Hjem >> Menns helse >> Nye retningslinjer for screening av aneurisme for mannlige røykere - TheFamily HealthGuide

Nye retningslinjer for screening av aneurisme for mannlige røykere - TheFamily HealthGuide

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Nye retningslinjer for screening av aneurisme for mannlige røykere

De aorta er kroppens største blodkar. Det begynner kl venstre ventrikkel, hjertets viktigste pumpekammer, hodet mot nakken noen få centimeter, og reiser deretter ned bak på brystet og inn i magen. Den syv-tommers strekningen av fartøyet i magen kalles abdominal aorta. Hos noen mennesker, en del av abdominal aorta kan svekkes og bule ut, en tilstand som kalles abdominal aorta aneurisme (AAA).

AAA er mer sannsynlig å dannes hos personer som har åreforkalkning eller som har risikofaktorer som kan forårsake åreforkalkning, for eksempel høyt kolesterolnivå, høyt blodtrykk, diabetes, eller røyking. Abdominell aortaaneurisme er mer vanlig hos menn enn hos kvinner, og denne risikoen øker hos menn som røyker eller pleide å røyke. Også, personer i alderen 65 år og eldre har størst risiko for abdominal aortaaneurisme. AAAer har også en tendens til å kjøre i familier.

Hvis aneurismen blir for stor, det kan sprekke og forårsake rask, overdådig, og ofte dødelig blødning. Leger følger tett pasienter som har AAA. Men hvordan vet en person om de har en AAA eller ikke? Inntil nylig, klinikere har sjekket for dette problemet under en persons helseundersøkelse for å prøve å kjenne etter en bulende aneurisme i magen. Hvis en lege tror at han eller hun føler et aneurisme, det bestilles ultralyd eller CT -skanning. Men ingen legers fingre er perfekte til å oppdage aneurismer, og inntil nylig har det ikke vært klare retningslinjer for screening av mennesker for dette problemet.

Det endret seg i januar 2005, da U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) foreslo at menn mellom 65 og 75 år som noen gang har røkt (både nåværende og tidligere røykere), bli screenet for abdominal aortaaneurisme gjennom en engangs ultralydundersøkelse. Dette er første gang screening av abdominal aortaaneurisme er blitt behandlet av USPSTF. De nye anbefalingene kommer fra en gjennomgang av fire forskningsforsøk om fordelene ved screening for AAA. En av disse studiene, utgitt i 2002 Lancet artikkel, undersøkt 67, 800 menn i alderen 65 til 75 år, utfører en ultralydsskanning for AAA på halvparten. Forskere oppdaget at risikoen for død på grunn av abdominal aortaaneurisme var 42% lavere hos de mennene som ble screenet mot de som ikke var det. Screening identifiserte større AAA, som førte til kirurgisk inngrep som reddet liv.

Når en abdominal aortaaneurisme vokser til mer enn 5,5 cm på tvers, sjansen for at den brister begynner å øke dramatisk. En bristet aneurisme har vanligvis katastrofale konsekvenser - briste AAA -er dreper mer enn 15, 000 amerikanere i året. Nye bevis viser at screening og kirurgi for AAA kan redusere dette tallet dramatisk.

Februar 2005 oppdatering