Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Steatohepatitt?

Hva er Steatohepatitt?

Flere typer leversykdom, inkludert hepatisk steatose (fettlever). Når leveren også er betent, det kalles steatohepatitt.

Steatohepatitt er en form for leversykdom der fettavleiringer samler seg i leveren og forårsaker vevsbetennelse. Tilstanden er mest vanlig hos personer som misbruker alkohol, selv om det også kan manifestere seg på grunn av fedme, diabetes, eller en arvelig metabolsk lidelse. De fleste tilfeller av steatohepatitt forårsaker ingen negative fysiske symptomer. Hvis tilstanden går upåaktet hen, derimot, det kan føre til skrumplever eller eventuell leverkreft. For å redusere risikoen for permanente leverproblemer, leger foreslår vanligvis at pasienter avstår fra alkohol og utvikler sunne kostholds- og treningsvaner.


Kronisk underernæring kan føre til steatohepatitt.

Fett har en tendens til å bygge seg opp i leveren når kroppen ikke klarer å bryte ned fettsyrer fra mat. År med alkoholmisbruk kan svekke metabolsk funksjon betydelig. Forhold som diabetes, sykelig fedme, alvorlig underernæring, eller glykogenlagringssykdom fører også til fettleverleveranser. Tilstedeværelsen av fett i leveren utløser en immunsystemrespons i et forsøk på å bekjempe det fremmede stoffet. Resultatet er vedvarende irritasjon og betennelse i omkringliggende levervev.


Bariatrisk kirurgi kan brukes for å hjelpe sykelig overvektige pasienter til å gå ned i vekt og fjerne belastningen fra leveren.

Steatohepatitt forårsaker sjelden symptomer i de tidligste stadiene. Etter hvert som betennelsen forverres, en person kan oppleve magesmerter og tretthet. Over tid, irritert levervev kan bli arrdannet og føre til en leversykdom som kalles skrumplever. Noen tilfeller av steatohepatitt utvikler seg til en dødelig kreftform kjent som hepatocellulært karsinom.


En lever ultralyd kan brukes til å undersøke leversykdom.

Siden steatohepatitt er asymptomatisk, Det kan hende at en lege ikke merker tilstanden før en pasient blir undersøkt for et annet helseproblem. Hvis en rutinemessig test avslører fett i leveren, en lege bestiller vanligvis en rekke andre tester for å stille en nøyaktig diagnose. Datastyrt tomografiskanning, røntgenstråler, og ultralyd kan avsløre omfanget av betennelse og vevsskade. En kirurg kan trekke ut og analysere et stykke levervev for å bekrefte diagnosen.


Steatohepatits kan manifestere seg på grunn av diabetes.

Behandling for steatohepatitt har en tendens til å være fokusert på å eliminere den underliggende årsaken. Pasienter blir vanligvis instruert i å unngå alkoholholdige drikker og opprettholde sunt kosthold og treningsrutiner. Noen mennesker er foreskrevet medisiner for å senke kolesterolet og fremme sunn metabolsk aktivitet. Ytterligere medisiner eller insulininjeksjoner kan være nødvendig ved diabetes. En fullstendig bedring er sannsynlig når steatohepatitt oppdages tidlig og pasienten følger legens ordre.


Steatohepatitt forårsaker sjelden symptomer i de tidlige stadiene.

Kirurgi er vanligvis forbeholdt tilfeller av alvorlig steatohepatitt som ikke reagerer på livsstilsendringer eller medisiner. Bariatrisk kirurgi er en prosedyre som utføres på sykelig overvektige pasienter for å redusere magekapasiteten, og dermed hjelpe dem med å gå ned i vekt og slite på leveren. Noen ganger er det nødvendig for en kirurg å faktisk kutte ut fettoppbygginger i leveren og reparere det sunne vevet sammen igjen for å forhindre at kreftsvulster dannes. Etter operasjonen, regelmessige kontroller er viktige for å sikre at pasienten opplever fullstendig restitusjon.