Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er diabetes?

Hva er diabetes?

En person med diabetes som sjekker blodsukkernivået hennes.

Diabetes er en tilstand der kroppen ikke klarer å lage eller bruke insulin på riktig måte. Insulin er et hormon kroppen bruker for å omdanne stivelse, sukker, og andre matvarer til energi som kroppen kan bruke for å la den fungere skikkelig. De fire hovedtypene diabetes er type 1, Type 2, svangerskap, og pre-diabetes.

Verdensomspennende, diabetes påvirker et stort antall mennesker. Bare i USA, over 6% av befolkningen - omtrent 18 millioner mennesker - er diabetiker. Selv om de eksakte årsakene fortsatt er et mysterium, forskere har oppdaget visse symptomer. Disse symptomene inkluderer ekstrem tørst og sult, hyppig urinering, tåkesyn, vekttap, utmattelse, og irritabilitet.


Personer med type 1 diabetes tar insulin hver dag.

For personer med type 1 diabetes, insulin må tas hver dag. En diabetiker vil vanligvis administrere insulinskuddet med en sprøyte eller la noen andre administrere skuddet for ham. Denne typen er mer vanlig hos kaukasiere og hos mennesker som lever i kaldere klima.


Type 2 diabetes kan ofte kontrolleres ved å overvåke maten en spiser og ved å delta i regelmessig fysisk trening. Noen diabetikere av type 2 kan også trenge å ta insulinskudd eller piller for å regulere blodsukkernivået. Fedme er en viktig faktor for å utvikle denne formen. Hvis en person har et usunt kosthold med fet mat og trener sjelden, han eller hun kan gå en vei som vil føre direkte til denne sykdommen.


Gravide kvinner kan utvikle svangerskapsdiabetes.

Gravide kvinner som får diabetes under graviditeten har det som kalles svangerskapsdiabetes. Denne sykdomsformen rammer omtrent 4% av alle gravide i USA. Kvinner som blir diabetikere under graviditeten, har sannsynligvis en familiehistorie av tilstanden. Fedme igjen kan spille en rolle.


Pre-diabetes er ganske enkelt et begrep for en person som har blodsukkernivåer høyere enn normalt. Personer med denne tilstanden er ikke helt på diabetesnivå, men er mer sannsynlig å utvikle sykdommen.

Fedme er en risikofaktor for type 2 diabetes.

Selv om barn av diabetikere ikke nødvendigvis vil arve sykdommen fra foreldrene, forskning har vist at disse barna er mer sannsynlig å få det enn barn av ikke-diabetikere. Type 1 er også mindre vanlig hos mennesker som ble ammet som spedbarn.


Diabetes er en alvorlig sykdom som kan føre til hjerteproblemer, slag, tap av lemmer på grunn av dårlig sirkulasjon, og døden. Forskning fortsetter å indikere at regelmessig mosjon og et sunt kosthold er to faktorer som kan hjelpe folk til å unngå denne tilstanden, samt tillate diabetikere å ha funksjonelle liv. Alle som opplever noen av symptomene på diabetes bør søke råd fra en lege. Dessverre, millioner mennesker over hele verden har sykdommen, men det blir uoppdaget fordi de ignorerer symptomene og ikke søker lege.