Hjem >> Womens Health >> Bakteriell vaginose (BV)

Bakteriell vaginose (BV)

Fakta om og definisjon av bakteriell vaginose

 • Lesernes kommentarer 9
 • Del historien din
Bakteriell vaginose behandling er vanligvis med antibiotika.
 • Bakteriell vaginose er også kjent som uspesifikk vaginitt. Det skyldes en ubalanse eller overvekst av bakterier som normalt finnes i skjeden, i motsetning til en infeksjon med fremmede bakterier.
 • Gardnerella er en type bakterier som har vært involvert i utviklingen av bakteriell vaginose.
 • Symptomer på bakteriell vaginose inkluderer vaginal utslipp og lukt.
 • Antibiotika, enten tatt oralt eller påført på skjeden, er den foretrukne behandlingen for bakteriell vaginose.
 • Å ha flere sexpartnere er en risikofaktor for å utvikle bakteriell vaginose, selv om det ikke anses å være en seksuelt overført sykdom siden det forekommer hos sølibatkvinner.
 • Det finnes ingen effektive hjemmemedisiner for å behandle bakteriell vaginose, men tilstanden forsvinner noen ganger av seg selv.

Hva er bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose er en vaginal tilstand som skyldes en overvekst av normale bakterier i skjeden. Tilstanden ble tidligere referert til som Gardnerella vaginitt, etter bakteriene som antas å forårsake tilstanden. Derimot, siden det er en rekke bakteriearter som naturlig lever i skjeden og kan vokse til overdreven eller ubalanse for å forårsake tilstanden, navnet bakteriell vaginose er det foretrukne uttrykket. Som et resultat av overvekst av visse bakterier, vaginal utslipp kan oppstå.

Hva forårsaker bakteriell vaginose?

Årsakene til overvekst av visse typer bakterier i skjeden eller en ubalanse i veksten av disse bakteriene er ikke fullt ut forstått. Derimot, visse faktorer kan øke kvinnens risiko for å utvikle bakteriell vaginose, gjelder også:

 • å ha flere sexpartnere,
 • å ha en kvinnelig sexpartner, og
 • tobakkrøyking.

Vaginal douching kan også øke risikoen for å utvikle bakteriell vaginose.

Selv om tilstanden er mer vanlig hos kvinner med flere sexpartnere, det antas ikke å være smittsomt eller helt relatert til seksuell aktivitet siden det er et resultat av gjengroing eller ubalanse i bakteriene som normalt finnes i skjeden. Videre, kvinner som ikke har hatt seksuell aktivitet kan utvikle bakteriell vaginose.

Hva er tegn og symptomer på bakteriell vaginose?

 • Lesernes kommentarer 29
 • Del historien din

Vaginal utslipp, ofte med en illeluktende lukt, er vanligvis det eneste symptomet på bakteriell vaginose. Utslippet er beskrevet som tynt og grått til hvitt i fargen. Det er vanskelig å bestemme hvor mye utslipp som representerer en unormal mengde, siden alle kvinner kan ha varierende mengder vaginal utslipp. Generelt, enhver utflod som er over det normale for en bestemt kvinne kan betraktes som unormal. Mange kvinner med bakteriell vaginose har ingen symptomer i det hele tatt.

Når bør du ringe legen din hvis du tror du har bakteriell vaginose?

Hvis du opplever en uvanlig eller overdreven vaginal utslipp, et besøk til helsepersonell anbefales slik at mer alvorlige forhold kan utelukkes, slik som infeksjon med klamydia eller gonoré. De ubehagelige symptomene på bakteriell vaginose kan også behandles effektivt.

SPØRSMÅL

Skjeden inkluderer kjønnsleppene, klitoris, og livmor. Se Svar

Hvilke typer leger behandler bakteriell vagniose?

Gynekologer behandler vanligvis bakteriell vaginose, selv om primærhelsetjenesteleverandører også kan behandle tilstanden.

Hvilke eksamener og tester diagnostiserer bakteriell vaginose (BV)?

Den medisinske historien og fysiske undersøkelsen er de første trinnene for å skille bakteriell vaginose fra mer alvorlige tilstander.

Etter å ha tatt en medisinsk historie, helsepersonell vil utføre en bekkenundersøkelse. Under eksamen, legen vil observere slimhinnen og livmorhalsen og foreta en manuell undersøkelse av eggstokkene og livmoren. Også under eksamen, legen kan samle prøver for undersøkelse under et mikroskop eller for andre studier for å utelukke forekomst av seksuelt overførbare infeksjoner (STD).

Undersøkelse av utslippet under mikroskopet kan bidra til å skille bakteriell vaginose fra gjærvaginitt (candidiasis) og trichomoniasis (en type seksuelt overførbar infeksjon). Et tegn på bakteriell vaginose under mikroskopet er en uvanlig celle referert til som en "ledetrådscelle". Kvinner med bakteriell vaginose har også færre av den typen normale vaginale bakterier som kalles laktobaciller . Vaginal pH (surhetsgrad eller alkalitet) kan også måles, siden en vaginal pH større enn 4,5 også antyder bakteriell vaginose.

En såkalt "whiff test" med kaliumhydroksid (KOH) væske utføres noen ganger, hvorved en dråpe KOH testvæske blandes med en dråpe vaginal utslipp. Hvis bakteriell vaginose er tilstede, det kan oppstå en fiskelukt.