Hjem >> hjertesykdom >> Er tidlig oppdagelse og behandling best?

Er tidlig oppdagelse og behandling best?

.content-repository-content img {object-fit:cover; }

Gjennom hele min medisinske karriere, Jeg har hørt uttalelser som disse:

Tidlig oppdagelse gir den beste muligheten for kur.

Hvis du venter på symptomer, du har ventet for lenge.

Kunnskap er makt, og jo før du har informasjonen, jo bedre.

Over tid, Jeg har innsett at de ofte er usanne. Mange helsemessige forhold går over av seg selv. I slike tilfeller, tidlig testing kan utgjøre bortkastet innsats, tid, og medisinske kostnader. Noen tester er invasive og har en betydelig risiko for komplikasjoner. Og mindre abnormiteter kan føre til flere tester. Det er også angst for å vente på resultater, eller lære at du har en abnormitet av usikker betydning som krever ytterligere evaluering.

Hvorfor vente? Hvorfor ikke bare teste og behandle med en gang?

Noen ganger, "kuren" er tidens gang. Det er en grunn til at mange leger vil foreslå våken venting i stedet for aggressiv testing. Kunnskap er bare makt hvis det er noe nyttig du kan gjøre med det. Og mange tilstander er ikke verdt å vite om eller behandle før de forårsaker symptomer.

På grunn av dette, American Board of Internal Medicine Foundation lanserte kampanjen Choosing Wisely i 2012. Målet er å oppmuntre til mer selektive, bevisbasert testing og behandling, og for å motvirke unødvendige tester og omsorg.

Seks forhold der tidlig oppdagelse og behandling ikke er klart nyttig

  • Enkelte leukemier og lymfomer. Mens ondartet, noen leukemier og lymfomer kan utvikle seg så sakte at risikoen ved behandling oppveier fordelene. For eksempel, ingen terapi kan anbefales for tidlig stadium av kronisk lymfatisk leukemi som ikke forårsaker symptomer.
  • Sarkoidose . Denne tilstanden av ukjent årsak forårsaker ofte forstørrede lymfeknuter og betennelse i en rekke organer. Men når det ikke er noen symptomer, normal fysisk undersøkelse, og normale resultater av rutinemessig testing, ingen behandling kan være berettiget.
  • Noen typer prostatakreft . For menn med prostatakreft som ikke har spredd seg utenfor prostatakjertelen og som har et ikke -aggressivt utseende under mikroskopet, nøye overvåking uten behandling kan anbefales. Denne anerkjennelsen har ført til usikkerhet om det skal screenes for prostatakreft (for eksempel med en blodprøve kalt PSA).
  • Artrose . Dette er den vanligste typen leddgikt og er nesten universell med stigende alder. Ingen behandling kan være berettiget hvis symptomene er milde.
  • Svakt forhøyet LDL -kolesterol hos personer med lav risiko for kardiovaskulær sykdom. Sunn livsstil anbefalinger, som å få regelmessig trening, miste overvekt, og velge et sunt kosthold, anbefales rutinemessig for denne gruppen, men medisinering er ikke det.
  • De forkjølelse og mange andre virusinfeksjoner. Immunsystemet vårt er i stand til å bekjempe de fleste virusinfeksjoner uten medisiner eller andre behandlinger. Behandlingen er vanligvis begrenset til støttende tiltak (for eksempel forkjølelse, væsker, og feberreduserende) og er ikke avhengig av testresultater.

Når du ikke skal vente:Tester for å utelukke en alvorlig diagnose

Når det er en betydelig mistanke om en alvorlig tilstand der tidlig oppdagelse og behandling ville gjør en forskjell, din helsepersonell bør gjøre alt for å finne ut av det før enn senere.

