Hjem >> helse >> Hva brukes aktivt kull til?

Hva brukes aktivt kull til?

Her er de 7 vanlige bruksområdene for aktivt kull, som inkluderer vannfiltrering, tannbleking, hudpleie og akuttbehandling med overdose. .

Aktivt kull er et fint mørkt pulver produsert ved bruk av materialer som blant annet forkullede bein, kull, petroleumskoks og kokosnøttskall. Aktivt kull administreres vanligvis for medisinske og helsemessige fordeler og industrielle formål.

Aktivt kull er tilgjengelig i flere former, for eksempel piller, tabletter, kapsler, ansiktsmasker og tannkrem, avhengig av tiltenkt bruk.

7 vanlige bruksområder for aktivt kull

Folk bruker vanligvis aktivt kull av følgende grunner:

 1. Nyrehelse: Aktivt kull kan hjelpe nyrene til å fungere ved å filtrere ut ufordøyde giftstoffer og medisiner. Den er spesielt effektiv til å eliminere giftstoffer produsert av urea, hovedbiproduktet av proteinfordøyelsen.
 2. Gastrointestinal gass: Aktivt kullpulver kan behandle gastrointestinal gass selv om den nøyaktige mekanismen er uklar. Væsker og gasser fanget i fordøyelsessystemet kan utvilsomt gå gjennom et stort antall små åpninger i trekull, og denne syklusen kan fjerne dem. Inntak av aktivt kull kan også lindre diaré og forstoppelse.
 3. Vannfiltrering: I lang tid har enkeltpersoner brukt kull som vannfilter. Tilsvarende kan aktivt kull i fordøyelsesorganene og magen komme i kontakt med og absorbere ulike giftstoffer, medisiner, bakterier, mikroorganismer, sopp og syntetiske stoffer som finnes i vann. I kommersielle/industrielle omgivelser, for eksempel vannbehandlingsanlegg, bruker operatører regelmessig aktivt karbongranulat for en av filtreringsprosessene. Mange vannfiltreringsartikler er i tillegg beregnet for hjemmebruk, ved å bruke karbonpatroner for å filtrere vannet for giftstoffer og urenheter.
 4. Tannbleking og oral helse: Mange tannblekingsprodukter inneholder aktivt kull. Tallrike orale velværeprodukter som bruker aktivt kull er kjent for å ha forskjellige fordeler, for eksempel:
  • Antiviral
  • Antibakteriell
  • Soppdrepende midler
  • Avgiftende
 5. Hudpleie: Forskere har avslørt at aktivt kull kan hjelpe til med å trekke mikropartikler, som jord, støv, syntetiske stoffer, giftstoffer og mikrober, til det ytre laget av huden, noe som gjør det enklere å fjerne dem.
 6. Deodorant: Kull kan holde på lukt og skadelige gasser, noe som gjør det ideelt som deodorant under armer, sko og kjøleskap. Aktivt kull er kjent for å absorbere fuktighet og kontrollere fuktighetsnivåer på mikronivå.
 7. Medisinsk bruk: På legevakten kan leger til tider bruke aktivt kull for å behandle overdoser eller forgiftninger. Aktivt kull kan ofte hjelpe med å fjerne giftstoffer og medisiner som inkluderer:
  • Ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler og andre reseptfrie fiender av inflammatoriske legemidler
  • Sedativa
  • Acetaminophen
  • Kalsiumkanalblokkere
  • Dapsone
  • Tegretol (karbamazepin)
  • Methylxanthines (skånsomme energigivere)

Aktivt kull brukes også som motgift i noen bakrusmidler, men eksperter er skeptiske til effektiviteten.

Hvordan fungerer aktivt kull?

Karbonrike materialer, som tre, brennes ved ekstremt høye temperaturer for å få trekull (en nesten ren type karbon). Kull blir satt gjennom et utvalg av kjemiske sykluser for å "aktivere" det. Aktivering betyr å frigjøre stedene på overflaten av trekull som var okkupert av forskjellige molekyler eller ioner. Dette inkluderer behandling med oksygen, damp, syrer og karbondioksid blant forskjellige kjemikalier.

På grunn av sin utmerkede adsorberende natur, kan aktivt kull fange og eliminere mange giftstoffer og kjemiske molekyler. Bortsett fra det faktiske adsorpsjonsfenomenet, er den permeable utformingen av aktivt kull også nyttig på grunn av dens negative elektriske ladning, som trekker ladede giftstoffer og gasser. Disse partiklene blir deretter fanget inne i det intrikate nettverket av sprekker og hull i det aktive kullet.

Menneskekroppen er ikke i stand til å absorbere kull og skilles derfor ut fra kroppen gjennom avføring.

Hva er bivirkningene av aktivt kull?

Inntil dette tidspunktet har det ikke vært noen ugunstige bivirkninger observert med aktivt kull i noen av dets forskjellige former. Personer som tar medikamenter bør se legen sin før de bruker orale aktivt kullprodukter fordi det kan forstyrre absorpsjonen av medisinen deres.