Hjem >> Menns helse >> Test kan diagnostisere prostatakreft mer nøyaktig

Test kan diagnostisere prostatakreft mer nøyaktig

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

En studie i desember 2015 -utgaven av The Lancet Oncology fant ut at en ny test, kalt STHLM3, er mer nyttig for å oppdage aggressiv kreft enn tradisjonelle tester for prostata-spesifikt antigen (PSA).

STHLM3 -testen er en blodprøve som analyserer en kombinasjon av seks proteinmarkører, mer enn 200 genetiske markører, og ulike kliniske data, som alder, familie historie, og tidligere prostata biopsier.

For tiden, PSA -testen brukes til å diagnostisere mulig prostatakreft, men PSA -screening har lenge vært kontroversiell fordi den ikke kan skille prostatakreft fra godartede tilstander som forstørrelse av prostata. PSA -tester kan også gi en "falsk negativ" lesning og savner omtrent 20% av alle prostatakreft.

Studien inkluderte 58, 818 menn i alderen 50 til 69. Både STHLM3- og PSA -testene ble utført på alle deltakerne og deretter sammenlignet. STHLM3 -testen fant aggressiv kreft hos menn med lave PSA -verdier (1 til 3 ng/ml) som ofte blir uoppdaget, og omtrent en tredjedel av den mannlige befolkningen mellom 50 og 69 år er i dette PSA-området, sier hovedforsker Dr. Henrik Grönberg ved Karolinska Institutet i Sverige.

STHLM3 -testen er nå tilgjengelig i Sverige, og forskerne håper å utvide den til andre land, inkludert USA, i nær fremtid. Å finne mer prostatakreft betyr ikke nødvendigvis færre dødsfall av kreft. Langsiktige studier er fortsatt nødvendige for å bevise om denne testen er en nyttig skjerm.