Hjem >> allergi >> Er eksem en autoimmun sykdom?

Er eksem en autoimmun sykdom?

Eksem er et samlebegrep som beskriver ulike inflammatoriske hudsykdommer, eller dermatitt. Flere typer dermatitt involverer en overreaksjon fra immunsystemet, og noen undersøkelser tyder på at autoimmunitet kan spille en rolle.

En autoimmun sykdom er et resultat av at immunsystemet feilaktig angriper kroppens friske vev. Vanligvis er dette forskjellig fra andre typer immunrespons, for eksempel en allergisk reaksjon, som skjer når kroppen oppfatter eksponering for et bestemt stoff som en trussel.

Imidlertid en studie i Journal of Autoimmunity bemerker at én type eksem, atopisk dermatitt (AD), kan starte som en allergisk reaksjon og utvikle seg til en autoimmun respons.

Hva er eksem?

Del på Pinterest
Elena Popova/Getty Images

Eksem refererer til en gruppe tilstander som forårsaker kløende, betent utslett på huden. Hvis en person har en lys hudtone, kan eksem vises i røde flekker. Flekkene kan virke brune, lilla eller grå på mørkere hudtoner.

Leger gjenkjenner for tiden syv typer eksem, som er:

 • kontakteksem
 • atopisk dermatitt
 • stasis dermatitt
 • dyshidrotisk eksem
 • seboreisk dermatitt
 • nummulært eksem
 • nevrodermatitt

De fleste typer eksem ser ut til å ha noen koblinger til immunsystemet, men bevisene er begrenset.

Denne artikkelen ser på tre typer eksem:atopisk, dyshidrotisk og nummulær eksem og utforsker deres mulige koblinger til autoimmunitet.

Lær alt om autoimmune sykdommer her.

Er atopisk dermatitt en autoimmun sykdom?

American Academy of Dermatology Association uttaler at (AD) er en vanlig form for eksem som ikke har en eneste årsak. Forskere tror AD utvikler seg på grunn av en kombinasjon av genetikk, et følsomt immunsystem og miljøfaktorer som utløser symptomene. Noen bevis tyder på at autoimmunitet også kan drive den.

Hudleger tror at personer med AD har en genetisk egenskap som betyr at huden deres mister fuktighet for raskt, noe som forårsaker hull i hudbarrieren. Dette kan føre til tørr, mindre godt beskyttet hud.

Lær mer om eksem og genetikk her.

Dette alene er ikke alltid nok til å forårsake AD. Andre faktorer som kan sette personer som er disponert for tilstanden i fare for å utvikle den, inkluderer:

 • bor et sted som er kaldt og fuktig i minst deler av året
 • eksponering for forurensning og tobakksrøyk
 • stress

Autoimmunitet kan også bidra til AD. Forfatterne av en studie fra 2021 antyder at AD kan starte som en allergisk respons før den går videre til en autoimmun respons. De hevder at dette kan være det som forårsaker kronisk betennelse og tilbakefall.

En stor 2021 befolkningsbasert studie fant også høyere AD-rater hos personer med en eller flere autoimmune tilstander, spesielt de som påvirker huden og fordøyelseskanalen. Dette antyder at den ene kan øke risikoen for, eller forårsake, den andre.

Mer forskning på hvordan AD utvikler seg er imidlertid nødvendig for å bekrefte at det er en autoimmun sykdom, og i så fall hvilke behandlinger som kan hjelpe.

Lær om noen behandlinger for atopisk dermatitt her.

Er dyshidrotisk eksem en autoimmun sykdom?

Dyshidrotisk eksem, eller pompholyx, forårsaker små, kløende blemmer på sålene, håndflatene og kantene på fingrene og tærne. Årsaken er ukjent, men mange som lever med tilstanden har også en annen form for eksem. I tillegg har leger bemerket at dyshidrotisk eksem kan forekomme i familier.

Noen vanlige utløsere for oppblussing inkluderer:

 • metallallergi, spesielt nikkelallergi
 • sesongbetingede allergier, som høysnue
 • varme og fuktighet
 • stress

Få studier har sett på immunresponsen hos personer med dyshidrotisk eksem, så det er uklart om det har en autoimmun komponent.

Lær om andre utløsere for eksem her.

