Hjem >> Menns helse >> Brystkreft hos menn:uvanlig,

Brystkreft hos menn:uvanlig,

men det er viktig å fange det tidlig .content-repository-content img {object-fit:cover; }

"Jeg har hva slags kreft?"

Slik er reaksjonen som mange menn har på å bli fortalt at de har brystkreft. Enhver kreftdiagnose er et sjokk; men å finne ut at du har en type du aldri trodde du kunne få, gjør det enda vanskeligere å godta .

Fordi de fleste menn (og kvinner) ikke vet at menn kan utvikle brystkreft, menn gjenkjenner ofte de tidligste tegnene og ender opp med å se en lege senere i prosessen enn kvinner gjør. Resultatet:De står overfor behandling for større og mer avanserte svulster, og kreften deres er mer sannsynlig å ha spredt seg til andre deler av kroppen.

"Vi har lenge visst at overlevelse fra mannlig brystkreft har vært verre enn for kvinner, og det skyldes i stor grad at menn blir diagnostisert senere, sier Dr. Mehra Golshan, en assisterende professor i kirurgi ved Harvard Medical School og direktør for Breast Surgical Services ved Brigham and Women's Hospital og Dana Farber Cancer Institute. "Det er ikke på radarskjermen til lekemann eller presse." Men det burde det være. (Klikk her for å høre en manns historie om kampen mot brystkreft.)

Senkommere gjør det verre

"Senkommereffekten" hos menn som ble diagnostisert med brystkreft, mottok nylig noen sjeldne pressemeldinger med utgivelsen av nye funn om mannlige brystkreftutfall på American Society of Breast Surgeons møte i Phoenix. Dr. Jon Greif, en brystkirurg i Oakland, California, og hans kolleger undersøkte medisinske journaler for mer enn 13, 000 menn som utviklet brystkreft, og sammenlignet resultatene med resultatene for mer enn 1,4 millioner kvinner med brystkreft. Det var den største studien som analyserte kjønnsforskjeller i brystkreft noensinne.

Studien fant at den femårige overlevelsesraten for kvinner totalt sett var 83%, mot 74% for menn. (Se en video av Dr. Greif som diskuterer funnene.) Selv menn som ble diagnostisert med brystkreft på et tidlig stadium, gikk det fortsatt dårligere enn kvinner, Selv om gapet lukket for menn og kvinner diagnostisert med sykdom i et senere stadium.

Hvis det er en positiv merknad, det er at mannlig brystkreft er sjelden. Dr. Golshan sier at 2, 100 tilfeller blir diagnostisert i USA per år. Sammenlign det med 226, 870 nye tilfeller av invasiv brystkreft som vil bli diagnostisert hos kvinner i 2012, ifølge en projeksjon av American Cancer Society.

Kjenn fareskiltene

Dette betyr ikke at mannlig brystkreft ikke er verdt oppmerksomhet. Men siden leger ofte ikke tenker på det, menn må bære hovedansvaret for å sjekke seg selv. De viktigste advarselsskiltene er:

  • En klump som kan føles, vanligvis rett under brystvorten (se bildet nedenfor)
  • Merkbare forskjeller mellom venstre og høyre bryst eller brystvorte.
  • Huden trekker seg tilbake eller "samler seg" rundt brystområdet.
  • Utslipp av væske fra brystvorten.

Grunnleggende om brystkreft hos menn

Ifølge U.S.National Cancer Institute, mannlig brystkreft skjer oftest hos menn mellom 60 og 70 år. Risikofaktorer for det inkluderer eksponering for stråling, en familiehistorie med brystkreft, en genetisk mutasjon, og har høyt østrogennivå, som kan oppstå med sykdommer som skrumplever eller Klinefelters syndrom.

Behandling for mannlig brystkreft er vanligvis en mastektomi, som er kirurgi for å fjerne brystet. Det kan være mulig å utføre en brystbevarende "lumpektomi" for å redusere arrdannelse, derimot. Dr. Golshan og hans kolleger utførte en serie på syv lumpectomies hos menn fra 1996 til 2005, som han tror kan være den eneste serien med brystbevarende operasjoner hos menn noensinne.

Andre behandlinger kan omfatte stråling, cellegift og/eller hormonbehandling. De fleste brystsvulster hos menn er østrogenreseptor-positive, sier Dr. Golshan, betyr at de reagerer på østrogenblokkerende legemidler som bidrar til å blokkere kreftens spredning. Men i Dr. Greifs studie, bare 41% av mennene ble behandlet med anti-østrogen medisiner. Dette antyder behandling av brystkreft hos menn, som bevissthet om sykdommen generelt, kan fortsatt ha noe å ta igjen.

Dette mammografibildet viser kreft under brystvorten til en 74 år gammel mann. Den hvite linjen er en trådmarkør som indikerer plasseringen av svulsten. Det mekanisk utseende utstyret er en del av bildemaskinen som holder og komprimerer brystvevet. (Foto med tillatelse av radiolog Dr. Eva Gombos ved Brigham og Women's Hospital.)