Hjem >> eldre helse >> Søvnendringer hos eldre voksne

Søvnendringer hos eldre voksne

De fleste friske eldre voksne på 65 år eller eldre trenger 7-8 timers søvn hver natt for å føle seg uthvilt og våken. Men når du blir eldre, søvnmønstrene dine kan endres. Disse endringene kan forårsake søvnløshet, eller problemer med å sove.

Vanlige søvnendringer hos eldre voksne inkluderer:

 • Blir sliten tidligere på kvelden.
 • Våkner tidlig om morgenen.
 • Våkn opp midt på natten og kan ikke sove igjen.
 • Har søvnløshet, som er en tilstand som gjør det vanskelig å sovne og/eller sove.

Veien til forbedret helse

Eldre voksne ser ofte at søvn-våkne-syklusen endres. Dette kan skyldes alder, livsstil, eller helsemessige forhold. Kroppens kjemikalier og hormoner er en faktor, også. For eksempel, når du blir eldre, kroppen din produserer mindre melatonin. Dette er det naturlige hormonet som regulerer søvnsyklusen din. Livsstilsvaner kan påvirke søvnen din. Disse inkluderer røyking og drikking av alkohol eller koffein.

Enkelte medisiner kan gjøre det vanskelig å sove. Å håndtere smerter kan holde deg våken. Noen helsemessige forhold kan til og med forårsake søvnproblemer. Diabetes og problemer med prostata kan bidra til søvnforstyrrelser og gjøre deg trøtt. Problemet forårsaket av disse forholdene er at du blir våknet til å tisse mange ganger gjennom natten. Forhold som kongestiv hjertesvikt eller nyresykdom kan forårsake søvnproblemer. Du kan ha problemer med å ligge flatt og bli komfortabel nok til å sovne. Hvis du finner deg selv i en hvilestol eller våkner mange ganger i løpet av natten, det er viktig å snakke med legen din. Han eller hun kan sørge for at underliggende helseproblemer ikke forårsaker søvnproblemer.

Søvnapné

En vanlig søvnforstyrrelse er søvnapné. Det får en persons pust til å stoppe unormalt og starte, mens du sover. Folk som har søvnapné snorker ofte høyt. Du slutter å puste i 10 til 30 sekunder om gangen. Når du begynner å puste igjen, du gisper eller fnyser, som kan vekke deg. Dette kan skje hundrevis av ganger på en enkelt natt. Hver gang du våkner, det forstyrrer søvnmønsteret ditt. Søvnapné gjør det vanskelig å få en god natts søvn. Det kan være skadelig hvis du slutter å puste for lenge. Det kan også forårsake høyt blodtrykk og øke risikoen for hjerteinfarkt.

Restless legs syndrome (RLS)

RLS er en tilstand der du har smerter i benet eller ubehag. Det oppstår når du sitter eller ligger. Det kan føles som om beina ikke vil være stille. RLS kan gjøre det vanskelig for deg å sove.

Periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse (PLMD)

PLMD er en tilstand der du sparker i beina mens du sover. Meste parten av tiden, du vet ikke at du sparker. Hvis du har en sengepartner, de kan fortelle deg om det. PLMD kan forhindre god søvn og forårsake tretthet på dagtid. Noen mennesker kan ha RLS og PLMD.

Ting å vurdere

Hvis søvnvåkningssyklusen endres etter hvert som du blir eldre, disse tipsene kan hjelpe.

 • Gå til sengs og stå opp til samme tid hver dag, selv i helgene.
 • Ikke ta lur lenger enn ca 20 minutter.
 • Ikke les, se på TV, eller spise i sengen. Bruk bare soverommet ditt for søvn.
 • Unngå koffein i omtrent 8 timer før sengetid.
 • Unngå nikotin og alkohol om kvelden. Alkohol kan hjelpe deg med å sovne, men det kan føre til at du våkner midt på natten.
 • Ikke ligge i sengen lenge og prøve å sove. Etter 30 minutter med å prøve å sove, stå opp og gå til et annet rom. Gjør noe stille, som å lese eller lytte til musikk. Ikke gjør noe som stimulerer hjernen din. Deretter, gå tilbake til sengs og prøv å sovne.
 • Prøv å være aktiv hver dag. Trening kan hjelpe deg med å sove bedre.
 • Spør legen din om noen av legemidlene dine kan holde deg våken om natten. Medisiner som kan forstyrre søvn inkluderer antidepressiva, betablokkere, og kardiovaskulære legemidler.

Når skal du oppsøke lege

Snakk med legen din hvis du har problemer med å sove. Han eller hun vil gjennomgå symptomene dine og kan kjøre tester for å bekrefte en søvnstilstand. Legen din kan også foreskrive medisin eller behandling for å hjelpe deg med å sove.

Spørsmål til legen din

 • Hvor mange timer skal jeg sove hver natt?
 • Kan medisiner jeg tar påvirke søvnen min?
 • Har jeg et helseproblem som kan påvirke søvnen min?
 • Jeg ser ut til å sove godt, men jeg er sliten hele dagen. Hva er galt?
 • Er det greit å sove i mer enn 20 minutter i løpet av dagen hvis jeg føler at jeg trenger det?