Hjem >> Menns helse >> Den nølende hosten

Den nølende hosten

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Vedvarende hoste, vanlige årsaker og kurer

Hva er det som naser hoste, og hva kan du gjøre for å kurere det? Hoste et minutt eller to, og du tror kanskje at noe har "gått ned feil rør". Hoste for en dag eller to, og du tror du har fått forkjølelse eller influensa. Etter en uke, bronkitt eller allergi kan du tenke på. Men etter tre eller fire uker, tankene begynner å rase, og bekymringen begynner å øke.

For mange folk, kronisk hoste øker kreften. Men er kreft virkelig en vanlig årsak til hoste som henger? Og hvis det ikke er det, hva er - og hva kan du gjøre for å dempe en vond hoste?

Hva er en hoste?

Selv om folkelig visdom ser på hoste som en alvorlig tegn på sykdom - Hva sa den ene kisten til den andre? "Jeg hører deg kiste" - hosten er faktisk en viktig spiller i kroppens forsvar mot sykdom. Hoste driver ut slim, mikrober, og fremmede partikler fra luftveiene, beskytter lungene mot infeksjon og betennelse.

Hosten begynner med et første gisp som trekker luft dypt inn i lungene. Neste, glottiene lukkes, legge et lokk over luftrøret, eller luftrør. Det tredje trinnet er den kraftige sammentrekningen av musklene i brystkassen, mageregionen, og membran (se figur). Ved normal pust, disse musklene skyver luft forsiktig fra lungene opp gjennom nesen og munnen. Men når glottis er stengt, luften kan ikke bevege seg ut, så enormt trykk bygger seg opp i luftpassasjene. Endelig, glottis svinger opp og luften suser ut. Og det er ganske travelt; i kraftig hoste, luften beveger seg ut med nesten lydens hastighet, skape den bjeffende eller kinkende lyden som vi kaller hoste.

Anatomi av en hoste

En hoste kan være bevisst, frivillig handling eller en ukontrollabel, ufrivillig refleks. I sistnevnte tilfelle, stimulering av nerver i strupehodet ("taleboks") og luftveier starter hele prosessen. Disse nervene kan bli irritert av infeksjoner, allergi, kald luft, svulster, kjemiske midler som røyk, mekaniske faktorer som støvpartikler, eller ved normale kroppsvæsker som neseslim eller magesyre. Det er ikke rart, deretter, at så mange forskjellige ting kan utløse hoste.

Den kroniske hosten

Alle hoster, og ingen bekymrer seg for en og annen hoste. Mange akutte sykdommer - alt fra høysnue og forkjølelse til bronkitt og lungebetennelse - gir tilbakevendende hoste. Men hosten som følger med akutte sykdommer, løser seg i løpet av få dager til noen uker. I motsetning, en kronisk hoste er forskjellig definert som en som henger i mer enn tre til åtte uker, noen ganger varer i måneder eller år.

Kronisk hoste er vanlig, så hyppig at det er en av de vanligste årsakene til å oppsøke lege. I tillegg til å bekymre deg for årsaken til hosten, pasienter opplever frustrasjon og angst, spesielt hvis diagnose og behandling strekker seg over uker, som ofte er tilfelle. Hoste avbryter søvn, produserer tretthet og svekker konsentrasjon og arbeidsytelse. I denne alderen med skumle nye virus, sosiale interaksjoner kan lide. Og hoste kan også ha viktige fysiske konsekvenser, alt fra urininkontinens til besvimelse og ødelagte ribbein. Mellom medisinske tester, tapt produktivitet på jobb, midler som ikke hjelper, og behandlinger som gjør det, hoste kan bli dyrt.

Hva forårsaker kronisk hoste?

Røyking er en hovedårsak. Før eller senere, de fleste sigarettrøykere utvikler en kronisk "røykerhoste". Kjemisk irritasjon er ansvarlig - men de samme skadelige kjemikaliene som forårsaker den enkle røykerens hoste kan føre til langt mer alvorlige tilstander, som bronkitt, emfysem, lungebetennelse, og lungekreft. Kronisk hoste er alltid en årsak til bekymring for røykere.

