Hjem >> Menns helse >> Osteoporose hos menn - The FamilyHealth Guide

Osteoporose hos menn - The FamilyHealth Guide

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Osteoporose hos menn

Som om det ikke var nok for menn å bekymre seg for:Osteoporose, benfortynnende tilstand en gang betraktet som en sykdom som bare rammer kvinner, kommer nå frem som en underdiagnostisert tilstand hos menn. Faktisk, ifølge National Osteoporosis Foundation, 2 millioner amerikanske menn har osteoporose, og ytterligere 12 millioner er i fare for det. Menn over 50 år har faktisk større risiko for osteoporose-relatert brudd enn for prostatakreft.

Osteoporose har i stor grad blitt oversett hos menn av noen grunner. Menn har generelt større og sterkere bein enn kvinner når de er 30, når topp bentetthet oppnås. Også, menn opplever ikke rask tynning av bein som kvinner gjør etter overgangsalderen. Men, som hos kvinner, beinene til menn begynner å gradvis tynne og miste styrke etter 30 år. Og bentettheten påvirkes av arvelighet, kosthold, kjønnshormoner, livsstilsvalg, fysisk aktivitet, og bruk av visse medisiner. Så selv om menn har et bein på kvinner når det gjelder topp bentetthet, de kan fortsatt få problemer hvis forholdene er de rette.

Risikofaktorene for osteoporose hos menn inkluderer:

  • en forelder som led av osteoporose
  • røyking, overdreven alkoholbruk, lavt kalsiuminntak, og utilstrekkelig fysisk aktivitet
  • langvarig bruk av steroider, slik som prednison eller kortison, for å behandle astma eller leddgikt, antikonvulsiva, visse kreftbehandlinger, eller antacida som inneholder aluminium
  • kroniske sykdommer som påvirker nyrene (inkludert nyrestein), lungene, mage, tarm, og endring av hormonnivåer
  • lave nivåer av testosteron.

Menn som har en eller flere av disse risikofaktorene, bør snakke med legen om beinhelsen. I tillegg, menn som har plutselige ryggsmerter, tap i høyden, eller endring i holdning bør også snakke med legene sine om tilstanden.

For å forhindre osteoporose, menn (og kvinner) kan endre usunne vaner som røyking og drikking, delta i vektbærende øvelser, behandle eventuelle underliggende medisinske tilstander som påvirker bentap, og sikre et tilstrekkelig daglig inntak av kalsium (1, 200 mg daglig etter 50 år) og vitamin D (400 IE eller minst 10 minutter sollys daglig).

Selv om behandling av osteoporose hos menn ikke er godt undersøkt, noen få alternativer er tilgjengelige. Bare alendronat (Fosamax) er godkjent for osteoporose hos menn. Derimot, det er helt lovlig og riktig for leger å bruke dømmekraften til å foreskrive menn medisiner som bare er godkjent for kvinner. Disse inkluderer risedronat (Actonel) og kalsitonin (Miacalcin, Calcimar). Mens østrogen og østrogenlignende medisiner brukes til å behandle osteoporose hos kvinner, de brukes ikke hos menn. Etter hvert som mer informasjon blir kjent om hvordan menn utvikler osteoporose, ytterligere behandlingsalternativer bør bli tilgjengelige.

Desember 2003 oppdatering