Er nummulært eksem en autoimmun sykdom?

Nummulært eksem forårsaker myntformede flekker som ofte klør og noen ganger siver. Plastrene kan vises hvor som helst på huden. Eksperter vet ikke hva som forårsaker nummulært eksem, men de tror det har sammenheng med:

 • har tørr eller sensitiv hud
 • har andre typer eksem
 • metallallergier
 • kutt, insektbitt eller kjemiske brannskader
 • lav blodstrøm i bena hvis flekkene vises der

Ingen forskning har sett på om nummulært eksem kan være en autoimmun sykdom.

Lær mer om de forskjellige typene eksem her.

Kan eksem være et symptom på andre autoimmune sykdommer?

Autoimmune tilstander kan forårsake eksem og hudutslett, men å ha en av disse tilstandene vil ikke nødvendigvis føre til at en lege diagnostiserer en autoimmun sykdom. Eksem er utbredt og kan oppstå av seg selv.

Folk kan også ha eksem og autoimmune tilstander sammen, og det ene kan forverre det andre. Tilstander som øker følsomheten til immunsystemet eller forårsaker betennelse kan forverre eksem.

I tillegg kan eksem oppstå som en sekundær komplikasjon av en autoimmun sykdom. For eksempel kan inflammatorisk tarmsykdom (IBD) føre til vanskeligheter med å absorbere næringsstoffer.

EN 2012-studie bemerker at hvis noen ikke får i seg nok av visse næringsstoffer, for eksempel essensielle fettsyrer, kan huden bli tørr og utsatt for eksem.

Hudsykdommer kan også være en bivirkning av behandlinger for autoimmune sykdommer. For eksempel kan infliximab (Remicade), en av medisinene legene foreskriver for å behandle Crohns sykdom, forårsake eksem.

En studie fra 2015 fant at 29,6 % av menneskene opplevde eksem som skalende og 18,5 % utviklet forverret atopisk eksem etter å ha tatt denne medisinen.

Hva annet forårsaker eksem?

I tillegg til autoimmunitet kan andre faktorer aktivere immunsystemet, inkludert:

 • allergener
 • irriterende stoffer, som kunstig duft, sterke rengjøringsprodukter eller røyk
 • friksjon på huden fra kløende stoffer
 • visse bakterier, virus og gjær
 • dysbiose, som er når mikrobiomet i tarmen eller på huden er ubalansert

Ting som reduserer hudens evne til å hydrere og beskytte seg selv kan også forårsake symptomer. For eksempel kan hyppig håndvask, bruk av alkohol hånddesinfeksjon og varme bad forårsake tørr hud. Å fukte huden etter å ha blitt våt eller bruke rensemidler som inneholder fuktighetskremer kan hjelpe.

Noen av disse faktorene har større innflytelse på visse typer eksem enn andre. For eksempel tror eksperter at en bestemt type gjær, kjent som Malassezia, forårsaker seboreisk dermatitt.

Denne gjæren lever vanligvis på huden, men den kan utløse en immunrespons hvis den vokser over. Soppdrepende kremer og sjampoer hjelper til med å kontrollere det.

Det er avgjørende at leger identifiserer den spesifikke typen eksem for å forstå årsakene og foreskrive de beste behandlingene. Folk kan ha mer enn én type eksem på forskjellige steder på kroppen, som kan trenge forskjellige tilnærminger.

Eksem kan også ligne veldig på andre tilstander, som hudinfeksjoner, psoriasis og aktinisk keratose, et forstadium til hudutslett.

Snakk med en hudlege hvis de ennå ikke har stilt en offisiell diagnose eller hvis konvensjonelle eksembehandlinger ikke virker.

Lær mer om når hudutslett kan bety kreft.

Sammendrag

Eksem er en samlebetegnelse for syv tilstander som forårsaker betennelse og kløe. Hver er litt forskjellig og kan ha forskjellige triggere.

Noen bevis tyder imidlertid på at autoimmunitet kan spille en rolle i AD. Genetikk, en familiehistorie med allergier og astma, og miljøfaktorer kan også øke risikoen.

Mer forskning på AD kan føre til nye behandlinger som retter seg mot mekanismen som forårsaker det.

Snakk med en lege som forstår eksem for å få en diagnose og behandlinger som kontrollerer symptomene.