Hjem >> ernæring >> 5 bøker om svart mathistorie du bør lese

5 bøker om svart mathistorie du bør lese

I dag er det juni, den eldste nasjonalt feirede høytiden som markerer dagen da mer enn 250, 000 slaver i det vestlige Texas fikk endelig frihet. På denne dagen i 1865, Unionens general Gordon Granger ankom Galveston, Texas for å informere slaver afroamerikanere om deres frihet og at borgerkrigen var over. Mens frigjøringserklæringen trådte i kraft i 1863, det ble ikke implementert i regioner som fortsatt var under konføderert kontroll (derfor er det viktig å ikke forvirre Juneteenth som dagen da alle slaver ble frigjort).

Juneteenth feires hvert år med parader, festivaler, og fester over hele landet ledsaget av mat som hyller afroamerikanernes historie. Fra "rød drink" og andre røde matvarer (vannmelon, frukt paier, etc.) som er symbolsk for slaveri til sjelemat som collard greener, søte poteter, og svartøyde erter, Det er viktig å forstå hvorfor disse matvarene fortsatt serveres i dag. Til den slutten, her er fem bøker om svart mathistorie å lese, og, sørg for å også lese 50+ sort-eide matvarer du kan støtte akkurat nå.

1

Jemima -koden:To århundrer med afroamerikanske kokebøker

Jemima -koden, skrevet av prisbelønte mat- og ernæringsjournalist, Toni Tipton-Martin, inneholder mer enn 150 svarte kokebøker som stammer helt tilbake til 1827. Tipton-Martin gir notater om hver enkelt forfatter og forklarer betydningen av hver kokebok som presenteres. Som sett på nettstedet hennes, "Disse kokebøkene gir førstehånds bevis på at afroamerikanere lagde kreative mesterverk av magre proviant, utdannede unge kokker, drev matvirksomhet, og næret det afroamerikanske samfunnet gjennom den lange kampen for menneskerettigheter. "Jemima-koden utfordrer mangeårige misoppfatninger om afroamerikanske kokker og mat. (Relatert:5 fantastiske kokebøker skrevet av svarte forfattere.)

2

Hver nasjon har sin rett:Svarte kropper og svart mat i det tjuende århundre Amerika

Jennifer Jensen Wallach bygger broen mellom aktivisme og matforbruk i sin roman, Hver nasjon har sin rett . Hun utfordrer også den tradisjonelle fortellingen om sjelmat, spesielt hvordan det ofte blir sett på som en enkelt type afroamerikansk mat. En anmeldelse lagt ut på Graduate Association For Food Studies sier at Wallach, "demonstrerer at inntak ikke bare er en fysisk handling, men en symbolsk utførelse av nasjonal identitet."

I hennes roman, hun avslører hvordan kjente svartmatreformatorer som Booker T. Washington og WEB Du Bois begge trodde at for effektivt å demonstrere statsborgerskap, man må utføre riktige ritualer for matlaging, forbruk, og fordøyelsen.

3

The Cooking Gene:A Journey Through African American Culinary History in the Old South

Skrevet av Michael W. Twitty, en anerkjent mathistoriker, The Cooking Gene, "gir et nytt perspektiv på vårt mest splittende kulturelle spørsmål, løp, i dette opplysende memoaret om det sørlige kjøkkenet og matkulturen som sporer hans aner - både svart og hvitt - gjennom mat, fra Afrika til Amerika og slaveri til frihet. "

I sin James Beard-prisvinnende roman, Twitty går dypt inn i den kontroversielle debatten om hvem som skal krediteres med begynnelsen av det sørlige kjøkkenet, ved å flette historier om sin egen families røtter med den nåværende opphetede politikken rundt opprinnelsen til sjelmat.

4

High on the Hog:A Culinary Journey From Africa to America

Jessica B. Harris illustrerer hvordan afroamerikansk mat ble til, begynte for over 400 år siden da afroamerikanere først ble slaver. En anmeldelse i New York Times sier, "I Sør, slavesmak definerte matlagingsrepertoaret i en bred bue som strakte seg fra ris- og sjømatbeltet til Carolinas til de kreolske og Cajun landene i Louisiana. "Beskrevet som en rystende reise, Harris demonstrerer hvor sentrale afroamerikanere var i å introdusere nye smaker og retter (som gumbo og røde bønner) i det hvite Amerikas eksisterende kulinariske verden.

5

Southern Food and Civil Rights:Feeding the Revolution

Sørmat og sivile rettigheter identifiserer sammenhengen mellom mat som gir næring til afroamerikanernes kamp for frihet. Skrevet av Frederick Douglass Opie, professor i historie og foodways ved Babson College i Massachusetts, boken utforsker spesielt hvordan sørlig komfortmat drev bevegelsen for progressive endringer. For eksempel, Paschals restaurant i Atlanta, Georgia ga både sikkerhet og næring til borgerrettighetsledere. Opie inkluderer også kjære oppskrifter knyttet til denne epoken.

For mer, se Hvordan lokale restauranter støtter Black Lives Matter.