Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er piloereksjon?

Hva er piloereksjon?

piloereksjon
refererer til en reaksjon av det sympatiske nervesystemet som fører til visse muskler til kontrakt og hårsekkene til å stikke ut fra huden. Vanligvis kalt gåsehud
eller gåsehud
, er det en fysiologisk reaksjon på kald luft og intense følelser, spesielt frykt. Det er mest vanlig å se gåsehud på underarmene, men de kan også vises på ben, rumpe, bryst og nakke på enkelte mennesker. Piloereksjon er en forsvarsmekanisme i mange pattedyr til trusler eller kaldt vær, men det er ingen kjente fordelene med denne responsen hos mennesker.

En annen medisinske termen for piloereksjon er cutis anserina
. Gåsehud vises når det sympatiske nervesystemet fører til arrectores pilorum musklene under huden til kontrakt, lage små fordypninger i huden. Fordypningene føre til de omkringliggende hud og hårsekkene til å stikke frem, noe som resulterer i en pimply, grovt utseende.

Medisinsk bevis tyder på at adrenalin rushes utgangspunktet føre det sympatiske nervesystemet reagerer slik den gjør. Det antas at adrenalin er en viktig komponent i menneskenes iboende fight or flight respons. Gåsehud er en av mange fysiologiske tegn på at en persons kropp er følelsen intens stress eller plutselig frykt, sammen med en økning i hjertefrekvens, fokusert visjon, og bedre reflekser. Når siv av adrenalin og andre hormoner sette kroppen i en overfølsom tilstand, kan en person bruke styrke til å bekjempe fare eller hastighet for å flykte fra åstedet.
Ad

Som en del av fight or flight respons, gåsehud ikke gi noen reell sikkerhet for mennesker siden menneskehår er relativt sparsom. Mange andre pattedyr, men er avhengige av ufrivillig piloereksjon å beskytte seg mot fare. En katt kropp, for eksempel, initierer piloereksjon slik at hårene på ryggen og halen stå på enden. Denne prosessen gjør at katten ser større ut enn det faktisk er, muligens nok av en fysisk endring for å gjøre rovdyr tenke to ganger før du angriper. Sammen med andre kamp eller flukt reaksjoner, gåsehud er en viktig del av en enslig katt overlevelse.

piloereksjon er også gunstig for dyr når de blir utsatt for ekstremt kaldt vær. Gåsehud forlenge hårene på en kald dyr, noe som skaper en tykkere pels som gir mer beskyttelse. Reist hår gi ekstra isolasjon som de felle varme mer effektivt enn en pels i normal tilstand.