Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Tubal Ligation Reversal?

Hva er Tubal Ligation Reversal?

Et diagram over det kvinnelige reproduktive systemet, inkludert egglederne.

Tubal ligation reversering er en operasjon for å reparere en kvinnes eggleder etter en tubal ligation kirurgi for å gjenopprette fruktbarheten. Operasjonen kan også utføres for å behandle post-tubal ligeringssyndrom, en tilstand som noen kvinner lider etter tubal ligation kirurgi. Omtrent seks prosent av kvinnene som velger tubal ligation anser tubal ligation reversering innen fem år.


Gynekologer som er kvalifisert til å utføre operasjoner kan utføre tubal ligeringer og deres reverseringer.

Ved tubal ligering, en kvinnes eggleder, strukturen som eggene hennes når livmoren til, er stengt slik at befruktning og graviditet ikke kan forekomme. Operasjonen utføres med et lite instrument som kalles et laparoskop og krever vanligvis bare et lite snitt i magen. Prosedyren er 99% effektiv for å forhindre fremtidige graviditeter.


Tubal ligering reversering kan gjenopprette fruktbarheten hos kvinner som har gjennomgått tubal ligation.

Post-tubal ligeringssyndrom (PTS) kan forårsake uregelmessige menstruasjoner, veldig tunge eller smertefulle perioder, symptomer på tidlig overgangsalder, forverret premenstruelt syndrom, vaginal tørrhet og tap av libido, søvnproblemer, og angst. Det er også en risiko for tubal graviditet, der et foster begynner å utvikle seg i egglederen i stedet for i livmoren, etter tubal ligering. Tubal ligering reversering kan bidra til å reversere effektene av PTS.


Post-tubal ligeringssyndrom kan forårsake tidlig symptomer på overgangsalder.

Tubal ligering reversering bruker mikrokirurgi for å reparere egglederne ved å bli med de avskårne endene igjen. Suksessrater for reversering av tubal ligering varierer mye, fra 20% til 70%. Kvinner over 40 år anbefales vanligvis ikke å gjennomgå prosedyren. Tubal ligering reversering har en større sjanse for suksess hvis egglederne ble minimalt skadet i tubal ligering, spesielt hvis de var begrenset med en klips eller ring i stedet for å kutte. Hvis bare en liten del av egglederen ble fjernet, sjansen for en vellykket reversering av tubal ligering er også forbedret.


Uregelmessige perioder kan oppstå etter at en tubal ligering reverseres.

En av de største faktorene for suksess ved reversering av tubal ligering er den relative størrelsen på endene på egglederen som skal forbindes igjen. Hvis de har samme diameter, det er større sjanse for vellykket kirurgi. Også, en kvinne som har hatt en tilbakeslag i tubal ligation, er mer sannsynlig å bli gravid i fremtiden hvis egglederne hennes etter operasjonen er minst fire centimeter lange, halv lengde av et gjennomsnittlig eggleder før tubal ligering.


Suksessratene for reversering av tubal ligering varierer mye fra pasient til pasient.

Hvis en kvinne som har hatt en tubal ligation ønsker å bli gravid igjen, reversering av tubal ligering er ikke det eneste alternativet. Fordi eggstokkene og livmoren fremdeles er funksjonelle som hindrer komplikasjoner fra tubal ligering, in vitro -befruktning er også mulig. En kvinne som vurderer reversering av tubal ligation bør diskutere sjansen for å bli gravid igjen og andre alternativer med legen sin nøye før hun tar en avgjørelse.