En langvarig hoste er også en bekymring for ikke -røykere. Heldigvis, godartede problemer er ansvarlig for de fleste kroniske hoste hos ikke -røykere. Godartet eller ikke, vedvarende hoste kan forårsake bekymring, flause, utmattelse, og mer. Derfor bør kronisk hoste diagnostiseres og behandles før de henger for lenge.

Dusinvis av tilstander kan forårsake tilbakevendende, dvelende hoste, men brorparten skyldes bare fem:postnasal drypp, astma, gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), kronisk bronkitt, og behandling med ACE -hemmere, brukes for høyt blodtrykk. Mange mennesker har flere av disse forholdene, men hos røykere, de tre første, hver for seg eller i kombinasjon, står for nesten alle kroniske hoster. De viktigste årsakene til langvarig hoste er listet opp nedenfor.

Vedvarende hoste:Viktigste årsaker

Vanlige årsaker til en hostende hoste

 • Postnasal drypp
 • Astma
 • Gastroøsofageal reflukssykdom
 • Kronisk bronkitt; bronkiektase
 • Behandling med ACE -hemmere

Mindre vanlige årsaker til en hostende hoste

 • Luftbårne miljøirriterende
 • Aspirasjon under svelging
 • Hjertefeil
 • Lungeinfeksjoner
 • Kikhoste (kikhoste)
 • Lungekreft
 • Andre lungesykdommer
 • Psykologiske lidelser

Vanlig hos røykere

 • Tobaksrøyk selv
 • Lungekreft
 • Lungeinfeksjoner

Hvis du er som de fleste med en dvelende hoste, vurdere disse hovedårsakene:

1. Postnasal drypp (også kalt det øvre luftveis hostesyndrom). Den menneskelige nesen er mer enn luktens organ. Det er også inngangsporten til nedre luftveier. Som sådan, jobben er å kondisjonere luften som passerer gjennom på vei til lungene. Nesen varmer luften som er kul, tilfører fuktighet til tørr luft, og fjerner partikler fra luften som er skitten. Nesemembranene utfører alle tre oppgavene ved å produsere slim som er varmt, fuktig, og klissete.

Selv om nesen er vokter for de mer delikate lungene, den er gjenstand for egne problemer. Virus, allergi, bihulebetennelse, støvpartikler, og luftbårne kjemikalier kan alle irritere nesemembranene. Membranene reagerer på skade ved å produsere mer slim - og i motsetning til normalt slim, det er tynt, vannaktig, og rennende.

Alt det slimet må gå et sted. Når det drypper ut av nesen, det er en plage. Men når det drypper ned i halsen, det kiler nervene i nesopharynx, utløser hoste. I noen tilfeller, selve nesen er skylden (rhinitt), men i andre, et forlenget postnasalt drypp henger etter en viral infeksjon i øvre luftveier; noen kaller denne varianten for en post-smittsom hoste.

I typiske tilfeller, pasienter med postnasal drypphoste mer om natten, og de er ofte klar over en kilende følelse bak i halsen. Men de kan hoste i løpet av dagen, og halsen kan være irritert og sår eller helt fin.

Den beste måten å finne ut om en kronisk hoste er et resultat av postnasal drypp, er å prøve behandling. Ikke -reseptbelagte dekongestant- eller antihistamintabletter er det første trinnet. De fleste inneholder en decongestant, et antihistamin, eller en kombinasjon av de to. I en eller annen form, disse medisinene er generelt effektive og trygge, men noen mennesker klager over et rennende hjerte og en oppstemt følelse (på grunn av decongestant), mens andre føler seg søvnige (på grunn av antihistamin). Menn med godartet prostatahyperplasi (BPH) kan ha problemer med å passere urin mens de tar decongestants, og antihistaminer kan av og til utløse akutt glaukom. Som med alle medisiner, les instruksjonene nøye.

