Hjem >> eldre helse >> Omsorg for en slektning som har demens

Omsorg for en slektning som har demens

Relaterte temaer
Omsorg:Ta vare på deg selv mens du bryr deg om andre Les artikkel>>

Omsorg:Ta vare på deg selv mens du bryr deg om andre

Planlegging for fremtiden etter en diagnose av demensLes artikkel>>

Planlegging for fremtiden etter en diagnose av demens

Demens Les artikkel>>

Demens

Hvis din kjære er i de tidlige stadiene av demens, de trenger kanskje ikke mye omsorg. Dette er et godt tidspunkt for deg å lære om slektningens demens og hva du kan forvente. Også, det er en god idé for deg, din slektning, og dine andre familiemedlemmer å planlegge for fremtiden mens din kjære fortsatt kan ta sunne beslutninger.

Hvis din kjære er i midten av demens, holde miljøet trygt. Hold deg til en daglig rutine. Les tipsene nedenfor for ideer om hvordan du takler nye krav og personlighetsendringer knyttet til demens.

Veien til forbedret velvære

Demens påvirker din kjære evne til å kommunisere tanker og følelser. Din kjære vet kanskje ikke hvordan de skal fortelle deg behovene sine. De forstår kanskje ikke hva du vil når du stiller et spørsmål eller sender en forespørsel. Dette kan være frustrerende. Følg disse tipsene for å redusere stress og forbedre kommunikasjonen:

 • Være positiv. Hold stemmen din og kroppsspråket rolig. Kontroller ansiktsuttrykkene dine. Snakk på en hyggelig måte. Og bruk berøring for å gi din kjære kjærlighet.
 • Være klar. Få oppmerksomheten til din kjære. Snakk sakte og rolig. Bruk enkle ord og uttrykk. Du må kanskje gjenta informasjonen eller spørsmålet flere ganger. Ikke bli frustrert når dette skjer. Still ja eller nei spørsmål. Unngå å gi valg hvis det ikke er noen.
 • Anerkjenn følelser. Hvis din kjære er trist, sint, eller opprørt, ikke ignorere det. La dem få vite at du forstår det mens du jobber med å roe dem. For eksempel, du kan si, “Jeg kan se at du er frustrert. La oss gå en tur."

Ta vare på deg selv

Som omsorgsperson for en person som har demens, du må først ta vare på deg selv. Hvis du blir for sliten og frustrert, du vil være mindre i stand til å hjelpe familiemedlemmet ditt. Hvis du trenger en pause, prøv følgende:

 • Be om hjelp fra slektninger, venner, og lokalsamfunnsorganisasjoner.
 • Se etter omsorgsgiverstøttegrupper. Andre mennesker som har de samme problemene, kan ha gode ideer om hvordan de skal håndtere og gjøre det lettere.
 • Vurder pusterom. Pusterom er korttidsomsorg som gis til en person som har demens. Dette gir en kort pause for omsorgspersonen. Denne tjenesten kan være tilgjengelig gjennom en lokal seniorgruppe. Også, den kan leveres av et sosialtjenestebyrå.
 • Vurder barnehager for voksne. Disse sentrene kan gi familiemedlemmet ditt et konsekvent miljø. Også, det gir ham eller henne en sjanse til å sosialisere seg.

Når en kjær har demens, din fastlege kan være en pålitelig ressurs og partner i deres omsorg. Les mer

av Dr. Jason R. Woloski

Ting å vurdere

Omsorg for en du er glad i som har demens er vanskelig. De vil gjennomgå mange endringer. Disse inkluderer:

Opphisselse

Din kjære kan være opphisset. Det kan være av mange forskjellige årsaker. En plutselig endring i omgivelsene eller frustrerende situasjoner kan forårsake dette. Flytte til ny leilighet, hjem, et sykehjem, eller sykehuset kan forårsake uro. Å kle på seg eller svare feil på spørsmål kan forårsake frustrasjon. Det er andre årsaker til uro, også. Disse kan omfatte å bli utfordret om hans eller hennes forvirring. De kan inkludere manglende evne til å gjøre ting de pleide å gjøre. Din kjære kan gråte, bli irritabel, eller prøv å skade andre på en eller annen måte. For å minimere uro, Prøv å:

 • Unngå høye lyder og overstimulering. En ro, hyggelig miljø med kjente ansikter og ting hjelper til med å lette frykt og angst.
 • Sett realistiske forventninger. Å forvente for mye av din kjære kan frustrere og gjøre deg opprørt. La din kjære hjelpe med enkle, morsomme oppgaver. Dette inkluderer måltider, hagearbeid, håndverk, og sortere bilder. Gjør andre oppgaver mindre vanskelige. For eksempel, i stedet for å la din kjære kle seg alene, bare la dem gjøre en del av antrekket. Det kan være en skjorte, en sko, en hatt, etc.
 • Begrens hyppigheten av vanskelige oppgaver. Hvis det er vanskelig å bade eller dusje, få din kjære til å gjøre det annenhver dag. Planlegg vanskelige oppgaver i en tid der din kjære er mindre opphisset.
 • Være positiv. Hyppig ros til familiemedlemmet ditt vil hjelpe dem til å føle seg bedre. Det vil også hjelpe deg.

