Hjem >> Menns helse >> Når er det på tide å slutte å bli sjekket for prostatakreft?

Når er det på tide å slutte å bli sjekket for prostatakreft?

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Bilde:Thinkstock

Det er viktig å være fullt informert om de potensielle risikoene ved PSA -testing, som inkluderer
komplikasjoner fra biopsier og terater.

Svaret avhenger av din nåværende helse og din bekymring for kreft.

Rutinemessig PSA -testing for å se etter prostatakreft anbefales ikke lenger for de fleste menn. Men til tross for hva ekspertene foreslår, mange menn fortsetter å velge årlige PSA -tester. Dette inkluderer et overraskende stort antall menn i 70 -årene. I en nylig studie i tidsskriftet Cancer, mer enn halvparten av en gruppe menn på 75 år og eldre hadde PSA -tester og biopsier.

Disse mennene har satt sitt håp i verdien av tidlig diagnose og behandling, men vil tjene mindre på PSA -testing enn yngre menn. I alle aldre, rutinemessig PSA-screening fører til livreddende behandling av kreft hos omtrent én av hver 1, 000 mann screenet.

Force (USPSTF) retningslinjer :Disse uavhengige ekspertene på forebyggende medisin anbefaler ikke PSA -screening for prostatakreft hos menn i alle aldre, på grunn av mangel på definitivt bevis på at fordelene med PSA -testing er større enn risikoen.

"Flere store studier spurte om PSA -screening av menn uten urinsymptomer ville redde liv, men folk vil ikke tro på svarene som kom fra disse studiene, "sier Dr. Marc B. Garnick, en prostatakreftspesialist ved Harvard-tilknyttede Beth Israel Deaconess Medical Center og sjefredaktør for Harvard Medical School Årsrapport om prostata sykdommer . "Hvis du vil vite om du har prostatakreft, du bør ha en PSA -test og en biopsi, men den beslutningen er først og fremst drevet av følelser. "

Hva er skaden?

I dragkampen mellom frykt for kreft og tro på vitenskap, Det er spesielt viktig å forstå fordeler og ulemper med PSA -testing. "Bare i tilfelle" PSA-screening fører ofte til at menn får diagnosen langsomt voksende svulster som kanskje aldri har forårsaket dem noen problemer eller forkortet livet. Forståelig nok, de fleste menn søker behandling uansett, men dette kan utsette dem for behandlingskomplikasjoner, som erektil dysfunksjon og urinvansker. Hos menn med gjennomsnittlig risiko, skadene ved PSA -testing oppveier ofte fordelene.

Aldersretningslinjer for American Urological Association (AUA): AUA anbefaler ikke rutinemessig PSA -screening for menn 70 år eller eldre eller med en forventet levetid på mindre enn 10 til 15 år. Screening kan vurderes hos menn i alderen 55 til 69 år med kunnskap om at det vil forhindre omtrent en kreftdød for hver 1, 000 mann screenet.

Ekspertretningslinjer anbefaler ikke PSA -screening hos menn 70 år og eldre. På grunn av deres mer begrensede levetid, disse mennene har mindre sannsynlighet for å dra nytte av tidlig oppdagelse av kreft med lav risiko. En grunn er at det ganske enkelt kan være mindre tid for tilstanden å bli livstruende hos de fleste menn. "Du står overfor andre konkurrerende dødsårsaker, og den sannsynlige fordelen ved å behandle prostatakreft - som i seg selv kan forårsake medisinske problemer eller til og med død - vil bli oppveid av risikoen for å dø av medisinske sykdommer som hjerteinfarkt, slag, diabetes, eller enda en kreft, "Dr. Garnick sier.

Aldersretningslinjer for American Cancer Society (ACS): ACS anbefaler ikke PSA -testing for menn uten symptomer som ikke forventes å leve mer enn 10 år (på grunn av alder eller dårlig helse).

Å ha en kronisk helsetilstand reduserer også den potensielle fordelen av tidlig diagnose og behandling ytterligere, siden det har en tendens til å forkorte levetiden. I motsetning, en usedvanlig frisk mann i 70 -årene kan velge å fortsette å ha PSA -tester, vedder på en lengre levetid som gir mer tid til å dra nytte av tidlig oppdagelse. "Men selv i dette tilfellet, det er ikke noe bevis på at fordelen med den screeningen oppveier skadene, "Dr. Garnick legger til.

Spiller oddsen

Dessverre, det er ikke mulig å forutsi pålitelig om og når en persons lavrisikokreft kan utvikle seg til et farlig stadium, selv om forskere jobber hardt for å endre det. Til slutt, din beslutning vil være personlig - og kanskje til og med litt emosjonell. Hva er din generelle bekymring for kreft? Er du villig til å risikere bivirkningene som noen ganger skyldes behandling, som impotens og inkontinens? Hvor frisk er du, og hva er et rimelig estimat på levetiden din? Uansett hva det viser seg å være, du vil ikke bruke de årene syke eller funksjonshemmede på grunn av unødvendig behandling.