Hjemmemedisiner kan også hjelpe. Inhalering av damp fra en varm dusj eller vannkoker er det enkleste. Nasal vanning kan også hjelpe ved å rense ut irriterende sekreter. Du kan kjøpe saltvannsspray på apoteket, eller du kan gjøre det selv. Først, suge en ren vaskeklut i et basseng som inneholder ⅛ teskje bordsalt for hver kopp vann. Neste, Hold den dryppende våte kluten opp til neseborene dine og sniff i saltoppløsningen. Hvis vanning med saltvann ser ut til å hjelpe, gjenta dem en til tre ganger om dagen.

Postnasal drypp er den viktigste årsaken til dvelende hoste. Men det er langt fra den eneste årsaken.

2. Astma. Pustende pust og åndenød er de vanlige symptomene på astma. Men ikke alle pasienter med astma hvesende. Faktisk, noen hoster bare.

Astma skyldes bronkospasme, det midlertidige, reversibel innsnevring av de mellomstore rørene som fører luft inn i lungene. I de fleste tilfeller, at luften gir en pipende eller pipende lyd når den beveger seg gjennom innsnevrede passasjer. Overdreven slimproduksjon, kortpustethet, og hoste er de andre klassiske symptomene på astma. Men ved hoste-variant astma, hoste er det eneste symptomet.

I de fleste tilfeller, hoste-variant astma gir en vedvarende, tørr hoste som oppstår døgnet rundt, men kan begynne om natten. Eksponering for allergener, støv, eller kald luft utløser ofte hoste, som trening.

Hvis leger mistenker at astma er ansvarlig for kronisk hoste, de kan bestille lungefunksjonstester for å bekrefte diagnosen; hvis disse testene ikke er avgjørende, pasienter kan bli bedt om å inhalere små doser metakolin, et stoff som ofte utløser hvesenhet hos astmatikere.

En annen tilnærming til diagnosen hoste-variant astma er å se om hosten reagerer på anti-astmatisk behandling. Leger foreslår ofte en bronkodilaterende spray som albuterol (Proventil, Ventolin). Det er kort skuespill. Så, i tillegg kan legen din foreskrive et inhalert kortiko -steroid, slik som flutikason (Flovent), triamcinolon (Azmacort) eller budesonide (Pulmicort).

Hvis du har en kronisk hoste som kan skyldes astma, be legen din vurdere å teste eller behandle. Men hvis astma ikke er svaret, be ham tenke på den tredje viktigste årsaken til hosten som henger.

3. Gastroøsofageal reflukssykdom. Akkurat som folk blir overrasket over å vite at astma kan forårsake hoste uten piping; mange mennesker er sjokkert over å vite at gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan forårsake hoste uten halsbrann.

GERD oppstår når mageinnholdet beveger seg oppstrøms, tar seg opp i spiserøret i stedet for ned i tarmen. Halsbrann er det vanlige symptomet; raping, en sur smak i munnen, og dårlig ånde er også vanlig. Men syre irriterer også nerver i nedre spiserør, og disse nervene kan utløse hosterefleksen selv uten nødssignalet om smerte. Faktisk, opptil en tredjedel av pasientene med GERD er smertefrie, klager i stedet for hoste, tilbakevendende laryngitt, eller uforklarlig halsbetennelse.

GERD kan være vanskelig å diagnostisere når det ikke er smerter. Barium svelge røntgenstråler og esophagoscopy kan hjelpe, men gullstandarden er esophageal pH -overvåking, der pasienten svelger en sonde som forblir i nedre spiserøret i 24 timer for å oppdage tilstedeværelse av syre. Det er ikke så ubehagelig som det høres ut, men det er dyrt og upraktisk.

Som med de andre årsakene til kronisk hoste, en enklere tilnærming til diagnose er å prøve behandling. Du kan begynne på egen hånd. Unngå alkohol og mat som ofte utløser GERD, inkludert de som inneholder sjokolade, peppermynte, koffein, hvitløk, løk, sitrusfrukter, tomatsaus, eller mye fett. Spis små måltider, og legg deg ikke ned før to timer etter at du har spist. Ta flytende antacida, spesielt ved sengetid, og vurder å heve hodet på sengen din eller sove på en kileformet pute for å holde mageinnholdet flytende om natten.

