Hjem >> helse >> Hva er rollen til svelget?

Hva er rollen til svelget?

Veggene i svelget er festet til kantene av nesehulen, munnhulen og strupehodet.

Veggene i svelget er festet til kantene av nesehulen, munnhulen og strupehodet. Basert på vedleggene er svelget delt inn i tre regioner:

 1. Nasopharynx: Den ligger i mellomrommet mellom baksiden av nesen og den myke ganen. Det er kontinuerlig med nesehulen og danner den øvre delen av luftveiene. Det spiller en viktig rolle i å overføre luft fra nesen til strupehodet. Den myke ganen skiller nasopharynx fra orofarynx. Adenoidvevet i nasopharynx er lymfoidvevet som hjelper til med å bekjempe infeksjoner som kommer inn gjennom neseepitelet eller slimhinnen. Eustachian-røret forbinder mellomøret med nasopharynx. Røret regulerer trykket i mellomøret og hjelper til med å drenere segregeringen vår i øret.
 2. Oropharynx: Det er en del av svelget som ligger på baksiden av munnen. Musklene og strukturene i orofarynx lar oss puste mens vi tygger eller manipulerer materiale i munnhulen. Derfor kan vi snakke når vi spiser, eller vi kan puste selv mens vi spiser. Mandlene er plassert mellom svelg-søylene. Mandlene kalles som portvoktere. Deres funksjon er å hjelpe til med å bekjempe infeksjoner som kommer inn gjennom munnen eller nesen. De inneholder en samling hvite celler.
 3. Laryngopharynx: Den strekker seg fra forsiden av epiglottis til toppen av spiserøret i nivå med bunnen av nakken. En struktur kjent som piriform fossa er tilstede her som danner kanaler som leder faste stoffer og væsker fra munnhulen til spiserøret. Dens hovedfunksjon er å regulere inntrengning av luft til lungene og mat til spiserøret.

Hovedfunksjonene til svelget

Følgende er hovedfunksjonene til svelget:

 • Svelget tjener både åndedretts- og fordøyelsesfunksjoner.
 • Det er et 5-tommers langt sylindrisk rør som involverer passasje av mat og luft inn i de passende kamrene.
 • Forbindelsen mellom munn- og neseregionen gjør at vi kan puste gjennom nese og munn.
 • Faryngotympanic-røret (Eustachian-røret) som forbinder mellomøret med svelget utjevner lufttrykket i øret og drenerer væske fra øret, og forhindrer ørebetennelser.
 • Den spiller en viktig rolle i fonasjon (tale). Det gir et lukket rom som lar talemusklene starte lyd og uttale stavelser bedre.
 • Slimhinnen i svelget skiller ut slim for å smøre svelget og hjelper til med jevn fremdrift av mat ned til spiserøret og reduserer halsirritasjon.
 • Den gir drenering til nesen, munnhulen og mellomøret.
 • Spesialisert lymfoidvev (adenoider og mandler) bekjemper de invaderende fremmede cellene, toksinene, bakterier og virus.