Hjem >> ernæring >> Probiotika

Probiotika

Probiotika er live, friske mikroorganismer (bakterier og gjær) som finnes i tarmen. Probiotika er tilgjengelig i enkelte matvarer og kosttilskudd. Eksperter mener at disse bakteriene hjelper deg med å opprettholde et sunt fordøyelsessystem ved å begrense veksten av "usunne" bakterier.

Veien til forbedret velvære

Bruk av probiotika er knyttet til fordøyelsessykdom. Selv om noen probiotika har vist løfte i forskningsstudier, Det mangler sterke vitenskapelige bevis for å støtte spesifikk bruk av probiotika for helsemessige forhold. Det er bevis på at probiotika kan være nyttig for å redusere eller forhindre diaré forårsaket av infeksjoner og antibiotika. De kan også forbedre symptomene på irritabel tarm. Når det gjelder U.S. Food and Drug Administration (FDA), avhengig av et probiotisk produkts tiltenkte bruk, det kan bli regulert som et kosttilskudd, en ingrediens i maten, eller et stoff. Probiotiske produkter er foreløpig ikke godkjent for behandling av sykdom eller helsetilstand.

Er probiotika trygge?

Probiotika ligner de "gode" eller "sunne" mikroorganismer som allerede lever i fordøyelsessystemet. Medisinske studier har ikke vist at probiotika er skadelig for friske mennesker. Derimot, mennesker som er veldig syke og mennesker som har et svakt immunsystem, bør være forsiktige med å spise eller drikke probiotiske produkter eller ta probiotiske kosttilskudd.

Vanlige bivirkninger av inntak av probiotika kan omfatte gass og oppblåsthet. Selv om disse vanligvis er milde og midlertidige, mer alvorlige, men sjeldne bivirkninger inkluderer allergiske reaksjoner på probiotika eller ingredienser i maten eller tilskuddet.

Snakk med fastlegen din før du begynner å ta probiotika eller andre kosttilskudd. Han eller hun kan fortelle deg om et probiotisk supplement vil påvirke eventuelle medisinske tilstander du har. Fortell legen din dersom du tar resept, reseptfrie (OTC) medisiner, eller andre kosttilskudd.

Hvordan er probiotika tilgjengelig?

Mat og drikke som inneholder probiotika inkluderer følgende:

 • Soyadrikker.
 • Yoghurt.
 • Acidophilus melk (vanlig melk beriket med en sunn bakteriestamme).
 • Kjernemelk.
 • Noen myke oster (f.eks. Gouda).
 • Miso (fermentert soyabønnepasta).
 • Tempeh (fermentert soyabønnekake).
 • Kefir (drikke laget av gjæret kumelk).
 • Kimchi (krydret fermenterte grønnsaker).
 • Upasteurisert surkål.

Se etter etiketter som identifiserer "levende aktive kulturer" eller som inneholder hele navnet på bakteriene på ernæringsetiketten. Det er mange forskjellige typer, eller belastninger, probiotika tilgjengelig. De fleste av disse er av Lactobacillus og Bifidobacterium variasjon. For eksempel, Lactobacillus acidophilus er en type probiotika som finnes i yoghurt og soyaprodukter. Probiotika er også tilgjengelig som kosttilskudd i kapsler, tabletter, pulver, og væsker. Et vanlig supplement er acidophilus .

Ting å vurdere

Mange eksperter vil fortelle deg at juryen fortsatt er ute på probiotika. Å spise mat som inneholder probiotika er generelt trygt for de fleste friske mennesker. Andre mennesker bør unngå probiotika. Disse inkluderer mennesker som har et svakt immunsystem, inkludert mennesker som har kreft eller de som må bekymre seg for infeksjon.

Probiotiske kosttilskudd krever ikke FDA -godkjenning. Dette betyr at de ikke er regulert på samme måte som reseptbelagte legemidler reguleres. Kosttilskudd er ikke pålagt å ha samme sikkerhetstesting som regulerte legemidler.

Når skal du oppsøke lege

Det er ikke uvanlig å ha litt gass og oppblåsthet når du begynner å spise eller tar probiotika. Disse bør forsvinne om noen dager. Hvis de ikke gjør det, kontakt legen din. Andre bivirkninger er sjeldne, spesielt hvis du er frisk. Derimot, hvis du begynner å oppleve mer alvorlige magesmerter eller har unormal avføring, kontakt legen din umiddelbart.

Spørsmål til legen din

 • Bør jeg legge til probiotika i kostholdet mitt?
 • Kan jeg få nok probiotika gjennom mat, eller trenger jeg et probiotisk supplement?
 • Er det mulig å få for mange probiotika i kostholdet mitt?
 • Er probiotiske kosttilskudd trygge?
 • Er probiotika trygt for barnet mitt?
 • Kan probiotiske matvarer forårsake forstoppelse?