Hvis du stadig hoster etter en uke eller så, du kan legge til en reseptfri syreundertrykkende. I dag er det mange å velge mellom, inkludert ranitidin (Zantac), cimetidin (Tagamet), famotidin (Pepcid), omeprazol (Prilosec) og lansoprazol (Prevacid). Sterkere versjoner er tilgjengelig på resept.

Det kan ta tre eller fire uker med gradvis eskalerende behandling for å kontrollere GERD. Men hvis programmet ditt ikke fungerer, du hoster sannsynligvis av en annen grunn.

4. Kronisk bronkitt og bronkiektase. Kronisk bronkitt er vedvarende betennelse i bronkialrørene som forårsaker innsnevring av luftveier og produksjon av overflødig slim. Det skjer vanligvis fra tobakkbruk eller langvarig eksponering til høye nivåer av industrielle luftforurensninger. Bronkiektase er også et resultat av kronisk betennelse som skader veggene i bronkialrørene. I begge variantene, betennelsen fører til kronisk hoste. Den mest effektive behandlingen er å slutte å røyke og unngå luftforurensninger. I tillegg, legen din kan foreskrive en kortikosteroidinhalator, vanligvis med en langtidsvirkende bronkodilatator. Personer med kronisk bronkitt er utsatt for bluss. Leger kaller dem KOLS -forverring. Hovedsymptomene er økt hoste, tykk mørk slimproduksjon, kortpustethet, og tretthet. Behandlingen inkluderer antibiotika og et oralt kortikosteroid, vanligvis prednison.

5. Terapi med angiotensin-konverterende-enzym (ACE) hemmere. ACE -hemmere som enalapril (Vasotec, generisk), lisinopril (Prinivil, Zestril, generisk), så vel som mange andre, har inntatt en fremtredende rolle i behandlingen av høyt blodtrykk og hjertesvikt.

ACE -hemmere favoriseres av mange leger fordi de gir gode resultater og har få bivirkninger, med ett unntak - en vedvarende hoste. Det forekommer hos opptil 20% av mennesker som tar en ACE -hemmer. Det første symptomet er ofte bare en halskile, etterfulgt av en tørr hoste som kan begynne så snart som tre uker eller så sent som ett år etter at medisinen er startet. Når hosten begynner, det henger og henger.

Hvis hosten er mild, pasienter kan velge å fortsette medisinen, eller de hoster mindre hvis de bytter til en annen ACE -hemmer. Men den eneste måten å eliminere alvorlig hoste forårsaket av en ACE -hemmer er å bytte til en annen type antihypertensiv medisin. Heldigvis, mange er tilgjengelige, inkludert angiotensinreseptorblokkere (ARB) som losartan (Cozaar) og valsartan (Diovan)-legemidler som virker som ACE-hemmere uten å forårsake hoste.

Når skal du bekymre deg for en konstant hoste

Selv om en kronisk hoste vanligvis ikke er alvorlig, advarselssymptomer krever rask medisinsk behandling. Symptomene inkluderer:

 • Feber, spesielt hvis den er høy eller langvarig
 • Rikelig sputumproduksjon
 • Hoster blod
 • Kortpustethet
 • Vekttap
 • Svakhet, utmattelse, tap av Appetit
 • Brystsmerter som ikke er forårsaket av hosten i seg selv
 • Nattesvette
 • Piping

Mindre vanlige hosteårsaker

Hos ikke -røykere, de fem store står for mer enn ni av hver 10 kroniske hoste. Men andre problemer kan - og gjør - forårsake dvelende hoste.

Lungeinfeksjoner få folk til å hoste. De fleste tilfeller av lungebetennelse er akutte infeksjoner som krever rask diagnose og behandling. Derimot, noen lungeinfeksjoner kan være mer sløv og kan forårsake vedvarende hoste. Feber er en viktig ledetråd til smittsomme årsaker til vedvarende hoste.

