas. De rådes også til å minimere forbruket av dehydratiserende væsker som alkohol, kaffe, og te.


Forbruker store mengder purin, som finnes i sardiner og andre matvarer, kan øke risikoen for å få urinsyre.

Flere komplikasjoner kan utvikle seg på grunn av urinsyre steiner. Disse inkluderer nyresvikt, blekhet, søvnløshet, hindring, og infeksjon i urinveiene. Studier har vist at menn er mer sannsynlig å utvikle urinsyre enn kvinner. Også, hvite barn er mer utsatt sammenlignet med barn av andre raser.