Hjem >> Menns helse >> Prostatakreft lever som den er født:langsomt voksende og godartet eller raskt voksende og farlig

Prostatakreft lever som den er født:langsomt voksende og godartet eller raskt voksende og farlig

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

I år, mer enn 238, 000 amerikanske menn vil få diagnosen prostatakreft. I de fleste tilfeller, kreften består av små knuter av unormale celler som vokser sakte i prostatakjertelen i valnøttstørrelse. Hos mange menn, kreftcellene vokser så sakte at de aldri går fri av kjertelen, spredt til fjerne steder, og utgjør en alvorlig risiko for helse og levetid.

Bevis vokser at tidlig behandling med kirurgi eller stråling forhindrer relativt få menn i å til slutt dø av prostatakreft, mens mange med urin- eller erektilproblemer og andre bivirkninger etterlates. Som et resultat, flere menn kan være villige til å vurdere en strategi som kalles aktiv overvåking, der leger overvåker lavrisikokreft nøye og vurderer behandling bare når sykdommen ser ut til å gjøre truende bevegelser mot å vokse og spre seg.

Denne uka, en studie av Harvard -forskere fant at aggressiviteten til prostatakreft ved diagnosen ser ut til å være stabil over tid for de fleste menn. Hvis det er sant, da kan rask behandling være forbeholdt kreftformer som mest sannsynlig utgjør en trussel, mens menn med rimelighet kan velge å se og vente i andre tilfeller.

“Hvis du har valgt aktiv overvåking, da kan dette muligens få deg til å føle deg mer trygg på din beslutning, ”Sier Kathryn L. Penney, Sc.D., instruktør i medisin ved Harvard Medical School og hovedforfatter av en rapport som ble publisert i dag i tidsskriftet Kreftforskning .

Kreftdødelighet satt tidlig

Studien så etter endringer i kreft aggressivitet hos menn diagnostisert med prostatakreft fra 1982 til 2004. Alle mennene hadde prostata fjernet etter diagnosen, og biopsiprøver ble tatt fra kjertlene. Harvard -teamet undersøkte prøvene på nytt og vurderte dem ved hjelp av et verktøy kalt Gleason -poengsummen, som tildeler et tall fra 2 til 10 basert på hvor unormale cellene ser ut under et mikroskop. Høy score eller “kreft av høy kvalitet” pleier å være den mest dødelige.

I løpet av studieperioden, færre og færre menn fikk diagnosen avansert, sent stadium av prostatakreft som hadde spredt seg utover prostatakjertelen. Dette gjenspeiler den økende bruken av prostata-spesifikt antigen (PSA) -testing for å diagnostisere prostatakreft tidligere og tidligere. I motsetning, andelen kreft av høy kvalitet, målt ved Gleason -poengsummen, forble relativt stabil i stedet for gradvis å bli mer aggressiv. Tidligere studier har sett et lignende mønster.

"Det er en veldig interessant studie som bekrefter hva tidligere studier har funnet, ”Sier Dr. Marc B. Garnick, en prostatakreftspesialist ved Harvard-tilknyttede Beth Israel Deaconess Medical Center som ikke var involvert i studien. "Det kan være sjeldne unntak, men i de aller fleste kreftene er født med en bestemt Gleason -poengsum. ”

Det betyr at de fleste prostatakreft som ser ut til å vokse sakte ved diagnosen, kan forbli så lenge at mannen sannsynligvis vil dø av en annen årsak før kreften sprer seg utover prostata. "De som er lavgradige og sløv vil sannsynligvis ikke forårsake problemer i en manns liv, Sier Dr. Garnick, redaktør av Årsrapport om prostata sykdommer , fra Harvard Medical School. På den andre siden, han legger til, de fleste høykvalitets prostatakreft er også født på den måten og vil oppføre seg aggressivt.

Gleason -karakter er en av de beste prediktorene for prostatakreftdød. "Menn med lavgradig sykdom er mye mindre sannsynlig å dø av prostatakreft enn menn med kreft av høy kvalitet, Sier Penney. Hun advarer, selv om, at studien så på menn som en gruppe, og i denne befolkningen syntes Gleason -karakteren å være ganske stabil. "Du kan se progresjon hos et individ, men vi tror det er uvanlig, " hun sier. "Vi kan bare ikke utelukke denne muligheten i vår studie."

Hvordan fungerer aktiv overvåkning

Gleason -poengsummen er bare en måte som leger overvåker prostatakreft under aktiv overvåking. De gjør også periodiske oppfølgingsbiopsier og måler PSA-nivåer, som kan stige hvis kreft begynner å spre seg i prostata. Leger kan anbefale behandling raskere hvis PSA begynner å stige raskt eller hvis en oppfølgingsbiopsi avslører en høyere Gleason -score eller mer utbredt kreft i prostata. Det er en unøyaktig vitenskap som er avhengig av legens dyktighet og erfaring og en manns vilje til å vente på tegn på at kreft utgjør en klar trussel før du velger behandling og potensialet for bivirkninger.

Penney sier at hun og hennes Harvard -kolleger er blant de mange forskerne som nå søker etter bedre måter å forutsi hvilken prostatakreft som sannsynligvis vil være dødelig og som kan overvåkes og ikke behandles. Svaret kan bli funnet i genetiske endringer i prostatakreftceller som signaliserer en høyere trussel. Men det er langt fra garantert å finne en bedre måte å forutsi hvilke prostatakreft som sannsynligvis vil bli dødelige.

"Noen [forskere] mener det ikke er mulig, ”Sier Penney. "Etter at kreften er diagnostisert, så mange ting kan forandre seg på ukjente måter. " Kosthold, trening, og andre livsstilsfaktorer, for eksempel, kan påvirke om prostatakreft med lav risiko blir mer aggressiv eller truende over tid.