Hjem >> ernæring >> Overraskende effekter av å spise plantebasert mat,

Overraskende effekter av å spise plantebasert mat,

Vitenskapen sier

Hvis du finner ut at du kaster mer plantebasert eller helmat-matvarer som kommer fra en plante-i handlekurven din, du er ikke alene. Nåværende data viser at plantefôrindustrien nå er et marked på 7 milliarder dollar, ifølge statistikk fra Plant-Based Foods Association.

Faktisk, mer enn 71 millioner amerikanske husholdninger, som er 57% av alle amerikanske husholdninger, kjøpte plantebaserte dagligvarer i 2020-en økning på 4% fra året før.

Måltider som er basert på minimalt behandlet, dyrfrie varer-frukt, grønnsaker, helkorn, pulser (bønner og belgfrukter), nøtter, frø, krydder, og oljer - har vært knyttet til en rekke helsemessige fordeler. Og nå, American Heart Association (AHA) har nylig gitt ut to forskningsstudier som gir ytterligere bevis for å nyte flere kjøttfrie retter.

Her er fire grunner til at du kan vurdere å legge til noen vegetariske/veganske/fleksitære/middelhavs/plantebaserte spesialiteter i måltidsplanen din, og for enda flere sunne spisetips, sørg for å sjekke ut vår liste over de beste og verste matene du kan spise på et plantebasert kosthold.

1

De kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Shutterstock

Å følge en plantebasert livsstil i dag kan holde hjertet ditt sunt på veien. En av studiene som ble publisert i Journal of the American Heart Association overvåket matvanene til 4, 946 voksne mellom 18 og 30 år over en 32-års periode. Deltakerne ble bedt om å tilby sin detaljerte dietthistorie mens forfatterne vurderte matvalgene sine på en skala. Nyttig mat (frukt, grønnsaker, bønner, nøtter, og fullkorn) scoret høyest mens bivirkninger (fettrikt rødt kjøtt, stekt mat, salte snacks, bakverk, og brus) fikk lave poengsummer.

Etter å ha tatt andre risikofaktorer i betraktning (som genetikk, røyking, og treningsvaner), frivillige som scoret blant de beste 20% på den langsiktige diettskalaen hadde 52% mindre sjanse for å lide av en kardiovaskulær tilstand tre tiår senere. Dessuten, de voksne som endret matvalgene sine til et bedre sted mellom år 7 og 20 i studien, var 61% mindre sannsynlig å få diagnosen påfølgende kardiovaskulær sykdom sammenlignet med deltakerne som valgte mer ugunstige matvarer.

"Jeg er ikke overrasket over at inntak av mer plantebasert mat vil være til nytte for kardiovaskulær helse, "sier Erin Palinski-Wade, RD, en sertifisert diabetespleie- og utdanningsspesialist og forfatter av 2 -dagers diabetes diett . Hun forklarer at et plante-fremover spisemønster ikke bare betyr at måltidene dine vil være lave i betennelsesfremkallende mettet fett, men det øker inntaket av antioksidanter, samt fiber.

"Å spise en diett rik på antioksidanter kan avkjøle betennelse - en driver for kronisk sykdom, "fortsetter hun." I tillegg dietter med mye fiber har vist seg å ha en positiv innvirkning på både blodlipider og tarmhelse, som kan, i sin tur, redusere risikoen for fremtidig kardiovaskulær sykdom. "

Også, sjekk ut en stor effekt av å drikke øl på hjertesykdom, Ny studie sier.

2

De hjelper til med å senke kolesterolet.

Shutterstock

Den andre studien fra AHA besto av 123, 330 postmenopausale kvinner mellom 50 og 79 år som ikke levde med hjertesykdom. Hunnene fylte ut spørreskjemaer om mat i løpet av 15 år der forfatterne scoret basert på hvor nøye de fulgte porteføljediet, en plan som er utformet for kolesterolsenkende plantefôr (inkludert planteproteiner som soya, bønner, og tofu, og løselig fibermat som havre, bygg, okra, aubergine, epler, og bær).

