Hjem >> ernæring >> Hvorfor lagre pektin for hjemmehermetikk er usunt (+ hva du skal bruke i stedet)

Hvorfor lagre pektin for hjemmehermetikk er usunt (+ hva du skal bruke i stedet)

Pektin er et nesten universelt tilsetningsstoff til kommersielt laget syltetøy og gelé. Selv når den er hjemmelaget, brukes denne ingrediensen ofte for å sikre et konsekvent gelert sluttresultat.

Det mange hjemmelaget syltetøy- og geléentusiaster imidlertid ikke er klar over, er at pektin ikke er en ønskelig ingrediens og bør unngås når et optimalt sunt krydder er målet.

Gratis ukentlig nyhetsbrev + rapport om hemmeligheter med sterk immunitet

Årsakene er tredelt.

Kommersielt pektin

For det første kan pektin lages av mais, og det betyr vanligvis genmodifisert mais med mindre produktet er sertifisert økologisk.

Selv "helt naturlige" fruktversjoner er typisk GMO-baserte, da de inneholder dekstrose og sitronsyre, begge maisavledede produkter. Ta for eksempel en titt på ingrediensene til Sure-Jell, et populært merke som brukes av hermetikkfabrikker:

Sure-Jell-ingredienser: Dekstrose, sitronsyre, fruktpektin.

Selv om fruktpektinet i seg selv ikke er et problem, er GMO dekstrose og sitronsyre definitivt det.

Fruktpektin betyr høyt sukker

En annen grunn til å unngå kommersiell pektin er mengden sukker som kreves for at det skal fungere skikkelig.

For at kommersiell pektin skal stivne, må 55-85 % av syltetøyet eller geléen være sukker. Dette betyr at din hjemmelagde kreasjon ville inneholde mer sukker enn frukt!

Ikke akkurat den typen pålegg du vil at barna skal bruke til frokosttoast før skolen for optimal læring og konsentrasjon.

Unngå merkevarer med lavt sukkerinnhold

Hva med versjoner med lite sukker, spør du kanskje? Denne typen pektin binder seg med kalsium i stedet for sukker for å stivne ordentlig og vil tillate at hjemmeboks kan bruke mye mindre sukker, ikke noe sukker eller litt stevia i stedet.

Pektiner med lavt sukkerinnhold har samme problem som vanlig pektin ved at de vanligvis inneholder GMO-ingredienser. Her er ingrediensene til Sure-Jell med lavt sukkerinnhold:(GMO mais) dekstrose, fruktpektin, fumarsyre, natriumsitrat.

Mens et lavt sukkermerke som Pomonas Universal Pectin bare bruker 100% sitrusavledede ingredienser, er det dessverre ikke et organisk produkt. Sitrustrær er en svært sprøytet avling med alle slags plantevernmidler, inkludert en klasse plantevernmidler kalt kolinesterasehemmere, kjent for å være svært giftig for nervesystemet. Når sitrusfrukter ankommer fabrikken, legges hele frukten inn i maskinene som behandler – plantevernmidler og alt!

I tillegg brukes syrespray for å sikre at hver dråpe juice trekkes ut, inkludert oljen fra huden. Disse giftige restene (ikke oppført på ingrediensetiketten) serveres ikke bare med kommersielle sitrusjuicer, men tilleggsprodukter laget med dem, for eksempel sitruspektin.

Et annet mindre problem er at hvis du har hardt vann med høyt kalsiuminnhold, kan dette føre til at syltetøyet blir for fast, til og med gummiaktig.

Tilsatt pektin?

Hjemmebokser, fortvil ikke! Du trenger egentlig ikke tilsatt pektin når du lager favorittoppskriftene dine på syltetøy og gelé.

Trikset er å bruke frukt som er naturlig høy i pektin som:

 • De fleste epler
 • Druer
 • De fleste bær
 • Crabapples
 • Rips
 • Sitroner
 • Plommer
 • Bringebær

Når du lager syltetøy uten tilsatt pektin, pass på å kun bruke fullmoden frukt. Vask frukten før tilberedning, men ikke bløtlegg den. Fjern stilker, skinn og groper før du skjærer i biter.

For gelé laget uten tilsatt pektin, velg en blanding av 3/4 moden og 1/4 undermoden frukt. Ikke bruk kommersielt hermetisert eller frossen fruktjuice da pektinet er for lite. Knus myke, fullmodne frukter eller bær og skjær den fastere, undermodne frukten i små biter. Bruk fruktskallene og kjernene under koking, da dette vil tilføre ekstra pektin.

Lag din egen!

Hvis du føler at du virkelig trenger å bruke pektin i hjemmet ditt hermetikkarbeid for å sikre konsistente resultater for tiden du bruker, er det best å lage din egen for å sikre et kvalitets-, GMO-fritt, plantevernmiddelfritt produkt.

Her er trinnene i et nøtteskall:

 1. Vask, men ikke skrell omtrent syv store, syrlige ØKOLOGISKE epler. Granny Smith eller crabapples fungerer bra.
 2. Kutt eplene i biter og tilsett fire kopper vann og to spiseskjeer økologisk sitronsaft (ferskpresset er ideelt siden det er mer pektin enn kjøpt i butikken).
 3. Kok blandingen i 40 minutter, og sil den deretter gjennom en ubleket osteklut .
 4. Kok saften i ytterligere 20 minutter, hell den i steriliserte glass og forsegl.
 5. For å teste pektininnholdet i den konsentrerte juicen, rør en spiseskje korn eller tresprit inn i en teskje fruktjuice. IKKE SMAK! Juice som er høy i naturlig pektin vil danne mye tykk gel. De med et gjennomsnittlig pektininnhold vil danne noen få stykker av det gelélignende stoffet. Lav pektinjuice som har lavt pektininnhold vil kun danne små, flassete biter av sediment.

Å kjenne til pektininnholdet i det endelige produktet vil hjelpe deg med å bedømme hvor mye pektin du skal legge til hjemmelagde syltetøy- og geléoppskrifter, som vil variere med hver batch med hjemmelaget pektin du produserer.

Lykke til med hermetikk!

Referanser

(1) Hermetisering, sylting og frysing med Irma Harding
(2) Din egen pektinoppskrift
(3) Sammenligning av lavt sukker vs tradisjonell pektinoppskrift

Mer informasjon

Hvordan lage orangina