Hjem >> eldre helse >> Vaksiner mot pneumokokker for eldre

Vaksiner mot pneumokokker for eldre

Hva er en pneumokokkvaksine?

En pneumokokkvaksine er en injeksjon som kan forhindre pneumokoksykdom. En pneumokokk sykdom er enhver sykdom som er forårsaket av pneumokokkbakterier, inkludert lungebetennelse. Faktisk, den vanligste årsaken til lungebetennelse er pneumokokkbakterier. Denne typen bakterier kan også forårsake ørebetennelse, bihulebetennelse, og hjernehinnebetennelse.

Voksne 65 år eller eldre er blant de høyeste risikogruppene for å få pneumokoksykdom.

For å forhindre pneumokokk sykdom, det er to typer pneumokokkvaksiner:pneumokokkpolysakkaridvaksinen (PPSV23) og pneumokokkkonjugatvaksinen (PCV13).

Hva er PPSV23?

PPSV23 beskytter mot 23 typer bakterier som forårsaker pneumokoksykdom. Det anbefales for alle voksne 65 år og eldre. Alle med visse medisinske tilstander som er 2 år eller eldre kan også trenge vaksinen.

De fleste trenger bare en dose PPSV23. Men selv om du allerede har hatt en dose før du fylte 65 år, du bør få en ny dose PPSV23 etter at du blir 65. Legen din kan også anbefale at du får en dose av en annen type pneumokokkvaksine, PCV13.

Hva er PCV13?

PCV13 er en vaksine som beskytter mot 13 forskjellige typer bakterier som forårsaker pneumokoksykdom. Spedbarn og små barn får vanligvis 4 doser PCV13:i alderen 12-15 måneder og deretter i 2-årsalderen, 4, og 6. Det anbefales også at alle 2 år eller eldre får PCV13 hvis de har visse medisinske tilstander og de ikke allerede har fått vaksinen.

Din fastlege kan bestemme seg for å gi deg PCV13 hvis du er 65 år og eldre. Han eller hun vil forklare det, hvis du ikke har en immunkompromitterende tilstand, en cerebrospinalvæske lekkasje, eller et cochleaimplantat, du trenger kanskje ikke å ha vaksinen. Derimot, fordi det bidrar til å forhindre at du får lungebetennelse, det anbefales at du velger å ha det uansett. Du og din fastlege vil ta denne avgjørelsen sammen.

Veien til forbedret helse

Vaksiner mot pneumokokker kan beskytte deg mot lungebetennelse, som er smittsom og sprer seg på nært hold, person-til-person kontakt. Lungebetennelse er en infeksjon i lungene og kan føre til mange symptomer, gjelder også:

 • hoste
 • feber
 • pustevansker
 • frysninger
 • bryst smerter
 • får opp slim når du hoster

For eldre, lungebetennelse kan være svært alvorlig og livstruende. Dette gjelder spesielt hvis du har en kronisk tilstand, slik som diabetes eller KOLS. Lungebetennelse kan også utvikle seg etter at du har hatt influensa eller et respiratorisk virus som COVID-19. Det er ekstremt viktig å holde deg oppdatert på influensaskudd hvert år i tillegg til dine pneumokokkvaksiner.

Selv om PPSV23 og PCV13 ikke beskytter mot alle typer lungebetennelse, de kan gjøre det mindre sannsynlig at du vil oppleve alvorlige-og muligens livstruende-komplikasjoner fra sykdommen.

American Academy of Family Physicians anbefaler at eldre som ikke har fått noen vaksine mot pneumokokker, bør få en dose PCV13 først, og deretter en dose PPSV23 6-12 måneder senere. Vaksinene kan ikke gis samtidig. Hvis du nylig har hatt en dose PPSV23, legen din vil vente minst ett år med å gi deg PCV13.

Ting å vurdere

Det er viktig å snakke med fastlegen din før du får noen vaksine. Fortell legen din dersom du har hatt en allergisk reaksjon på vaksiner tidligere eller hvis du har alvorlige allergier. Du bør også fortelle ham eller henne om du føler deg syk. Personer med mindre sykdommer, som forkjølelse, kan fortsatt vaksineres. Men hvis du er moderat eller alvorlig syk, legen din vil kanskje at du skal vente til du føler deg bedre før du får en vaksine.

Det er mulig å få en reaksjon på en vaksine. Hvis du opplever noen av følgende symptomer etter å ha mottatt en av vaksinene, informer legen din.

 • rødhet, opphovning, eller smerter på injeksjonsstedet
 • tap av Appetit
 • feber
 • tap av energi
 • hodepine
 • frysninger
 • irritabilitet

Hvis du ser tegn på en alvorlig allergisk reaksjon etter at du forlater legekontoret, ring 911 og gå til sykehuset umiddelbart.

Spørsmål til legen din

 • Når bør jeg bestille time for å få hver type pneumokokkvaksine?
 • Bør jeg fortsatt få vaksinene hvis jeg nylig har hatt lungebetennelse?
 • Bør jeg vente til jeg blir 65 før jeg får hver dose pneumokokkvaksiner?
 • Hvis jeg har en negativ reaksjon på en type pneumokokkvaksine, har jeg sannsynligvis samme reaksjon på den andre?

Det ble gitt midler til disse pneumokokkressursene gjennom et ubegrenset tilskudd fra Pfizer Independent Grant for Learning and Change (IGLC).