Funnene, som ble publisert i Journal of the American Heart Association , indikerte at kvinnene som ofte holdt seg til Portfolio Diet var 17% mindre sannsynlig å utvikle hjertesvikt, 14% mindre sannsynlig å utvikle koronar hjertesykdom, og 11% mindre sannsynlig å utvikle noen form for kardiovaskulær sykdom.

"Vi fant også en doserespons i vår studie, betyr at du kan begynne i det små, legge til en komponent i Portfolio Diet om gangen, og få flere fordeler for hjertet når du legger til flere komponenter, "sa Andrea J. Glenn, MSc, RD, lederforfatter og doktorgradsstudent ved University of Toronto i en pressemelding.

3

De kan bidra til å holde hjernen din ung.

Shutterstock

Forrige måned, American Academy of Neurology kunngjorde at selv minimale porsjoner med fargerike, plantebasert mat-inkludert jordbær, bjørnebær, og appelsiner - kan ha muligheten til å redusere risikoen for kognitiv tilbakegang med 20%.

Takket være visse typer flavonoider (en klasse planteforbindelser som tilbyr kraftige antioksidanteffekter), kognitiv svekkelse ble redusert med 24% (sett hos de som spiste mer rødt, lilla, og blå mat, for eksempel kirsebær og blåbær) og med 38% - som tilsvarer å være tre til fire år yngre enn din sanne alder - blant de frivillige som spiste oransje og gult frukt og grønnsaker.

"Folk i studien vår som gjorde det beste over tid spiste gjennomsnittlig minst en halv porsjon mat som appelsinjuice, appelsiner, paprika, selleri, grapefrukt, grapefrukt juice, epler og pærer, "sa studieforfatter Walter Willett, MD, DrPH, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard, i en pressemelding. "Og det er aldri for sent å begynne fordi vi så de beskyttende forholdene om folk spiste flavonoider i kostholdet sitt for 20 år siden, eller hvis de begynte å innlemme dem mer nylig. "

4

De kan forbedre blodsukkernivået ditt ... og humøret!

Shutterstock

Forskere fra Storbritannia analyserte dataene fra 11 kliniske studier (hver studie varte i gjennomsnitt 23 uker) som undersøkte resultatene av å følge et plantebasert kosthold sammenlignet med andre dietter. Ifølge deres funn, publisert i tidsskriftet BMJ Open Diabetes Research &Care , en plantebasert (eller noen ganger en vegansk) plan hadde både fysiske og psykologiske fordeler for de som lever med diabetes type 2.

For eksempel, faste blodsukkernivåer "falt kraftigere" blant deltakerne som spiste lite eller ingen dyrebaserte produkter mens symptomene på depresjon "forbedret seg betydelig."

"Disse funnene gir mye mening, "sier Palinski-Wade." Hvis du har forhøyede blodsukkernivåer, et plantebasert kosthold kan ha en positiv innvirkning på tarmhelsen. "Årsaken:Mange plantefôr (som løk, hvitløk, purre, asparges, og bananer) er fullpakket med prebiotisk fiber, en form for kostfiber som mater de "vennlige" bakteriene som bor i fordøyelsessystemet.

"Metabolismen av disse forbindelsene frigjør gunstige kortkjedede fettsyrer, som har vist seg å redusere betennelse, sammen med å forbedre insulinfølsomheten, som til slutt forbedrer blodsukkernivået, "forklarer hun.

Og som et resultat, å unngå høye og lave blodsukkersvingninger vil bidra til å holde følelsene dine i sjakk, også. "Siden blodsukkerregulering og tarmhelse kan ha en direkte innvirkning på humøret, en diett som balanserer blodsukkeret kan også føre til forbedringer i humøret, "legger Palinski-Wade til.

Få enda flere sunne tips rett i innboksen din ved å melde deg på vårt nyhetsbrev!