For eksempel, hvis en røntgenstråle viser en abnormitet som tyder på kreft, videre evaluering bør arrangeres umiddelbart. Hvis det ikke blir funnet kreft, det er flott - men det betyr ikke at testen var unødvendig. Raskt avgjørelse ute en bekymringsfull diagnose som virker noe sannsynlig, er ofte grunnen til at tester anbefales.

Hva med å teste for sjelefred?

En person som føler seg uvel og ikke vet hvorfor kan være bekymret, nedtrykt, eller til og med deprimert. Det er lett å forestille seg det verste, selv om du vet at det er usannsynlig. Å få en diagnose - eller utelukke en diagnose - kan gi trygghet og lindring som kan være svært nyttig.

Men ofte, forsikring kan gis uten omfattende testing. For eksempel, bildetester som MR ikke anbefales når en person nylig har utviklet ryggsmerter, ennå ikke har andre symptomer eller abnormiteter under en fysisk undersøkelse, fordi vi vet at sjansen for å finne noe alvorlig er ganske liten. Omfattende, kostbar bildediagnostikk er unødvendig - og kan øke angsten unødvendig hvis en tilfeldig abnormitet uten konsekvens blir oppdaget.

Beroligelsesverdien ved tidlig oppdagelse har blitt utnyttet av de som tjener på det. Noen bildesentre fremmer skanninger, ultralyd, og andre tester uten innspill fra legen din. Skremmende annonser beskriver fryktelige ting som kanskje pågår akkurat nå i kroppen din:Aneurismer er i ferd med å sprekke! Nesten blokkerte arterier er i ferd med å forårsake hjerneslag! Forstørrelse av svulster på grensen til å spre seg i hele kroppen! Selvfølgelig, disse testene dekkes kanskje ikke av helseforsikringen din, så disse annonsene oppfordrer deg til å bruke tusenvis av dollar for "sjelefred, ”Ignorerer beviset på at slik testing generelt ikke er nyttig og kan forårsake skade.

Noen organisasjoner tilbyr sine ledere medisinsk testing utover vanlig medisinsk behandling. Det regnes som en fordel for kroppsskanning på jakt etter tidlig sykdom å behandle. En gang til, slike tester har reelle ulemper og etter mitt syn, kan ikke være mye av en fordel i det hele tatt.

Tidlig oppdagelse og behandling kan være livreddende - bare ikke for alle helseproblemer

Sikkert, det er mange forhold som den tidligere diagnosen, jo bedre. Det er fordi vi har effektive behandlinger som fungerer best i de tidlige stadiene av sykdommen. Bryst- og tykktarmskreft, for eksempel, kan kureres hvis den fanges tidlig nok. Det er derfor screeningstester, inkludert mammografi og koloskopi, er så viktige:de har potensial til å oppdage en tidlig svulst før den har utviklet seg til en ubehandlet, til slutt dødelig fase.

Det er også ikke -kreftstilstander der tidlig diagnose og behandling forbedrer resultatene:revmatoid artritt, blindtarmbetennelse, og bakteriell lungebetennelse er gode eksempler.

Bunnlinjen

Betydningen av tidlig diagnose og tidlig behandling er klar for visse forhold. Men for andre, det er oversolgt. Det kan antas at vår evne til å teste har overgått vår evne til å tolke resultatene. Bare fordi vi kan test for hundrevis av sykdommer betyr ikke at vi burde.

Kulturen i amerikansk medisin har lenge vært "mer omsorg - og mer testing - er bedre omsorg." Men etter hvert som vi bruker mer og mer på helsevesenet uten forholdsmessige forbedringer i helse, det er verdt å revurdere denne antagelsen. Hvis du føler deg uvel eller har helseproblemer, snakk med legen din om hvordan du går frem. Men ikke bli overrasket hvis han eller hun ikke anbefaler noen spesifikk behandling eller testing. En plan for å la tiden gå med tett oppfølging kan spare deg for utgifter, angst, og risiko for unødvendig omsorg.

Følg meg på Twitter @RobShmerling