Kikhoste (kikhoste) er en luftveisinfeksjon som kan forårsake alvorlige problemer hos barn som ikke er immunisert riktig med difteri-kikhoste-stivkrampe (DPT) vaksine. Kikhoste begynte å dukke opp igjen hos ungdom og voksne fordi de opprinnelige tetanus-difteriforsterkningsskuddene ikke dekket kikhoste og vaksinens effektivitet forsvinner over tid.

Hjertesykdom kan maskere seg som lungesykdom hvis hoste og andpustenhet er hovedsymptomene. Det er en vanlig forekomst hos pasienter med hjertesvikt (HF). Hosten deres er mest uttalt når de ligger flatt, så de tyr ofte til å sove på putene. Hosten mot HF kan være tørr, eller det kan produsere tynt, skummende hvitt sputum. Ben hevelse, utmattelse, og treningsintoleranse er andre vanlige symptomer på HF.

Unormal svelging kan føre til vedvarende hoste hvis mat utløser hosterefleksen ved å gå nedover "luftrøret" i stedet for "matrøret". Kalt aspirasjon, problemet oppstår hovedsakelig hos personer med slag eller andre nevrologiske lidelser som hemmer normal svelging.

Miljøirriterende kan utløse hosterefleksen, ikke bare én gang, men med nesten hvert luftpust full av kjemikalier eller partikler som spenner fra svoveldioksid til nitrogenoksid til støv og mugg. Selv ren luft kan utløse hoste hvis det er for tørt eller for kaldt.

Lungekreft hører absolutt til på listen over lidelser som forårsaker vedvarende hoste. Heldigvis, selv om, det er ikke høyt på listen, i hvert fall hos røykere.

Understreke. Psykiske faktorer kan gi mange fysiske symptomer, inkludert hoste. Psykogen hoste øker i perioder med stress og forsvinner under søvn.

Hostemedisin

Hvis du ikke tror at hoste er en vanlig klage, bare gå til nærmeste apotek. Du finner et forvirrende utvalg av sirup, spray, tabletter, og pastiller designet for å kontrollere hoste. Du vil også se en jevn strøm av kunder som hoster opp masse penger for å kjøpe produkter som kan være ineffektive.

Mange hostemedisiner inneholder slimløsende midler, forbindelser beregnet på å løsne sputum, gjør det lettere å fjerne. Guaifenesin er det mest populære slimløsende middelet. Dessverre, det er lite vitenskapelig bevis på at slimløsende midler er effektive. Du vil sannsynligvis gjøre det like bra ved å bruke en luftfukter og drikke mye vann.

Hostedempende midler er også veldig populære. Ikke -reseptbelagte midler som dekstrometorfan kan delvis undertrykke hosterefleksen, fremme pasientkomfort. Reseptbelagte hostesirup med kodein pleier å være mer effektive. Ved riktig bruk, hostedempende midler kan redusere ubehag; huske, selv om, at fordi hoste kan tjene en nyttig funksjon, det skal ikke alltid undertrykkes.

Medisinerte pastiller og hostedråper er blant de mest solgte hostemedisinene. Disse produktene inneholder forskjellige kombinasjoner av mentol, kamfer, eukalyptus olje, honning, og andre ingredienser. Som med flytende hostemedisiner, noen inneholder også lokalbedøvelse. Til tross for deres popularitet, det er ingen bevis for at medisinsk hostedråper er mer effektive enn enkle harde godterier.

Å finne kroniske hoste årsaker og kurer

Ikke ignorere en kronisk hoste - men ikke få panikk bare fordi hosten din henger i mer enn tre eller fire uker. Oftest, puslespillet kan løses uten forseggjorte tester, og problemet kan rettes opp med enkle behandlinger. Faktisk, du kan kanskje diagnostisere og behandle deg selv, spesielt hvis postnasal drypp eller gastroøsofageal refluks er synderen. Selv om, legen din kan også hjelpe. I de fleste tilfeller, det vil ikke ta mye mer enn et stetoskop og et behandlingsforsøk eller to. Men hvis hosten din ledsages av sputumproduksjon, blodig oppspytt, feber, vekttap, nattesvette, andpustenhet, unødig tretthet, eller brystsmerter, bør du kontakte legen din umiddelbart.

bilde:© Sebarnes | Dreamstime.com