Hjem >> barns helse >> Placebo -effekten:Fantastisk og ekte

Placebo -effekten:Fantastisk og ekte

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Placebo -effekten er en mystisk ting. Jeg har lenge vært fascinert av tanken på at noe så inert og ufarlig som en sukkerpille kan lindre en persons smerte eller fremskynde utvinningen bare av forventningen om at det ville gjøre det.

Studier bruker placebo - en inaktiv behandling, for eksempel en sukkerpille - i et forsøk på å forstå den virkelige virkningen av det aktive stoffet. Å sammenligne det som skjer med en gruppe pasienter som tar det aktive stoffet med resultatene av de som tar placebo, kan hjelpe forskere til å forstå hvor godt det aktive stoffet er.

Ordet "placebo" kommer fra latin og betyr "jeg skal behage". Og "vær så snill" det gjør det. I studie etter studie, mange mennesker som tar placebo viser forbedring i symptomer eller tilstand.

Placebo -effekten er virkelig

Nyere forskning på placebo -effekten bekrefter bare hvor kraftig den kan være - og at fordelene med en placebobehandling ikke bare er "alt i hodet ditt." Målbare fysiologiske endringer kan observeres hos de som tar placebo, lik de som er observert blant folk som tar effektive medisiner. Spesielt, blodtrykk, puls, og forskjellige blodprøveresultater har vist seg å endre seg blant undersett av forskningsemner som svarte på placebo.

Selvfølgelig, ikke alle har en terapeutisk respons på placebo. Hvis det var tilfelle, vi trenger ikke medisiner i det hele tatt. I stedet, vi kunne ganske enkelt utøve forslagets makt. Å forstå hvorfor enkelte mennesker forbedrer seg med placebobehandling og andre ikke, er placeboforskningens "hellige gral".

Nocebo:Placebos onde tvilling

Forslagets kraft er et tveegget sverd. Hvis du forventer at en behandling hjelper deg, det kan være mer sannsynlig at det gjør det. Og hvis du forventer at en behandling vil være skadelig, du er mer sannsynlig å oppleve negative effekter. Dette fenomenet kalles "nocebo -effekten" (fra latin "Jeg skal skade"). For eksempel, hvis du forteller en person at hodepine er en vanlig bivirkning av en bestemt medisin, at personen er mer sannsynlig å rapportere hodepine selv om de faktisk tar placebo. Forventningskraften er formidabel og spiller sannsynligvis en betydelig rolle i fordelene og bivirkninger av vanlige medisiner.

Øker effekten av placebo -effekten?

En fascinerende studie undersøkte effekten av placebo -effekten i 84 forsøk på behandling av nervesmerter som fant sted de siste 23 årene. Forskerne fant at placebo -effekten har blitt bemerkelsesverdig sterkere, men denne observasjonen ble bare notert i amerikanske studier. Hvorfor? En teori er at flommen av direkte-til-forbruker-legemiddelannonsering i USA (som ikke er tillatt i de fleste andre land) øker pasientenes forventning om at medisiner vil hjelpe dem. Sterkere og høyere forventninger til et legemiddels effektivitet kan utmønte seg i en større placebo -effekt.

En annen teori knytter den økende effektiviteten til placebo til selve forsøkene:jo større, dyrere, og utdype rettssaken, jo høyere forventninger til deltakerne i studien. Forsøk av denne typen har en tendens til å være mer vanlig i USA enn andre steder.

Uansett årsak, Det er en ulempe med denne trenden. En kraftig placebo -effekt gjør det vanskeligere for forskere å bevise at en ny medisin er effektiv. Jo sterkere placeboeffekten er, jo vanskeligere det blir å demonstrere en signifikant forskjell mellom placebo og et aktivt stoff - selv om det aktive stoffet er ganske bra. Som et resultat, noen effektive medisiner kan "mislykkes" i kliniske studier. Og det kan få forskere til å flytte studiene sine utenfor USA.

Hva blir det neste?

Forskning på fordeler og ulemper med placebo -effekten har endret hvor mange som tenker om dette fenomenet. Vi pleide å tro at placebo -effekten var begrenset til antydelige mennesker uten "ekte" sykdom; vi vet nå bedre. Men det er mye som forblir mystisk. Vi vet ikke hvordan vi skal forutsi hvem som vil reagere godt på en placebo eller hvordan vi på en pålitelig måte kan utnytte kraften. Og det er viktig å merke seg at selv om "det å føle seg bedre" er viktig, det har ikke alltid ekte helsemessige fordeler. For eksempel, noen studiepersoner som tok placebo for astma rapporterte forbedring i symptomene sine, men deres målinger av lungefunksjon var egentlig ikke bedre.

Fortsatt, dagen kan komme da placeboeffekten blir bedre forstått, og under de rette omstendighetene, brukes effektivt i klinisk praksis. Gitt at mange mennesker enten ikke forbedrer seg med standardmedisiner eller har plagsomme bivirkninger, den dagen kan ikke komme snart nok.