Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en kompresjonsbrudd?

Hva er en kompresjonsbrudd?

Et kompresjonsbrudd forstås vanligvis som et kompresjonsbrudd i ryggraden, eller vertebral kompresjonsbrudd. Et kompresjonsbrudd oppstår når et antall ryggvirvler i ryggraden er ødelagt.

Ryggvirvler i den menneskelige ryggraden. Ved en kompresjonsbrudd, flere ryggvirvler er ødelagte eller sprukne.

Ryggraden består av 33 bein, kjent som ryggvirvler, delt inn i fire regioner. De øverste syv ryggvirvlene er kjent som nakkevirvlene og strekker seg ned til det øvre brystet. De neste tolv beinene er kjent som thoraxvirvlene og strekker seg til nedre del av ryggen. De fem neste er de sterkeste og største, og er kjent som ryggvirvlene, utgjør korsryggen mellom hofter og bryst. De siste ni beinene er smeltet inn i to segmenter, halebenet og korsbenet.


Røntgen av nakken, inkludert ryggvirvler.

Et kompresjonsbrudd kan forekomme i hele ryggraden, men påvirker oftest to eller flere ryggvirvler i nedre brystkasse og øvre korsrygge, noen ganger referert til som thoracolumbar delen av ryggen. Et kompresjonsbrudd er nesten alltid en alvorlig skade, fordi ryggmargen er nær hver av ryggvirvlene og er i fare når de skifter. Et kompresjonsbrudd er mest sannsynlig forårsaket av alvorlig traume i ryggraden, spesielt ved fall fra ekstrem høyde. På grunn av kraften som er nødvendig for å forårsake kompresjonsbrudd, de forekommer ofte samtidig med andre skader, inkludert skade på ryggmargen og alvorlig ligamentskade. Nesten en av tusen mennesker opplever et kompresjonsbrudd på et tidspunkt i livet, selv om skadenivået varierer veldig.


Personer med osteoporose mister bentetthet, gjør det lettere for vevet i ryggvirvlene å falle sammen på seg selv og forårsake et kompresjonsbrudd.

Symptomene på et kompresjonsbrudd kan omfatte alvorlig bevegelsesbegrensning, en reduksjon i følelse til ekstremiteter, mindre hevelse, skarpe smerter i korsryggen og redusert høyde. I tillegg til disse direkte konsekvensene, klemming av selve ryggmargen kan forårsake merkelig prikking eller nummenhet i hele kroppen. Bortsett fra de som opplever alvorlige ryggradstraumer, de som er mest utsatt for kompresjonsbrudd er personer med osteoporose. De med osteoporose mister bentetthet, gjør det lettere for vevet i ryggvirvlene å falle sammen på seg selv og forårsake et kompresjonsbrudd. Jo verre osteoporose, jo mindre traumer vil være nødvendig for at et kompresjonsbrudd skal oppstå.


En person som lider av en kompresjonsbrudd bør immobiliseres for å forhindre skade på ryggmargen.

Så snart det blir klart at noen har et kompresjonsbrudd, de bør være immobilisert for å forhindre skade på ryggmargen. En stiv, polstret overflate er ideell, og selvfølgelig skal nødpersonell varsles umiddelbart. I de fleste tilfeller, en operasjon er unødvendig for å helbrede et kompresjonsbrudd. Hvis du bruker en seler eller støper og engasjerer seg i minimal aktivitet mens du tar antiinflammatoriske midler, kan kroppen reparere skader innen seks til ti uker i mange tilfeller av stabile brudd. Hvis en operasjon anses nødvendig, stålstenger brukes ofte til å justere ryggvirvlene til riktig posisjon og spenne dem på plass. Som i tilfellet med alle større beinskader, et rehabiliteringsprogram anbefales.