Søvnproblemer

Demens forårsaker endringer i søvnmønstre. Din kjære kan bli rastløs eller våken om natten. De kan forvirre natt og dag eller sove hele dagen. Eller de kan være mer forvirret om natten generelt. Prøv ett eller flere av følgende hvis din kjære har problemer med å sove:

 • Sett opp en rutine. Hold morgenvåkning og nattetid konsekvent.
 • Gjør tiden på dagen åpenbar. Hold gardiner eller persienner åpne, slik at de kan se dag fra natt. Plasser klokker der de kan se dem.
 • Begrens søppelmat. Kontroller hvor mye koffein, sukker, og usunn mat din kjære bruker.
 • Gjør bevegelse til en prioritet. Sørg for at din kjære får trening hver dag. Unngå å trene for nær sengetid.
 • Begrens napping. For mange lur i løpet av dagen gjør det vanskelig å sove om natten.
 • Gjør soverommet til din kjære avslappende. Sørg for at rommet er stille om natten. Gi et nattlys om natten eller la et svakt lys være på. Total mørke kan skape forvirring.
 • Lindre smerter. Snakk med din kjære lege hvis de har leddgikt eller en annen smertefull tilstand. Dette påvirker søvnkvaliteten.

Vandrende

Å vandre betyr å gå rundt midt på natten. Også, det kan bety å gå hjemmefra eller sykehjemmet uten tillatelse. Enkle ting kan hjelpe med dette problemet. Det er greit at din kjære vandrer på et trygt sted, som i en inngjerdet hage. Ved å tilby et trygt sted, du kan unngå konfrontasjon. Hvis du ikke kan gi et trygt sted for din kjære å vandre, prøv følgende:

 • Blokker dører. Minn din kjære på å ikke gå ut av en bestemt dør. Plasser et stoppskilt på den eller sett et møbel foran den. Et bånd bundet over en dør fungerer som en påminnelse, også. Prøv å skjule dørhåndtaket ved å legge en klutstrimmel over den. Bruk av barnesikringer kan forårsake frustrasjon og uro.
 • Bruk et alarmsystem. Dette vil varsle deg om at din kjære prøver å forlate et bestemt område. Alarmsystemet ditt kan være profesjonelt. Eller det kan være noen tomme bokser knyttet til en snor på dørhåndtaket.
 • Installer spesielle låser. Dette kan være nødvendig. Derimot, Vær oppmerksom på at dette kan være farlig i en husbrann. Hold nøklene nær døren. Sørg for at alle andre familiemedlemmer vet hvor de skal finne nøklene. Lær alle å åpne dørene. Ikke bruk denne metoden hvis din kjære blir alene hjemme.
 • Gi din kjære et identifikasjonsarmbånd. Sørg for at de bærer den. Det bør inneholde personens navn, adresse, telefonnummer og medisinske tilstander i nødstilfeller. Også, Dette er nyttig hvis din kjære går seg vill. Vurder å kjøpe en digital enhet som bruker GPS til å spore en persons oppholdssted.

Hallusinasjoner

Hallusinasjoner er opplevelsen av å se noe som egentlig ikke er der. Hvis din kjære har hallusinasjoner som forårsaker frykt og angst, prøv følgende:

 • Hold rom godt opplyst. Dette bidrar til å minimere skygger.
 • Hold farlige gjenstander utilgjengelig. Dette er for din sikkerhet og for din kjære.
 • Kom med enkle forklaringer. For å roe en du er glad i, gi en enkel grunn til at de ikke skal være redde. Men ikke krangle. Dette øker deres agitasjon.
 • Distrahere ham eller henne. Å involvere din kjære i en hyggelig aktivitet kan bidra til å redusere frykt, angst, og frustrasjon.
 • Snakk med lege. Hvis hallusinasjoner er alvorlige, snakk med din kjære lege. Medisin kan hjelpe.

Spørsmål til legen din

 • Hva om jeg ikke har råd til omsorg?
 • Kan det å være omsorgsperson påvirke helsen min?
 • Hvordan gjenkjenner jeg endringer hos min kjære?
 • Kan en person med demens være voldelig?