Hjem >> Eye Care >> Øyets anatomi og fysiologi

Øyets anatomi og fysiologi

Eye Anatomy, Funksjon, og fysiologiske fakta

Deler av øyet. Selv om øyet er lite, bare ca 1 tomme i diameter, hver del spiller en viktig rolle i å la folk se verden.

Visjon er den klart mest brukte av de fem sansene og er en av de viktigste midlene vi bruker for å samle informasjon fra omgivelsene. Mer enn 75% av informasjonen vi mottar om verden rundt oss består av visuell informasjon.

Øyet blir ofte sammenlignet med et kamera. Hver samler lys og forvandler deretter det lyset til et "bilde". Begge har også linser for å fokusere det innkommende lyset. Akkurat som et kamera fokuserer lyset på filmen for å lage et bilde, øyet fokuserer lys på et spesialisert lag med celler, kalt netthinnen, å lage et bilde.

Bane

Bane er den benete øyehulen i skallen. Bane dannes av kinnbenet, pannen, tempelet, og siden av nesen. Øyet er dempet i bane av fettputer. I tillegg til selve øyeeplet, bane inneholder musklene som beveger øyet, blodårer, og nerver.

Banen inneholder også tårekjertelen som er plassert under den ytre delen av det øvre øyelokket. Tårnkjertelen produserer tårer som hjelper smøre og fukte øyet, samt skylle bort alt fremmedlegeme som kan komme inn i øyet. Tårene renner bort fra øyet gjennom den nasolakrimale kanalen, som er plassert i det indre hjørnet av øyet.

Øyelokk og øyevipper

Øyelokkene tjener til å beskytte øyet mot fremmedlegemer, som støv, skitt, og annet rusk, samt sterkt lys som kan skade øyet. Når du blinker, øyelokkene hjelper også med å spre tårer over øyets overflate, holde øyet fuktig og behagelig.

Øyenvippene hjelper til med å filtrere bort fremmedlegemer, inkludert støv og rusk, og forhindre at disse kommer inn i øyet.

Konjunktiva

Bindehinnen er tynn, gjennomsiktig lag med vev som dekker øyets front, inkludert sclera og innsiden av øyelokkene. Bindehinnen hindrer bakterier og fremmedlegemer i å komme bak øyet. Bindehinnen inneholder synlige blodkar som er synlige mot den hvite bakgrunnen til scleraen.

Sclera

Den hvite delen av øyet som man ser når man ser seg selv i speilet, er den fremre delen av scleraen. Derimot, sclera, en tøff, lærlignende vev, strekker seg også rundt øyet. Akkurat som et eggeskall omgir et egg og gir et egg sin form, scleraen omgir øyet og gir øyet sin form.

De ekstraokulære musklene fester seg til scleraen. Disse musklene trekker i scleraen og får øyet til å se til venstre eller høyre, opp eller ned, og diagonalt.

Forreste kamre

Forreste kammer

Det fremre kammeret er det væskefylte rommet umiddelbart bak hornhinnen og foran iris. Væsken som fyller dette kammeret kalles vandig humor. Den vandige humoren bidrar til å gi næring til hornhinnen og linsen.

Anterior Chamber Angle og Trabekular Meshwork

Den fremre kammervinkelen og det trabekulære nettverket er lokalisert der hornhinnen møter iris. Det trabekulære nettverket er viktig fordi det er området der den vandige humoren renner ut av øyet. Hvis den vandige humoren ikke kan renne ut av øyet, trykket kan bygge seg opp inne i øyet, forårsaker skade på synsnerven og til slutt tap av syn, en tilstand kjent som glaukom.

Anterior Chamber Angle og Trabekular Meshwork

Den fremre kammervinkelen og det trabekulære nettverket er lokalisert der hornhinnen møter iris. Det trabekulære nettverket er viktig fordi det er området der den vandige humoren renner ut av øyet. Hvis den vandige humoren ikke kan renne ut av øyet, trykket kan bygge seg opp inne i øyet, forårsaker skade på synsnerven og til slutt tap av syn, en tilstand kjent som glaukom.

SPØRSMÅL

Hva forårsaker tørre øyne? Se Svar

Hornhinnen, Iris, og Elev

Øyet består av forskjellige deler, som alle jobber sammen for å la synet skje.

Hornhinnen

Hornhinnen er gjennomsiktig, klart lag foran og midt i øyet. Faktisk, hornhinnen er så klar at man kanskje ikke engang skjønner at den er der. Hornhinnen ligger rett foran iris, som er den fargede delen av øyet. Hovedformålet med hornhinnen er å hjelpe til med å fokusere lys når det kommer inn i øyet. Hvis man bruker kontaktlinser, kontaktlinsen hviler på hornhinnen.

Iris og elev

Irisen, som er den fargede delen av øyet, styrer mengden lys som kommer inn i øyet. Iris er et ringformet vev med en sentral åpning, som kalles eleven.

Irisen har en ring av muskelfibre rundt eleven, hvilken, når de inngår kontrakter, får eleven til å trekke seg sammen (bli mindre). Dette skjer i sterkt lys. Det andre settet med muskelfibre stråler utover fra eleven. Når disse musklene trekker seg sammen, eleven utvider seg (blir større). Dette skjer under redusert belysning eller i mørke.

Bakre kammer

Bakre kammer er det væskefylte rommet rett bak iris, men foran linsen. Væsken som fyller dette kammeret er den vandige humoren. Den vandige humoren bidrar til å gi næring til hornhinnen og linsen.

Linse

Objektivet er klart, fleksibel struktur som ligger like bak iris og pupillen. En ring av muskelvev, kalt ciliary body, omgir linsen og er koblet til linsen med fine fibre, kalt zonules. Sammen, linsen og ciliarkroppen hjelper til med å kontrollere fin fokusering av lys når det passerer gjennom øyet. Linsen, sammen med hornhinnen, funksjoner for å fokusere lys på netthinnen.