Hjem >> hjertesykdom >> Når aortadisseksjon slår til uten forvarsel

Når aortadisseksjon slår til uten forvarsel

Som Darcy Way lærte, kan en plutselig aortadisseksjon være dødelig. Men lykken var på hans side i februar i fjor.

Darcy Ways aortadisseksjon kan ha drept ham, hvis ikke for den raske innsatsen fra nødhjelpspersonell og et medisinsk flyteam.

Dette scenariet på riktig sted og rett tid fikk ham til å føle at stjernene var på linje.

MER FRA MICHIGAN:Registrer deg for vårt ukentlige nyhetsbrev

"Ting kan lett ha tatt en annen vending den dagen, med et helt annet resultat," sier Way. «Jeg teller mine velsignelser hver dag.»

Way, senioroffiser for Michigan Tech Athletics ved Michigan Technological University i byen Houghton på Upper Peninsula, var på vei til en brunsj for skolens seniorhockeyspillere da ting begynte å gå galt.

58-åringen sier han husker at han svingte inn på motorveien nær Houghton sentrum, men husker ikke at han kjørte på rødt lys, krysset motorveiens midtlinje og kolliderte med to kjøretøy før bilen hans stoppet.

Han hadde mørklagt.

Way ble hastet til et nærliggende sykehus hvor en CT-skanning avslørte en aortadisseksjon.

Risikofaktorer og symptomer på aortadisseksjon

Aortadisseksjon er en alvorlig tilstand der det oppstår en rift i veggen av aorta, hovedpulsåren som fører blod ut av hjertet. Når riften strekker seg langs aortaveggen, kan blod strømme inn mellom lagene i blodåreveggen, noe som kan føre til aortaruptur eller nedsatt blodtilførsel til organer.

Risikofaktorer for aortadisseksjon inkluderer:

  • Ukontrollert høyt blodtrykk

  • Herding av arteriene (aterosklerose)

  • En allerede eksisterende aortaaneurisme

  • En bikuspidal aortaklaff

Visse genetiske sykdommer, inkludert Turners syndrom, Marfan syndrom og Ehlers-Danlos syndrom, kan også øke risikoen for å ha en.

Mens Ways eneste symptom var tap av bevissthet, inkluderer andre symptomer assosiert med aortadisseksjon:

  • Plutselige alvorlige bryst- eller øvre ryggsmerter (beskrevet som en rivende eller rivende følelse) som stråler til nakken eller nedover ryggen

  • Kortpustethet

  • Plutselige problemer med å snakke, tap av syn, svakhet eller lammelse på den ene siden av kroppen

Rask handling

Da lokale leger fant ut at de ikke kunne behandle Ways livstruende tilstand, ble et University of Michigan Survival Flight-team sendt. Fire timer senere var Way på et UM-operasjonsrom med Himanshu Patel, M.D., som utførte åpen hjerteoperasjon for å reparere Ways revne aorta mens han reddet aortaklaffen hans. Denne tradisjonelle behandlingen for aortadisseksjon involverer et syntetisk transplantat plassert der disseksjonen skjedde, slik at blodet strømmer normalt, sier Patel.

SE OGSÅ:Etter aortadisseksjon og intens kirurgi, et "mirakel"

Mens Ways kone, Kim, kjørte åtte timer fra ekteparets hjem i Eau Claire, Wisconsin, holdt datteren Elizabeth, en sykepleier i Traverse City, Michigan, henne informert om hva som skjedde.

"Vi visste at de fleste aldri kommer seg til sykehuset etter å ha hatt en aortadisseksjon," sier Kim, som beskriver ektemannens overlevelse og bedring som mirakuløs.

"Operasjonen hans ble utført på en søndag, på fredag ​​var han i en nedtrappingsavdeling, og han var hjemme i bedring neste tirsdag."

Mens en undersøkelse av Ways internist en uke før disseksjonen ikke avdekket noen advarselstegn, døde faren og bestefaren hans av hjerterelaterte komplikasjoner i relativt ung alder, noe som pekte på en potensiell genetisk komponent.

I dag følger Way mye nærmere helsen sin. "Jeg spiser bedre, trener og overvåker blodtrykket mitt. Dette har vært en stor vekker," sier han og legger til at han er takknemlig for alle som har vært med på å redde livet hans, "inkludert traumeteamet, Dr. Patel og hele UM-staben."

Kim er overbevist om at noen passet på mannen hennes den dagen. «Alt som måtte skje for å holde Darcy i live den dagen gjorde skje. Vi er så veldig takknemlige."