Hjem >> barns helse >> Hvilken alder bør et barn gå til tannlegen for første gang?

Hvilken alder bør et barn gå til tannlegen for første gang?

Barnets første tannlegebesøk

Omtrent 50 prosent av barna har minst ett hulrom når de er fem år gamle. Ta barnet ditt til tannlegen når det er 12 måneder gammelt eller innen seks måneder etter at den første tannen kommer inn.

Når de er fem, har nesten 50 % av barna minst ett hulrom. Selv om barn til slutt vil miste melketennene, kan hull fortsatt forårsake problemer med utviklingen av deres permanente tenner. Å ta barnet med til tannlegen er en viktig del av å etablere gode munnhygienevaner slik at barnet ditt får sunne tenner.

Planlegg å ta barnet ditt til tannlegen når det er 12 måneder gammelt eller innen seks måneder etter at den første tannen kommer inn. Hovedformålet med det første besøket er å få barnet ditt komfortabelt med tannlegen.

En pediatrisk tannlege kan undersøke barnets tenner, kjever, bitt og tannkjøtt for å se etter sunn vekst og utvikling. Tannlegen vil snakke med deg om den beste måten å ta vare på barnets tenner på, inkludert tannpuss og bruk av tanntråd og behovet for fluor.

Ved første besøk kan tannlegen diskutere:

 • Fôringsvaner for god munnhelse
 • Tannråte forårsaket av å legge seg med en flaske
 • Hvordan smokkbruk påvirker tannutviklingen
 • Rengjøring av babyens munn
 • Banner
 • Tommel eller finger suger

Fremtidige tannlegebesøk

Å ta med barnet ditt på sitt første tannlegebesøk er begynnelsen på å etablere et "tannlegehjem" for barnet ditt. Akkurat som barnet ditt oppsøker barnelegen regelmessig, bør de oppsøke tannlegen hver sjette måned for rutinebesøk, eller oftere for problemer.

Barnets tannlege vil ha større sjanse for å finne problemer tidlig hvis du tar med barnet ditt på regelmessige besøk. Tannråte kan ofte stoppes eller håndteres hvis det fanges tidlig nok.

Forberede barnet ditt på tannlegebesøk

Planlegg barnets tannlegebesøk til en tid på dagen når barnet ditt normalt er våkent og glad. Når barnet ditt blir eldre, snakk med det om hva du kan forvente på tannlegekontoret. Forklar barnet ditt hvorfor det er viktig å ta vare på tennene deres. Planlegg på forhånd noen måter å håndtere barnets alderstilpassede svar, inkludert:

 • 10 til 24 måneder:Barnet ditt kan bli opprørt hvis det blir tatt fra deg til en eksamen.
 • 2-åringer:Barnet ditt kan si «nei» under kontrollene.
 • 3-åringer:Barnet ditt kan kanskje ikke skilles fra deg for en tannrensing eller prosedyre.
 • 4-åringer:Barnet ditt vil sannsynligvis kunne gå inn i et annet rom for en tannrengjøring eller prosedyre.

Ta vare på barnets tenner hjemme

Mellom tannlegebesøk er det mange ting du kan gjøre for å ta vare på barnets tenner og forhindre hull, inkludert:

Tannbørsting. Allerede før babyens tenner kommer inn, bør du begynne å undervise i god munnhygiene. Tørk babyens tannkjøtt med en myk, ren klut etter den første matingen om morgenen og før sengetid om kvelden. Når babyens tenner begynner å komme inn, børst de to ganger om dagen med en tannbørste med små børster og vann. Snakk med tannlegen din om riktig tidspunkt for å begynne å bruke fluortannkrem.

Når barnet ditt blir eldre, kan det begynne å pusse sine egne tenner. Du må imidlertid overvåke dem til de er seks år eller har utviklet gode tannpussferdigheter. Pass på at de bare bruker en mengde tannkrem på størrelse med erten og spytter den ut i stedet for å svelge.

Unngå for mye sukker. Hva barnet ditt spiser spiller en stor rolle for munnhelsen. Jo lengre og oftere barnets tenner utsettes for sukker, desto større risiko er det for å utvikle hull. Pusser alltid tennene til barnet ditt etter at det har spist noe sukkerholdig. Klistrete, sukkerholdige godbiter kan gjøre mye skade på tennene, så unngå å gi barnet:

 • Karamell
 • Gummi
 • Karamell
 • Tørket frukt

Du bør også sørge for at barnet ditt ikke har en sukkerholdig væske i en flaske eller sippy kopp over lengre tid. Dette kan forårsake tannråte i tåteflasken. Når babyen din legges med en flaske eller får en flaske melk eller juice til en smokk, blir tennene utsatt for sukkerholdige væsker. Tannråte i tåteflasken påvirker oftest de øvre fortennene, men det kan også påvirke andre tenner.

Fluor. Fluor er et naturlig mineral som kan bidra til å bremse eller stoppe dannelse av hulrom. Det beskytter barnets tenner mot skader og kan bidra til å gjenoppbygge emaljen. Fluor er trygt for barnet ditt og har vist seg å redusere tannråte med 25 %. Hvis vannet ditt ikke er fluorert, snakk med tannlegen om barnet trenger fluordråper. Barnets tannlege vil også påføre en fluorlakk på barnets tenner to til fire ganger i året frem til femårsalderen.